MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΈΧΝΗ

Όταν διάσημοι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν τις μητέρες τους

Από τον Νταλί μέχρι τον Άντι Γουόρχολ, αυτοί είναι οι πιο διάσημοι καλλιτέχνες που έβλεπαν τις μητέρες τους ως μούσες τους.

Monopoli Team | 14.05.2023

Το θέμα της μητρότητας έχει απασχολήσει πολλούς διάσημους καλλιτέχνες στην ιστορία, καθώς η τέχνη είναι συχνά ένας τρόπος έκφρασης της ανθρώπινης εμπειρίας, στην οποία οι μητέρες έχουν πολύ ενεργό ρόλο.

Κάποι καλλιτέχνες έχουν θελήσει να εκφράσουν την μητρότητα γενικότερα, απεικονίζοντας την μητέρα-φύση για παράδειγμα, άλλοι έχουν αποτυπώσει τρυφερές στιγμές μαμάδων με τα παιδιά τους, άλλοι έχουν δημιουργήσει αυτοπροσωπογραφίες των ιδίων στο ρόλο της μητέρας.

Μερικοί διάσημοι καλλιτέχνες, όμως, ήταν τόσο δεμένοι με τις μητέρες τους, που για κάποια στιγμή της ζωής τους εκείνες έγιναν οι ..μούσες τους. Έτσι, είτε τις απεικόνισαν σε προσωπογραφίες, είτε εμπνεύστηκαν από εκείνες και τους αφιέρωσαν τα έργα τους.

Αυτές, λοιπόν, είναι οι πιο “διάσημες” μητέρες στην ιστορία της τέχνης

Η Μητέρα του Whistler (1871)
Arrangement in Grey and Black No.1, γνωστό και ως "Η Μητέρα του Whistler" του James Abbott McNeill Whistler

Arrangement in Grey and Black No.1, γνωστό και ως “Η Μητέρα του Whistler” του James Abbott McNeill Whistler

Η “Μητέρα” του Whistler είναι τόσο διάσημη που το κοινό σπάνια γνωρίζει ότι το πραγματικό όνομα αυτού του πίνακα είναι “Σύνθεση σε Γκρι και Μαύρο, No. 1”. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Musée d’Orsay στο Παρίσι. Είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα Αμερικανού καλλιτέχνη που βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ. Η μητέρα του Whistler έχει  αποκαλεστεί  αμερικανικό “είδωλο”, αλλά και.. Βικτωριανή Μόνα Λίζα! Πρόκειται ίσως για την πιο διάσημη “μητέρα” στην ιστορία της τέχνης.

Η μητέρα της Mary Cassatt (1889)

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b