MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα από το Βατικανό

Μετά από απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, επαναπατρίζονται τρία παρθενώνια θραύσματα, σε μία κίνηση που το Βατικανό αποκάλεσε “δωρεά”.

Κεφαλή άνδρα - Ένα από τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα που έρχονται από το Βατικανό, photo: ΥΠΠΟΑ
Monopoli Team

Μετά από την απόφαση που ο Πάπας Φραγκίσκος είχε γνωστοποιήσει τον Δεκέμβριο, τα Μουσεία του Βατικανού ολοκλήρωσαν την συμφωνία με την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των τριων θραυσμάτων του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Χθες (07/03) στο Βατικανό, πραγματοποιήθηκε η ιστορικής σημασίας τελετή της υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς των τριών θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, στην Ελλάδα. Η Αγία Έδρα και ο πάπας Φραγκίσκος, εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρο του κυβερνείου του Κράτους του Βατικανού, καρδινάλιο Φερνάντο Βέρχεθ Αλζάγα, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Αρχιεπίσκοπο, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης.

“Η μοναδικής σημασίας και σπουδαιότητος πνευματική και φιλάδελφος χειρονομία της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς μπορεί ο πολιτισμός να συμβάλλει καθοριστικά στον διάλογο, στην ειρήνη, στην συμφιλίωση των κοινοτήτων” ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού.

Σήμερα, λοιπόν, τα τρία θραύσματα, που περιλαμβάνουν μία κεφαλή αλόγου, μία κεφαλή ενός μεγαλύτερου άνδρα και μία κεφαλή ενός νεαρότερου αγοριού, θα αποσταλούν και επισήμως στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στις 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής τους.

Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονταν στη συλλογή του Βατικανού από τον 19ο αιώνα. Αυτή δεν είναι μία διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε δύο χώρες, αλλά μία δωρεά στον στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, η οποία αποτελεί “προσωπική απόφαση” του Πάπα Φραγκίσκου.

Σε ανακοίνωσή του τον Δεκέμβριο, το μουσείο είχε αποκαλέσει την κίνηση “ένα χειροπιαστό σημάδι για την ειλικρινή επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου να ακολουθήσει το οικουμενικό μονοπάτι της αλήθειας”.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b