MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
10
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μαρίτα Κοχ: Το «στοιχειωμένο» παγκόσμιο ρεκόρ που κρατά 36 χρόνια

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Τον Οκτώβριο του 1985 η Μαρίτα Κοχ έτρεχε ένα από τα πιο φοβερά παγκόσμια ρεκόρ που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του κλασσικού αθλητισμού.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

«Είμαι 28 πια, ήταν η τελευταία μου ευκαιρία να το κάνω γιατί ίσως να μη μπορούσα να πλησιάσω ξανά χρόνους καλύτερους των 48 δευτερολέπτων». Αυτά δήλωνε η εξωπραγματική Ανατολικογερμανίδα, Μαρίτα Κοχ, λίγα λεπτά αφού είχε τρέξει το ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ 47.60 στα 400μ.

36 χρόνια μετά, καμία δεν έχει πλησιάσει αυτή την επίδοση και η υπογραφή της Κοχ παραμένει στο ρεκόρ.

Στα 15 της ξεκινάει στίβο, ήταν πολύ γρήγορη από μικρή και στην Ανατολική Γερμανία δεν άφηναν κανένα ταλέντο ανεκμετάλλευτο. Στα 20 της ξεκινά να καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ, σε κλειστό και ανοιχτό στίβο. Δύο παγκόσμια ρεκόρ μέσα σε έναν μήνα. Το 1978 γίνεται η πρώτη που τρέχει τα 400μ γρηγορότερα από 49 δευτερόλεπτα (48.94) ενώ την επόμενη χρονιά έγινε η πρώτη γυναίκα που σπάει το φράγμα των 22 δευτερολέπτων στα 200μ (21.71) και αυτό ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ για τα επόμενα εννέα χρόνια. Τα μετάλλια «έπεφταν» βροχή και οι χρόνοι της συνεχώς βελτιώνονταν, μέχρι που έφτασε στο απόλυτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΨυχική υγεία και γυναικείος αθλητισμός12.09.2018

6 Οκτωβρίου, 1985, Κανμπέρα, Παγκόσμιο Κύπελλο

Εκείνη τη χρονιά η Κοχ είχε επικεντρωθεί στα 200μ και έκανε μόνο δύο κούρσες στα 400μ ανοιχτού. Μία στις 22 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο και μία, σαν σήμερα, στις 6 Οκτωβρίου. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των συναθλητριών της. Όμως το παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν 47.99 και άνηκε στη μεγάλη αντίπαλο της Κοχ, την Τσεχοσλοβάκα Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα. Το είχε «κλέψει» από την Κοχ το 1983. Θα άντεχε μόλις δύο χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣταματία Δημητρακοπούλου: Βάση για το μέλλον οι συμμετοχές-ρεκόρ στην Art Athina 202212.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο gazzetta.gr.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Αφιέρωμα
Γιώργος Μαζωνάκης (1972-2026): «Ανήκω σε ‘μένα και στα όνειρά μου»
Αφιέρωμα
Από το Φεστιβάλ Βενετίας στις ελληνικές αίθουσες: 8 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε την νέα σεζόν
Art & Culture
Να γιατί έπρεπε να επαναληφθούν οι “Τρωάδες” σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας
Art & Culture
Στο μυαλό του Τσίλλερ, στα έγκατα του δημαρχείου και στη δίνη των 200 ετών της Ερμούπολης
Επίκαιρα
Γκλόρια Στάινεμ: Έφυγε από τη ζωή η πρωτοπόρος του φεμινιστικού κινήματος
Επίκαιρα
Πώς θέλει να μετονομάσει ο Τραμπ τα Στενά του Ορμούζ;
Επίκαιρα
Mία ιδιοφυία της μόδας “θυσιάζεται” στον βωμό της ψεύτικης woke κουλτούρας
Art & Culture
Τι θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι το τέλος του 2026
Αγορές
Μειωμένες τιμές σε 1.740 προϊόντα: Ποια είδη ξεχωρίζουν
Αφιέρωμα
30 συναυλίες που με κάνουν να ανυπομονώ για τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα
Art & Culture
«Τα φώτα της πόλης» ανάβουν και στη Σουηδία
Βιβλία
Μαίρη Σέλλεϋ: Η συγγραφέας που άνοιξε τον δρόμο για τις γυναίκες στην λογοτεχνία τρόμου