MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Aremu Rindineddha (Άραγε χελιδόνι μου): Μ’ ένα υπέροχο γκρεκάνικο τραγούδι η Alkyone υποδέχεται τον Αύγουστο

Με ένα όμορφο γκρεκάνικο τραγούδι της Κάτω Ιταλίας, το “Aremu Rindineddha” (“Άραγε χελιδόνι μου”), επιστρέφει η Alkyone, παραδίδοντας ένα ακόμα συγκινητικό δείγμα του ξεχωριστού μουσικού χαρακτήρα της.

Monopoli Team

Με ένα όμορφο γκρεκάνικο τραγούδι της Κάτω Ιταλίας, το “Aremu Rindineddha” (“Άραγε χελιδόνι μου”), επιστρέφει η η αγαπημένη νέα καλλιτέχνιδα Alkyone, παραδίδοντας ένα ακόμα συγκινητικό δείγμα του ξεχωριστού μουσικού χαρακτήρα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAlkyone: Η μουσική έκπληξη της χρονιάς έρχεται από την Έδεσσα12.09.2018

Η νέα ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός και μουσικός, που κέρδισε τις εντυπώσεις με τη συγκλονιστική ερμηνεία της στο παραδοσιακό τραγούδι «Ξενιτεμένα μου πουλιά», ενώ έχει πια σταθερή παρουσία στα ερτζιανά με το ντεμπούτο άλμπουμ της “Exit Sign”, προσεγγίζει με τη μοναδική, απόκοσμη ερμηνεία της το εμβληματικό «Άραγε χελιδόνι μου», ένα τραγούδι που έρχεται από την περιοχή της Απουλία, τους στίχους του οποίου υπογράφει ο Giuseppe Aprile, για να μας ταξιδέψει στις θάλασσες και τους ουρανούς που διέσχισαν τα αποδημητικά πουλιά που είναι τώρα εδώ – ένα ταξίδι που κάνουν τόσοι και τόσοι συνάνθρωποί μας για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, πολλές φορές θέτοντάς την τελικά σε κίνδυνο.

Σε σύμπραξη με τον συνθέτη και κιθαρίστα Μίμη Νικολόπουλο, τον ενορχηστρωτή και μαέστρο Δημήτρη Σιάμπο και την ορχήστρα The String Orchestra Project, η Alkyone ταράζει για μια ακόμα φορά τα νερά σφραγίζοντας με την απρόσμενη ματιά της ένα διαχρονικό τραγούδι που κουβαλάει όλες τις προσδοκίες, τη χαρά, τη νοσταλγία αλλά και τον πόνο που φέρνει η θάλασσα για τον όπου Γης ελληνισμό ανά τους αιώνες.

Ποιος ξέρει χελιδόνι,
ποια θάλασσα σε φέρνει,
και ποιος σε περιμένει,
μ’ αυτόν τον καλό καιρό.

«Το “Aremu rindineddha” είναι ένα ακόμα από τα τραγούδια που έμαθα τραγουδώντας το γύρω από ένα πιάνο, μαζί με όλη την παρέα. Μέσα σε μια νύχτα, ερωτεύτηκα πραγματικά τόσο τα γκρεκάνικα τραγούδια όσο και την ιστορία την οποία κουβαλάνε. Μισά ιταλικά, μισά ελληνικά, τα γκρεκάνικα ή αλλιώς griko, όπως τα αποκαλούν, είναι μια διάλεκτος την οποία, δυστυχώς, λίγοι πια μιλούν. Προέρχεται από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα παντρέματος γλωσσών και πολιτισμών. Τα γκρεκάνικα τραγούδια κουβαλάνε μέσα τους εικόνες, ιστορίες, φλόγα, ζωή κι όλο το μπλε της θάλασσας. Το “Aremu rindineddha” –“Άραγε χελιδόνι μου”, όπως αποδίδεται στα νέα ελληνικά– γεννήθηκε από τον Giuseppe Aprile που υπογράφει τους στίχους. Είναι ένα από εκείνα τα τραγούδια που είναι κεντημένα με μπλε κλωστή βουτηγμένη στην αρμύρα. Κι αν κάποτε έφερε μια παρέα γύρω από ένα πιάνο, εδώ, γίνεται αφορμή για να συμπράξουμε παρέα με τον ιδιαίτερα αγαπημένο φίλο και εξαιρετικά ταλαντούχο συνθέτη και κιθαρίστα Μίμη Νικολόπουλο, τον ενορχηστρωτή και μαέστρο Δημήτρη Σιάμπο και την υπέροχη ορχήστρα The String Orchestra Project» αναφέρει η ίδια η Alkyone.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAlkyone: Η μουσική έκπληξη της χρονιάς έρχεται από την Έδεσσα12.09.2018

Στίχοι

Ποιος ξέρει χελιδόνι,
ποια θάλασσα σε φέρνει,
και ποιος σε περιμένει,
μ’ αυτόν τον καλό καιρό.

Άσπρο είν’ το στήθος σου,
μαύρες οι φτερούγες σου,
η ράχη σου στο χρώμα της θάλασσας,
κι η ουρά σου σχισμένη στα δυό.

Καθισμένος εμπρός στη θάλασσα,
σε παρατηρώ,
λίγο γέρνεις, λίγο υψώνεσαι,
λίγο αγγίζεις το νερό.

Μα συ τίποτα δεν μου λες,
για όσα σε ρωτώ,
λίγο γέρνεις, λίγο υψώνεσαι,
λίγο αγγίζεις το νερό.

Από την Παρασκευή 4 Αυγούστου το τραγούδι θα είναι διαθέσιμο στις ψηφιακές πλατφόρμες.

[relart 3]

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συντελεστές:

Ενορχήστρωση εγχόρδων & διεύθυνση ορχήστρας: Δημήτρης Σιάμπος
Κλασική κιθάρα-Διασκευή: Μίμης Νικολόπουλος
Βιολί: Θοδωρής Μουζακίτης, Κώστας Καριτζής, Δημήτρης Κουζής,
Κατερίνα Τεπελένα, Περικλής Τιμπλαλέξης, Σταματέλλα Σπίνουλα
Βιόλα: Κων/νος Γούζιος, Νάγια Βουρλάκη
Τσέλο: Άρης Ζέρβας, Μιχάλης Πορφύρης
Κοντραμπάσο: Κώστας Πατσιώτης
Ηχογραφήσεις: Antart Studios, Αθήνα & Underground Studio, Θεσσαλονίκη
Μίξη και επεξεργασία: Σωτήρης Νούκας, Underground Studio

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b