MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Tony Awards: Alex Newell και J. Harrison Ghee οι πρώτοι nonbinary ηθοποιοί που κερδίζουν το πολυπόθητο θεατρικό βραβείο

Σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της απονομής των φετινών θεατρικών βραβείων Tony, Alex Newell και J. Harrison Ghee έγιναν τα πρώτα ανοιχτά nonbinary άτομα που κερδίζουν στις ερμηνευτικές κατηγορίες, οι οποίες εξακολουθούν, ωστόσο, να διαχωρίζονται με βάση το φύλο.

Tony Awards: Alex Newell και J. Harrison Ghee οι πρώτοι nonbinary ηθοποιοί που κερδίζουν το βραβείο
Monopoli Team

Οι ηθοποιοί Alex Newell και J. Harrison Ghee έγραψαν ιστορία στα φετινά Tony Awards ως τα πρώτα ανοιχτά nonbinary άτομα που κερδίζουν το πολυπόθητο θεατρικό βραβείο στις ερμηνευτικές κατηγορίες. O/η J. Harrison Ghee τιμήθηκε με το Βραβείο Α΄(Ανδρικού) Ρόλου σε Μιούζικαλ για την ερμηνεία του/της στην παράσταση «Some Like It Hot», ενώ νωρίτερα κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο/η Alex Newell κέρδισε το Βραβείο Β’ (Ανδρικού Ρόλου) σε Μιούζικαλ για την ερμηνεία του/της ως Lulu στην παράσταση «Shucked» του Jack O’Brien.

Alex Newell και J. Harrison Ghee παρέλαβαν τα βραβεία τους κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη για τα καλύτερα του Broadway για τη θεατρική σεζόν 2022-2023.

Για τον/την Alex Newell η λέξη «ηθοποιός» δεν έχει φύλο

Ο/η Alex Newell στην ομιλία του/της εξομολογήθηκε πως το Tony ήταν κάτι που ονειρευόταν σε όλη του/της ζωή, ενώ μαζί με τη μητέρα του/της ευχαρίστησε θερμά τον υπόλοιπο θίασο του «Shucked», τους συντελεστές και τη δημιουργική ομάδα που τον/την «αγάπησαν άνευ όρων» καθώς και τον/την «έμαθαν τι σημαίνει δύναμη».

«Σε ευχαριστώ Broadway που με πρόσεξες. Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ πάνω ως ένα queer, nonbinary, χοντρό, μαύρο άτομο από τη Μασαχουσέτη», προσθέτοντας, «Προς όποιον θεωρεί πως δεν θα τα καταφέρει, σας κοιτάζω σοβαρά στα μάτια (και σας λέω), μπορείτε να καταφέρετε οτιδήποτε βάλετε στο μυαλό σας». 

Σε συνέντευξη του/της στο περιοδικό Variety, ο/η Newell είχε δηλώσει πως «όποιος ασχολείται με την υποκριτική είναι ηθοποιός. Η συγκεκριμένη λέξη δεν έχει φύλο».

Μια αφιέρωση στα trans, nonbinary και gender nonconforming άτομα

Με τη σειρά του/της, ο/η J. Harrison Ghee μίλησε, επίσης, στον ευχαριστήριο λόγο του/της για την επιρροή της μητέρας του/της , ενώ αφιέρωσε το βραβείο σε όλα τα τρανς, nonbinary και τα gender nonconforming άτομα.

«Η μητέρα μου με βοήθησε να κατανοήσω πως τα «δώρα» που μου έδωσε ο θεός δεν έχουν να κάνουν με εμένα. Να αφήσω το αποτύπωμα μου με αυτά στον κόσμο. Να βοηθήσω το ταξίδι κάποιου άλλου», δήλωσε ο/η Ghee, «Οπότε σ’ ευχαριστώ που με δίδαξες πως να ζήσω, πως να αγαπήσω. Σε κάθε τρανς, nonbinary και gender nonconforming  άτομο που σας είπαν πως είστε αόρατοι, αυτό είναι για εσάς».

Στο pressroom της βραδιάς μίλησε για την εμπειρία να υποδύεται έναν ρόλο που ενώ στην αρχή ταυτοποιείται ως άντρας, αργότερα αναγνωρίζει τον εαυτό του/της ως Daphne: «Όταν είδα το κείμενο και το ταξίδι το οποίο θα έπρεπε να ακολουθήσω, είδα μια ευκαιρία να γίνω η αναπαράσταση, η έμπνευση, αυτό το άτομο που θα γίνει μέρος της ζωής των άλλων με έναν τρόπο που θα τους βοηθήσει να δουν τον εαυτό τους, να μάθουν, να ζήσουν, να επεκταθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 αγαπημένα βιβλία της queer λογοτεχνίας που αξίζει να διαβάσετε12.09.2018

Πριν την τελετή, αμφότεροι/ες οι Alex Newell και J. Harrison Ghee είχαν γράψει ιστορία ως τα πρώτα ανοιχτά nonbinary άτομα που ήταν υποψήφια για Tony στις κατηγορίες τους. Και οι δύο επέλεξαν να συμμετέχουν στις “ανδρικές” ερμηνευτικές κατηγορίες, καθώς τα Βραβεία Tony εξακολουθούν να διαχωρίζουν τις ερμηνείες με βάση το φύλο. Μάλιστα εξαιτίας αυτού, άλλοι non binary ηθοποιοί, ο/η Justin David Sullivan και ο/η Asia Kate Dillon, αποφάσισαν να αποσύρουν τα ονόματα τους από τις λίστες με τους πιθανούς υποψηφίους για φέτος.

