MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

“Δεν τελείωσα ακόμα”: Ο Steven Spielberg βραβεύτηκε με τιμητική Χρυσή Άρκτο στην Berlinale

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ τιμήθηκε στην Berlinale με ένα αφιέρωμα και μία τιμητική Χρυσή Άρκτο για τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο, δίνοντας μία συγκινητική ομιλία.

Photo: Berlinale/YouTube
Monopoli Team

Χθες το βράδυ, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, ο Steven Spielberg τιμήθηκε στην Berlinale με ένα αφιέρωμα και μία τιμητική Χρυσή Άρκτο για τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο.

Τον σπουδαίο σκηνοθέτη, που πρόσφατα σκηνοθέτησε το υποψήφιο για Όσκαρ “The Fabelmans”, προλόγισε ο frontman των U2, Bono, λέγοντας: “Οι ταινίες του Steven Spielberg άγγιξαν τόσες καρδιές για τόσα πολλά χρόνια, γιατί κάθε μία από αυτές λέει μία ανθρώπινη ιστορία. Κάθε ιστορία είναι μία ιστορία του Steven, αλλά χρησιμοποιεί όλες τις ικανότητές του για να την κάνει και δική σου, δική μας, δική μου ιστορία”.

Στη συνέχεια, ο Steven Spielberg ανέβηκε στη σκηνή, για να παραλάβει το τιμητικό βραβείο και να δώσει κι εκείνος με τη σειρά του μία φοβερή ομιλία, που μεταξύ άλλων απέτισε φόρο τιμής στην εβραϊκή καταγωγή του, αλλά και στην μακρά πορεία του.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Berlinale (@berlinale)

Ο σκηνοθέτης είπε, ότι παρ’ όλο που σκηνοθετεί εδώ και έξι δεκαετίες, τα “Duel” και “Jaws” μοιάζουν σαν να έγιναν πέρσι. “Ξέρω πολλά περισσότερα για την τέχνη του κινηματογράφου απ’ όσα ήξερα όταν σκηνοθέτησα την πρώτη ταινία μου στα 25. Αλλά τα άγχη και οι ανασφάλειες και οι φόβοι που με βασάνισαν όταν ξεκίνησα τα γυρίσματα του “Duel” έχουν μείνει μαζί μου ζωντανά εδώ και 50 χρόνια, σαν να μην πέρασε μία μέρα. Και ευτυχώς για εμένα, η ηλεκτρισμένη ευτυχία που νιώθω την πρώτη ημέρα της δουλειάς σαν σκηνοθέτης δεν πεθαίνει παρά τους φόβους μου, γιατί δεν υπάρχει άλλο μέρος που να νιώθω περισσότερο σπίτι μου απ’ ότι στα γυρίσματα” ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBerlinale: Λαμπερή πρεμιέρα με Κρίστεν Στιούαρτ, Άν Χάθαγουει, Ζελένσκι – Όσα έγιναν στην τελετή έναρξης12.09.2018

“Επίσης, τρομάζω λίγο όταν μου μιλούν για “επιτεύγματα ζωής”, γιατί δεν έχω τελειώσει, θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι. Θέλω να συνεχίσω να μαθαίνω, να ανακαλύπτω, να τρομάζω τον εαυτό μου και καμιά φορά και εσάς. Πρέπει να επιστρέψω σε αυτές τις πρώτες ταινίες τρόμου, αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία” πρόσθεσε. “Όσο υπάρχει χαρά σε αυτό για εμένα, και όσο το κοινό μου βρίσκει χαρά και άλλες ανθρώπινες αξίες στις ταινίες μου, διστάζω να πω ‘τέλος’είπε και πρόσθεσε ότι θέλει να σπάσει το ρεκόρ του Πορτογάλου σκηνοθέτη Manoel de Oliveira, που σκηνοθέτησε την τελευταία του ταινία σε ηλικία 106 ετών.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το γερμανικό σινεμά, αναφέροντας τους F.W. Murnau, Ernst Lubitsch, Douglas Sirk και  Fritz Lang, αλλά και τους σύγχρονους Rainer Werner Fassbinder, Werner Herzog, Margarethe von Trotta, Wolfgang Petersen, Volker Schlöndorff και Tom Tykwer ως επιρροές.

“Αν αυτή η τιμή σημαίνει ότι η δουλειά μου έχει βρει ένα σπίτι στην Γερμανία, τότε απόψε, νιώθω κι εγώ σαν στο σπίτι μου” πρόσθεσε ο Spielberg. “Αυτή η τιμή έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα, καθώς είμαι ένας Εβραίος σκηνοθέτης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η μικρή στιγμή είναι μία πολύ μεγαλύτερη, συνεχιζόμενη προσπάθεια να επουλωθούν τα σπασμένα κομμάτια της ιστορίας – αυτό που οι Εβραίοι αποκαλούν Tikkun Olam, την επιδιόρθωση και αποκατάσταση του κόσμου”.

“Οι Γερμανοί έχουν φανεί πρόθυμοι να διαβάσουν την ιστορία της χώρας τους, να αντιμετωπίσουν τα μαθήματα σχετικά με τον αντι-σημιτισμό, την ξενοφοβία, τους προάγγελους του ολοκαυτώματος. Άλλες χώρες, όπως η δική μου, μπορούν να μάθουν πολλά από την γενναία αποφασιστικότητα του γερμανικού λαού για να αποτρέψουν τους φασίστες από το να πάρουν την εξουσία” κατέληξε, κλείνοντας την συγκινητική ομιλία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτην Αθήνα ο Barack Obama για το SNF Nostos Conference 202312.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b