MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

“Δηλητήριο”: Το τρομακτικό ντοκιμαντέρ του Netflix που αποκαλύπτει όλη τη “βρώμικη αλήθεια για το φαγητό μας”

Οι αποκαλύψεις που γίνονται στο νέο καθηλωτικό ντοκιμαντέρ του Netflix για τα θανατηφόρα τροφιμογενή νοσήματα στις ΗΠΑ είναι τόσο συγκλονιστικές, που πολλοί είναι οι θεατές που “πείστηκαν” να γίνουν vegan.

Photo: Netflix
Monopoli Team

Η πιο ενδιαφέρουσα (και τρομακτική) προσθήκη του Netflix αυτό το μήνα δεν είναι κάποιο θρίλερ, αλλά ένα ντοκιμαντέρ που ερευνά τη βρώμικη πλευρά της αμερικανικής βιομηχανίας τροφίμων, με τίτλο “Poisoned” (ελληνικός τίτλος: “Δηλητήριο: Η βρώμικη αλήθεια για το φαγητό μας”).

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη του Netflix: “Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και τα στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων είναι αμείλικτοι στο να υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα της Αμερικής είναι “τα ασφαλέστερα στον κόσμο”, αλλά πώς μπορούν να προστατεύσουν [τους καταναλωτές] όταν δεν είναι έτσι; Μέσα από αποκαλυπτικές συνεντεύξεις με ειδικούς και οικογένειες θυμάτων, αυτό το καθηλωτικό ντοκιμαντέρ ερευνά το θέμα των θανατηφόρων τροφιμογενών νοσημάτων στις ΗΠΑ”.

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βιβλίο του Jeff Benedict “Poisoned: The True Story Of The Deadly E. Coli Outbreak That Changed The Way Americans Eat”, που περιγράφει το χρονικό της επιδημίας E.coli το 1993 που σκότωσε τέσσερα παιδιά και νόσησε πάνω από 700 άτομα που έφαγαν χάμπουργκερ Jack In The Box (ή ήταν κοντά σε κάποιον που έφαγε χάμπουργκερ!).

Η δικαστική διαμάχη που προέκυψε (στην οποία η Jack in The Box έδωσε εκατομμύρια σελίδες εγγράφων στον δικηγόρο Bill Marler για την ασφάλεια των τροφίμων), κατέληξε σε μια νομική υπόθεση-ορόσημο, που άλλαξε για πάντα το πώς οι ΗΠΑ έβλεπαν τα μπέργκερ και συγκεκριμένα το βοδινό κρέας.

Εννοείται ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το κρέας από μοσχάρι. Αντιθέτως, ο δημιουργός του “Poisoned” ισχυρίζεται ότι οι καταναλωτές απέχουν πολύ από το να είναι “ασφαλείς”, ειδικά στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, σχεδόν κάθε τμήμα των αμερικανικών σούπερ μάρκετ έχει βιώσει εκτεταμένα κρούσματα, επηρεάζοντας τα πάντα από δημητριακά, μέχρι βρεφικά γάλατα.

Και ενώ πολλοί από τους τηλεθεατές του ντοκιμαντέρ “πείστηκαν” να γίνουν vegan (μάλιστα πολλοί το αποκαλούν “το ντοκιμαντέρ που θα σε κάνει vegan”), το “Poisoned” επισημαίνει ένα τρομακτικό γεγονός: Τα τμήματα του σούπερ μάρκετ με τα “φρέσκα προϊόντα” είναι συχνά τα πιο επικίνδυνα όσον αφορά τις τροφιμογενείς ασθένειες.

Και δεν μιλάμε μόνο για τρόφιμα όπως το κρέας, αλλά και για τα φρούτα (με έμφαση στις φράουλες), αλλά και για λαχανικά, όπως είναι το μαρούλι romaine, καθώς συχνά καλλιεργούνται κοντά σε βοοειδή με παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν επιδημίες όπως το E. coli. Μάλιστα, το μαρούλι προκαλεί πλέον περισσότερα κρούσματα E. coli από το βόειο κρέας, ενώ ούτε τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν λύση, αφού σύμφωνα με το Poisoned, το ότι ένα τρόφιμο είναι βιολογικό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει πώς, 30 χρόνια αργότερα από το σκάνδαλο του 1993, οι γίγαντες της βιομηχανίας τροφίμων συνεχίζουν να πείθουν τους πελάτες τους να αγοράζουν τα προϊόντα τους, χωρίς όμως να κάνουν σοβαρές προσπάθειες να αλλάξουν τα συστήματα που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι ταινίες της εβδομάδας: Αντίστροφη μέτρηση για το «Οπενχάιμερ»12.09.2018

Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Netflix.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b