Η απεργία των σεναριογράφων στο επίκεντρο

Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η βραβευμένη με Όσκαρ και υποψήφια για Tony ηθοποιός Ariana DeBose, η οποία ξεκίνησε αναφερόμενη στην απεργία του Σωματείου Αμερικανών Σεναριογράφων: «Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι παρατηρήσατε τις κενές σελίδες του σεναρίου…τα αδέρφια μας στην WGA απεργούν προς το παρόν διεκδικώντας μια καλύτερη συμφωνία». Καθώς οι τελετές απονομής τέτοιου είδους βασίζονται στους σεναριογράφους του WGA, τα Tony είναι τα πρώτα μεγάλα βραβεία που επηρεάζονται από την απεργία, με την DeBose να εξηγεί πως «δεν υπάρχει σενάριο» και όποιος παρουσιαστής ανεβαίνει στη σκηνή θα πρέπει να λειτουργήσει χωρίς αυτό και φυσικά χωρίς τηλε-υποβολέα.

Η οικοδέσποινα αργότερα φάνηκε να έχει στο χέρι της πάνω γραμμένο ένα «σκονάκι» λέγοντας αστειευόμενη: «Δεν γνωρίζω τι είναι σημειωμένο εδώ, οπότε σας παρακαλώ υποδεχτείτε θερμά οποιονδήποτε βγει πάνω στη σκηνή τώρα». Η τελετή, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα.

Πολλοί από τους νικητές δήλωσαν τη στήριξη τους στους απεργούς. Ο θεατρικός συγγραφέας Tom Stoppard, που βραβεύθηκε με το πέμπτο του Tony για το «Leopoldstadt», αποκάλεσε τους σεναριογράφους ως «τη βάση μιας ανεστραμμένης πυραμίδας», υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία τους. Ενώ ο σκηνοθέτης του «Leopoldstadt», Patrick Marber, ανέφερε μετά τη νίκη του πως είναι μέλος του WGA εδώ και 20 χρόνια και πρόσφατα σταμάτησε να γράφει και άρχισε να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες: «Ελπίζω να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Είναι σημαντική!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 ΛΟΑΤΚΙΑ+ ταινίες και σειρές για να μπούμε στο κλίμα του μήνα Pride12.09.2018

Οι νικητές:

Καλύτερο Θεατρικό Έργο : Leopoldstadt
Καλύτερο Μιούζικαλ: Kimberly Akimbo
Καλύτερη Αναβίωση Θεατρικού Έργου: Suzan-Lori Parks’ Topdog/Underdog
Καλύτερη Αναβίωση Μιούζικαλ: Parade
Καλύτερο Λιμπρέτο Μιούζικαλ: Kimberly Akimbo, David Lindsay-Abaire
Καλύτερο Soundtrack: (Μουσική ή/και στόχοι) για το Θέατρο: Kimberly Akimbo, Μουσική: Jeanine Tesori /Στίχοι: David Lindsay-Abaire
Καλύτερη Ερμηνεία Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το Δραματικό Θέατρο: Sean Hayes, Good Night, Oscar
Καλύτερη Ερμηνεία Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Δραματικό Θέατρο: Jodie Comer, Prima Facie
Καλύτερη Ερμηνεία Α΄Ανδρικού Ρόλου για Μιούζικαλ:  J. Harrison Ghee, Some Like It Hot
Καλύτερη Ερμηνεία Α’ Γυναικείου Ρόλου για Μιούζικαλ: Victoria Clark, Kimberly Akimbo
Καλύτερη Ερμηνεία Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Δραματικό Θέατρο: Brandon Uranowitz, Leopoldstadt
Καλύτερη Ερμηνεία Β’ Γυναικείου Ρόλου στο Δραματικό Θέατρο: Miriam Silverman, The Sign in Sidney Brustein’s Window
Καλύτερη Ερμηνεία Β’ Ανδρικού Ρόλου σε Μιούζικαλ: Alex Newell, Shucked
Καλύτερη Ερμηνεία Β’ Γυναικείου Ρόλου σε Μιούζικαλ: Bonnie Milligan, Kimberly Akimbo
Καλύτερη Σκηνογραφία σε Δραματικό Θέατρο: Tim Hatley & Andrzej Goulding, Life of Pi
Καλύτερη Σκηνογραφία σε Μιούζικαλ: Beowulf Boritt, New York, New York
Καλύτερα Κοστούμια σε Δραματικό Θέατρο: Brigitte Reiffenstuel, Leopoldstadt
Καλύτερα Κοστούμια σε Μιούζικαλ: Gregg Barnes, Some Like It Hot
Καλύτερη Σκηνοθεσία σε Δραματικό Θέατρο: Patrick Marber, Leopoldstadt
Καλύτερη Σκηνοθεσία Σε μιούζικαλ: Michael Arden, Parade
Καλύτερη Χορογραφία: Casey Nicholaw, Some Like It Hot
Καλύτερη Μουσική Διεύθυνση: Charlie Rosen & Bryan Carter, Some Like It Hot

Με πληροφορίες από Variety και Hollywood Reporter

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b