MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Μυστήριο 35 «Πέρσες»: Μια πρωτοποριακή περφόρμανς εν πλω, σε σκηνοθεσία Nikita Milivojević

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το «Μυστήριο 35 Πέρσες. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών», μια περφόρμανς εν πλω – ταξίδι στον τόπο όπου έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, δια χειρός του διακεκριμένου Σέρβου σκηνοθέτη Nikita Milivojević.

Μυστήριο 35 «Πέρσες»: Μια πρωτοποριακή περφόρμανς εν πλω σε σκηνοθεσία Nikita Milivojević
| Φωτογραφίες: Άρης Καμαρωτός
Monopoli Team

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα παρουσιάζει στις 28 και 29 Ιουλίου το Μυστήριο 35 «Πέρσες». Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών, σε σκηνοθεσία Nikita Milivojević. Μια πρωτοποριακή περφόρμανς εν πλω, στο πλαίσιο του Αισχύλου Project ^, ενός έργου παρακαταθήκης που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη γενέτειρα του μεγάλου τραγικού ποιητή, ως ένας άτυπος αλλά εκρηκτικός διάλογος στο πάντοτε ζωντανό και κρίσιμο στα σύγχρονα ζητήματα δικαιοσύνης, ουμανισμού και πολιτικής Αισχύλειο Δράμα.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ένα ταξίδι στον τόπο όπου έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η περφόρμανς που ξεκινά από το λιμάνι του Περάματος Μεγαρίδος με τη δύση του ήλιου, συνεχίζεται σε ένα πλοίο προς Σαλαμίνα και τέλος, όταν πέσει η νύχτα, σε μια έρημη περιοχή του νησιού που βλέπει στον τόπο όπου έλαβε χώρα η αρχαία σύγκρουση. Το κοινό παρακολουθεί τον Ξέρξη, τον Χορό και τα άλλα πρόσωπα του έργου σε αυτή τη διαδρομή, ενώ τα μέρη του έργου του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, κατοικούν τα σημεία της διαδρομής.

Ο Ξέρξης συνειδητοποιεί ότι δεν έχει γυρίσει στο σπίτι του, αλλά ότι έχει βρεθεί στον χώρο του εγκλήματος. Γύρω του ζωντανεύουν όλες οι χαμένες ψυχές αυτών που έσυρε ως εδώ. Ο χώρος γεμίζει με τις παρουσίες αυτών που ζουν συνεχώς την αγωνία ως αποτέλεσμα της καταστροφής που έφερε. Η σκληρή όμως μοίρα του ηττημένου είναι η μοναξιά.

Αισχύλου project ^

Εκτός από τους Πέρσες. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών, το Μυστήριο 35 Αισχύλου Project ^ περιλαμβάνει τρεις ακόμη εκδηλώσεις: τις «Ευμενίδες», σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, που παρουσιάστηκε στις 15 και 16 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου και τη συναυλία Ιάννης Ξενάκης: Ορέστεια, που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο στις 23 Ιουλίου από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, με τη συμμετοχή της Χορωδίας της ΕΡΤ, της Χορωδίας Δήμου Αθηναίων και της Παιδικής Χορωδίας του Ωδείου Kodály.

Στις 24 Ιουλίου, υλοποιήθηκε στο X-Bowling Art Center η «Ημερίδα: Για τον Αισχύλο» υπό την επιμέλεια της Δηώς Καγγελάρη, μια επιστημονική συνάντηση παρουσία διακεκριμένων προσκεκλημένων, με στόχο τον εμπλουτισμό του διαλόγου με το έργο του κορυφαίου τραγικού ποιητή και τις σκηνικές εκδοχές του. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η πρώτη έκδοση του Αισχύλου project ^ πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, με στόχο να θεσμοθετήσει έναν σπάνιο διάλογο πάνω στο Αισχύλειο Δράμα. Περιλάμβανε τις παραστάσεις «Κλυταιμνήστρα» της σπουδαίας φλαμανδικής ομάδας tg STAN σε σκηνοθεσία Jolente De Keersmaeker, ένα πρωτοποριακό έργο για τις σύγχρονες έμφυλες ταυτότητες και τη φωνή των σιωπηλών, και «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, μια συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και της εταιρείας «Το Θέατρο», για την τραγωδία της ανθρωπότητας σε μια συνομιλία για τα πολλαπλά παγκόσμια αδιέξοδα του σήμερα.

