MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Berlinale: Λαμπερή πρεμιέρα με Κρίστεν Στιούαρτ, Άν Χάθαγουει, Ζελένσκι – Όσα έγιναν στην τελετή έναρξης

Η πολιτική δεν έλειπε από το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, που ξεκίνησε με διαμαρτυρίες ακτιβιστών στο κόκκινο χαλί, ομιλία του Ζελένσκι και δηλώσεις για το Ιράν.

Αν Χάθαγουει, She Came to Me, photo: Imdb
Αν Χάθαγουει, She Came to Me, photo: Imdb
Monopoli Team

Το 730 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ξεκίνησε χθες το βράδυ, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, με μία λαμπερή γιορτή, από την οποία δεν έλειπαν και οι πολιτικές δηλώσεις – κάτι το οποίο φυσικά συνηθίζεται στην Berlinale.

Η βραδιά ξεκίνησε με μία διαμαρτυρία της ακτιβιστικής οργάνωσης The Last Generation, μέλη της οποίας κόλλησαν τους εαυτούς τους στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ – χωρίς όμως να διακόψουν την τελετή.

Στο κόκκινο χαλί της Berlinale έκαναν επίσης την εμφάνιση τους οι ηθοποιοί και ακτιβίστριες Zahra Amir Ebrahimi, Melika Foroutan και Jasmin Tabatabai, οι οποίες άνοιξαν ένα πανό που διάβαζε “Γυναίκα Ζωή Ελευθερία”, για να δείξουν την στήριξή τους στον αγώνα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δίνει αυτή τη στιγμή ο λαός του Ιράν.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στη φετινή Berlinale δεν είναι άλλη από την Κρίστεν Στιούαρτ, η οποία μίλησε για την πολιτική φύση της τέχνης του κινηματογράφου από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας της στο Berlinale Palast, στην τελετή έναρξης της Πέμπτης.

“Υπάρχουν πολλές καταπιέσεις κατά μας. Είμαι γυναίκα, αλλά αποτελώ μάλλον τη λιγότερο περιθωριοποιημένη εκδοχή γυναίκας που θα μπορούσα” ανέφερε η Στιούαρτ, μιλώντας στη συνέχεια για την καταπίεση που βιώνουν οι άνθρωποι στο Ιράν: “Αυτό το καθεστώς λέει ψέματα… Εκτελεί. Οι φυλακές στο Ιράν είναι γεμάτες αθώους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε κι εσάς, να σταθείτε στην σωστή πλευρά της ιστορίας με τον λαό του Ιράν. Αυτό το καθεστώς θα πέσει”.

Στη σκηνή ανέβηκε και ο Σον Πεν, του οποίου το ντοκιμαντέρ “Superpower” για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε μέσω δορυφόρου για να προλογίσει τον Σον Πεν, λέγοντας: “Μία λογική ερώτηση αναδύεται: Σε ποια πλευρά θα έπρεπε να είναι η κουλτούρα και η τέχνη; Μπορεί η τέχνη να μένει εκτός πολιτικής; Θα έπρεπε το σινεμά να μένει εκτός της πολιτικής; Είναι μία αιώνια ερώτηση, αλλά σήμερα είναι ιδιαίτερα σχετική”.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την Berlinale για το ότι επέλεξε να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε δημιουργούς με σχέσεις με τη Ρωσία, καταλήγοντας πως “ο πολιτισμός και η τέχνη μπορούν να βρίσκονται εκτός της πολιτικής, αλλά όχι όταν πρόκειται για πολιτική επίθεσης, μαζικών εγκλημάτων, δολοφονιών και τρομοκρατίας. Όταν πρόκειται για πολιτική ολοκληρωτικού πολέμου”.

Έχοντας περάσει πολύ καιρό στην Ουκρανία -ξεκινώντας τα γυρίσματα την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία- ο Σον Πεν σημείωσε ότι την τελευταία χρονιά “τίποτα δεν έχει αλλάξει αναφορικά με την θέληση των Ουκρανών”. “Μάλιστα, έχει μεγαλώσει” ανέφερε ο ηθοποιός.

Ο Peter Dinklage στο "She Came to Me", που έκανε πρεμιέρα στην Berlinale, Protagonist Pictures

Ο Peter Dinklage στο “She Came to Me”, που έκανε πρεμιέρα στην Berlinale, Protagonist Pictures

Αργότερα το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε (καθυστερημένα λόγω των ομιλιών) η πρεμιέρα της νέας ταινίας της Ρεμπέκα Μίλερ “She Came to Me”, με πρωταγωνιστές τον Peter Dinklage, την Marisa Tomei, την Anne Hathaway μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Μπρους Γουίλις διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια – Το μήνυμα της οικογένειάς του12.09.2018

Η ρομαντική κωμωδία για έναν ντροπαλό συνθέτη (Πίτερ Ντίνκλατζ), του οποίου ο γάμος με μία μικροβιοφοβική Άν Χάθαγουέι περνάει κρίση, όταν γνωρίζει την καπετάνισσα Μαρίσα Τομέι, δέχθηκε πολύ θερμή ανταπόκριση, με τους κριτικούς προς το παρόν να μιλούν για μία ιδιαίτερη ρομαντική κωμωδία.

Με πληροφορίες από το Variety και το Deadline

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b