MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
02
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

«Η ισότητα των φύλων απέχει 300 χρόνια», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, την Τέταρτη 8 Μαρτίου, ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για την πρόοδο των δικαιωμάτων των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Monopoli Team

Η πρόοδος πάνω στο ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών, σε παγκόσμιο επίπεδο, «εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι θα χρειαστούν σχεδόν τρεις αιώνες για να επιτευχθεί ο όλο και πιο μακρινός στόχος της ισότητας των φύλων!

«Η ισότητα των φύλων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Στην τρέχουσα πορεία, οι ειδικοί στα Ηνωμένα Έθνη την τοποθετούν 300 χρόνια μακριά», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο Γκουτέρες σε μια ομιλία της γενικής συνέλευσης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Γυναικεία Υπόθεση»: Νέα κατηγορία στο ERTFLIX για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας12.09.2018

«Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται, απειλούνται και καταπατώνται σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε ενώ σημείωσε μία σειρά κρίσεων: μητρική θνησιμότητα, κορίτσια που απομακρύνονται από το σχολείο, νεαρά κορίτσια που εξαναγκάζονται σε πρόωρο γάμο.

«Η πρόοδος έχει έγινε τις τελευταίες δεκαετίας, εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», τόνισε μάλιστα χαρακτηριστκά.

Τόνισε δε την περίπτωση των Αφγανών γυναικών και τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες που βιώνουν και τις αποκλείουν από τη δημόσια ζωή.

Ο Γκουτέρες δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες, ωστόσο επισήμανε ότι «σε πολλές περιοχές, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών καταργούνται, ενώ σε ορισμένες χώρες τα κορίτσια που πηγαίνουν στο σχολείο κινδυνεύουν με απαγωγές και επιθέσεις».

Ο Γκουτέρες δεν έκανε ωστόσο καμία αναφορά στο Ιράν, το οποίο αποβλήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους από την αρμόδια Επιτροπή για τα γυναικεία δικαιώματα, λόγω της καταστολής μιας γυναικείας εξέγερσης τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑWOW – Women of the World: Ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα στο ΚΠΙΣΝ12.09.2018

«Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και επιβλαβών στερεοτύπων έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των φύλων στην επιστήμη και την τεχνολογία», είπε ο Γκουτέρες, αναφέροντας ως παράδειγμα πώς οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% των νικητών των βραβείων Νόμπελ σε αυτούς τους τομείς.

Τέλος, ο Γκουτέρες κάλεσε σε συλλογική δράση παγκοσμίως τις κυβερνήσεις, την κοινωνία και τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή εκπαίδευσης, τη βελτίωση της κατάρτισης δεξιοτήτων και περισσότερες επενδύσεις για τη «γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος των φύλων».

«Η πατριαρχία αντεπιτίθεται. Το ίδιο και εμείς», τόνισε ο Γκουτέρες. «Τα Ηνωμένα Έθνη στέκονται δίπλα στις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλον τον κόσμο».

Με πληροφορίες του Guardian.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑστρονόμος τιμάται με τη δική της Barbie για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Οι πρώτες αντιδράσεις και τα fake news
Επίκαιρα
Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Σμύρνη: Συλλήψεις για εμπρησμούς (video)
Επίκαιρα
Στη Μεσόγειο οι θερμοκρασίες αυξάνονται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή
Επίκαιρα
Διπλασιάστηκαν οι «χαμένες ώρες» στον Κηφισό μέσα σε έξι χρόνια
Επίκαιρα
1.100 οι πυρκαγιές από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
Επίκαιρα
Πανελλήνιες 2025: Το 50% έγραψε κάτω από τη βάση σε Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία και Αρχαία
The Art of Life
Καύσωνας: Ποια είναι η ανώτατη θερμοκρασία που πρέπει να έχουμε μέσα στο σπίτι
Επίκαιρα
Μωβ μέδουσες: Νέα έξαρση στις ελληνικές θάλασσες
Επίκαιρα
Στεγαστική κρίση: Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα περισσότερα κλειστά σπίτια;
Επίκαιρα
Χίος: Νέες αναζωπυρώσεις – Δύο τα βασικά μέτωπα της φωτιάς
Επίκαιρα
Το τέλος του πολέμου Ισραήλ – Ιράν ανακοίνωσε ο Trump
Επίκαιρα
Δεν θα κλείσει τελικά ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα» σήμερα – Νέα ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