Για την παρακολούθηση της παράστασης

Ο απόπλους θα ξεκινήσει στις 20:15 ακριβώς. Παρακαλούνται οι θεατές για την έγκαιρη προσέλευσή τους.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές θα χρειαστεί να διανύσουν διαδρομή 500 περίπου μέτρων σε άσφαλτο και χωματόδρομο. Την ίδια διαδρομή θα διανύσουν και κατά την επιστροφή τους. Συνιστάται στους θεατές να φέρουν μαζί τους νερό και προαιρετικά καπέλο, αντιηλιακό και αντικουνουπικό. Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν ΑμεΑ μόνο με αυτοκινούμενα/μηχανοκίνητα αμαξίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τον Ευριπίδη έως τον Αριστοφάνη: 10+1 παραστάσεις αρχαίου δράματος που περιοδεύουν12.09.2018

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

# 21χλμ

Μόλις 21 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα είναι η τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

  • Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
  • Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό «Αγ. Μαρίνα» του μετρό και 878 από Αχαρνές)
  • Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)
  • Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δυνατότητα μετακίνησης από το κέντρο της Αθήνας στο λιμάνι Περάματος μετ’ επιστροφής. Απαραίτητη κράτηση θέσεων: https://form.jotform.com/231673300406345. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ημερομηνία: 28 και 29 Ιουλίου

Ώρα έναρξης: 20:15 | Ώρα Προσέλευσης: 19:15 -19:45

Χώρος: Σαλαμίνα / Εν πλω | Σημείο συνάντησης: Λιμάνι Ferry Boat Περάματος Μεγαρίδος (χάρτης εδώ)

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 25€, μειωμένο 15€ (φοιτητές, 65 άνω), ατέλειες 10€ (άνεργοι, ΑμΕΑ και συνοδοί)

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

Διάρκεια: 100 λεπτά

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Nikita Milivojević
Κίνηση: Amalia Bennett
Μουσική σύνθεση – Δραματουργία: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Κοστούμια: Kenny MacLellan
Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Μπώκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Τσιμάρας
Βοηθός χορογράφου: Κατερίνα Γεβετζή
Βοηθός σκηνογράφου: Νικόλας Καναβάρης

Διερμηνέας προβών: Ismini Radolovic
Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Βοηθοί παραγωγής: Ξένια Καλαϊτζή, Βαγγέλης Βογιατζής
Εκτέλεση παραγωγής: Λυκόφως
Φωτογραφίες: Άρης Καμαρωτός

Παίζουν: Δημήτρης Ήμελλος (Ξέρξης), Μαρία Ζορμπά (Άτοσσα), Θοδωρής Αντωνιάδης (Αγγελιαφόρος), Γιώργος Μπινιάρης (Φάντασμα Δαρείου), Μυρτώ Αλικάκη (Κορυφαία χορού)

Χορός: Γιώργος Ζυγούρης, Νίκος Ιατρού, Δημήτρης Καραμάνος, Εμμανουήλ Κοντός, Νικόλας Μακρής, Νικόλας Ντούρος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Mia Simonović, Bojana Milanović

Μουσικοί: Γιώργος Κατσατσίδης (μπαγιάν), Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντραμπάσο), Κώστας Σίσκος (κόρνο)

Μαζί με τους μουσικούς η Μαρία Γεωργακαράκου στο ειδικά για την παράσταση ηχογραφημένο αναγεννησιακό τραγούδι Never weather-beaten sail του Thomas Campion

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b