MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
17
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Ίσως και να είμαστε αδέλφια τελικά: Μία μουσικοθεατρική παράσταση στο αρχαιότερο Βυζαντινό μνημείο της Ηπείρου

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Μία μουσικοθεατρική παράσταση, σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Φένιας Παπαδόδημα, ανεβαίνει σε ένα από τα αρχαιότερα Βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου.

Φωτογραφία: Ελευθερία Νικολαΐδου
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Με αφορμή την κλιματική αλλαγή και τις ευρύτερες συνέπειες της, επιλέχθηκε σαν κύριος άξονας της παράστασης, η ομιλία του Ινδιάνου αρχηγού Σηάτλ, η οποία εκφωνήθηκε το 1854, όταν οι νεοσύστατες τότε, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζήτησαν να αγοράσουν την γη των Ινδιάνων.

Δύο ηθοποιοί, μία τραγουδίστρια κι ένα σύνολο κορυφαίων μουσικών, συνδιαλέγονται με τρεις ψηφιακούς πίνακες που ο Γιώργος Κόρδης δημιουργεί ειδικά για την παράσταση και που αφηγούνται την  μεταμόρφωση του ανθρώπου και του πλανήτη. Από την πτώση από τον κήπο της Εδέμ μέχρι  σήμερα. Οι θεατές περπατούν γύρω από την εκκλησία, ακολουθώντας τους ηθοποιούς και τους μουσικούς. Σε κάθε στάση ανακαλύπτουν και μία διαφορετική πτυχή, μία διαφορετική σύνδεση – απάντηση στο ερώτημα, πως φτάσαμε ως εδώ, μέσα από το λόγο την μουσική και την εικόνα.

Φωτογραφία: Ελευθερία Νικολαΐδου

Επιπλέον της ομιλίας του αρχηγού Σηάτλ υπάρχουν αποσπάσματα από την οξυδερκή και πολύπλευρη ανάλυση του Κλάιβ Πόντινγκ πάνω στην κλιματική αλλαγή και κείμενα μιας εσωτερικής προσέγγισης από το δοκίμιο  «Θάνατος και Ανάσταση της ιερής κοσμολογίας» του Φίλιπ Σέρραρντ,  που εντοπίζουν την ρίζα του προβλήματος μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο και στο πως τοποθετεί  τον εαυτό του απέναντι στον κόσμο που τον περιβάλλει, καθώς και αποσπάσματα των διηγημάτων του Παπαδιαμάντη «Τα δαιμόνια στο ρέμα» και «Αμαρτίας φάντασμα».

«Τα ποτάμια είναι αδέρφια μας, τα ευωδιαστά λουλούδια οι αδερφές μας. Οι κορυφές των βουνών, τα νερά των ποταμών, το σύννεφο που γλιστράει πάνω στο λιβάδι, το ζεστό σώμα του αλόγου και ο άνθρωπος ο ίδιος , όλοι ανήκουμε στην ίδια οικογένεια…Αν σας πουλήσουμε τη γη μας θα πρέπει να θυμάστε πως είναι ιερή…». (Αρχηγός Σηάτλ). «Μοιάζουμε αιχμαλωτισμένοι στα δόκανα μιας τερατώδους συλλογικής ψύχωσης, σαν να έχει κυριευτεί ο πολιτισμένος κόσμος από μία ακατανίκητη επιθυμία θανάτου». (Φίλιπ Σέρραρντ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔιεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας: Η Katerine Duska και ο Leon of Athens για πρώτη φορά στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας12.09.2018

Οι πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις της Φένιας Παπαδόδημα εντάσσονται στο ρεύμα της σύγχρονης κλασσικής μουσικής με επιρροές από την ελληνική παράδοση και την βυζαντινή υμνολογία. Στην παράσταση συμμετέχει η χορωδία του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων υπό την διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ίσως και να είμαστε αδέλφια τελικά

Παίζουν: Φένια Παπαδόδημα, Δέσποινα Γεωργακοπούλου
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χάρης Λαμπράκης – νέυ, Ανδρέας Πολυζογώπουλος – τρομπέτα, Γωγώ Ξαγαρά – άρπα, Ήβη Παπαθανασίου – τσέλο, Φένια Παπαδόδημα – τραγούδι, Γιώργος Παλαμιώτης – μπάσο
Χώρος: Κόκκινη Εκκλησία, οικισμός Παλαιοχωρίου – Βουργαρέλι Άρτας.
Ημερομηνίες: Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Ιουλίου
Προσέλευση: 19:30 | Ώρα έναρξης: 20:00 | Διάρκεια παράστασης: 75’

Λόγω της φύσης της παράστασης οι θεατές παρακαλούνται να είναι στον χώρο 30’ πριν την έναρξη.

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Φθινόπωρο στο Θέατρο Τέχνης: Οι παραστάσεις που ανοίγουν τη σεζόν 2026-2027
Θεατρικά Νέα
Όπερα, θέατρο, συναρπαστικές μουσικές συναντήσεις: Όσα θα δούμε τη σεζόν 2026-2027 στο Θέατρο Ολύμπια
Εκδηλώσεις
Θέατρο Βέμπο: Η νέα καλλιτεχνική σεζόν ανήκει στο μιούζικαλ
Θεατρικά Νέα
«Μήδεια» με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Επιπλέον παράσταση στο Βεάκειο λόγω αυξημένης ζήτησης
Θεατρικά Νέα
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου γίνεται 30: Όλα όσα θα δούμε τη σεζόν 2026-27
Θεατρικά Νέα
Cartel: Δύο μεγάλες θεατρικές επιτυχίες επιστρέφουν τη νέα σεζόν
Art & Culture
Να γιατί έπρεπε να επαναληφθούν οι “Τρωάδες” σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας
Θεατρικά Νέα
“Εγώ ο σερ, Γρηγόρης Μπιθικώτσης”: Η ζωή του Γρηγόρη Μπιθικώτση γίνεται παράσταση
Θεατρικά Νέα
Το Παραβάν: Ένας νέος θεατρικός χώρος ανοίγει τις πόρτες του σε ερασιτέχνες ηθοποιούς όλων των ηλικιών
Εκδηλώσεις
10 Χρόνια Θέατρο Σταθμός: Νέα σεζόν, πλούσιο ρεπερτόριο και επετειακή προσφορά προπώλησης
Θεατρικά Νέα
Η άγνωστη ιστορία των παιδιών που υιοθετήθηκαν από την Ελλάδα στην Αμερική γίνεται παράσταση
Θεατρικά Νέα
«Χώρισε με ΑΕ και ΣΙΑ»: Η Κόρα Καρβούνη στην πρώτη της σκηνοθεσία