MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ένας “χαμένος” πίνακας του Rubens βγαίνει σε δημοπρασία

Ο λόγος για τον πίνακα “Saint Sebastian Tended by Two Angels” του σπουδαίου Φλαμανδού ζωγράφου Peter Paul Rubens, ο οποίος θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο, στις αρχές Ιουλίου.

Monopoli Team

Ο πίνακας “Saint Sebastian Tended by Two Angels” (=Ο Άγιος Σεβαστιανός φροντίζεται από δύο αγγέλους) του Peter Paul Rubens βγαίνει για πρώτη φορά σε δημοπρασία από τότε που επιβεβαιώθηκε ότι ανήκει στον Φλαμανδό ζωγράφο, ο οποίος τον φιλοτέχνησε πριν από τουλάχιστον 400 χρόνια.

Όταν το έργο πουλήθηκε για τελευταία φορά σε δημοπρασία το 2008 από τον Ivey-Selkirk, έναν οίκο δημοπρασιών του St. Louis, για 40.000 δολάρια — αποδόθηκε εσφαλμένα ως έργο του Γάλλου καλλιτέχνη Laurent de la Hyre, σύμφωνα με το Artnet News. Αυτή η δημοπρασία έστρεψε όλη την προσοχή πάνω στον μυστηριώδη πίνακα ενώ, αμέσως μετά, μελετητές τον αναγνώρισαν ως έναν “χαμένο” για αιώνες πίνακα του Rubens.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣε δημοπρασία το τελευταίο πορτρέτο του Gustav Klimt – Αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκ. δολάρια στον οίκο Sotheby’s12.09.2018

Για αιώνες, ο πίνακας θεωρούνταν αντίγραφο του “Saint Sebastian Tended by Two Angels” που βρίσκεται στη Galleria Corsini στη Ρώμη. Ωστόσο, μόλις αποκαταστάθηκε η απόδοση στον Rubens χάρη στην ανάλυση με ακτίνες Χ, οι δύο πίνακες τοποθετήθηκαν δίπλα-δίπλα σε μια έκθεση του 2021 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, με τους μελετητές να κρίνουν πως ο πίνακας που είχε αποδοθεί λανθασμένα σε άλλον καλλιτέχνη ήταν στην πραγματικότητα το πρωτότυπο και εκείνος στη Galleria Corsini  ήταν το αντίγραφο.

Το έργο αποτυπώνει την ιστορία του Ρωμαίου στρατιώτη Σεβαστιανού, ο οποίος χτυπήθηκε από βέλη και αφέθηκε να πεθάνει, αφού ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Κατά πάσα πιθανότητα, ο πίνακας ανατέθηκε στον Rubens από τον Ιταλό ευγενή και στρατιωτικό διοικητή Ambrogio Spinola. Μετά την κατασκευή του πίνακα στα τέλη του 1600, παρέμεινε στην οικογένεια του Spinola για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά, τελικά, πέρασε σε έναν κληρονόμο του που είχε τέσσερις γιους, δύο από τους οποίους πέθαναν και οι άλλοι δύο ήταν άτεκνοι. Στη συνέχεια, ο πίνακας πέρασε σε γυναικεία χέρια, μέχρι που τελικά “εξαφανίστηκε” από την ιστορία τη δεκαετία του 1730 και τελικά επανεμφανίστηκε στο Μιζούρι το 1963.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNirvana: 600.000 πουλήθηκε η σπασμένη κιθάρα του Κερτ Κομπέιν από το Nevermind12.09.2018

Φτάνοντας στο σήμερα, ο πίνακας εκτιμάται πως θα μπορούσε να αγγίξει τα 7,7 εκατομμύρια δολάρια!

Με πληροφορίες από Artnet News.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b