MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
27
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
  ΗΘΟΠΟΙΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
  ΘΕΑΤΡΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
  Κοινωνικό

  Το Μαύρο Ταξίδι, από την ομάδα bijoux de kant στο Θέατρο Μπέλλος

  Η ομάδα bijoux de kant παρουσιάζει, στο Θέατρο Μπέλλος, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, «Το Μαύρο Ταξίδι», μια αληθινή μαρτυρία για τη σκληρότητα του πολέμου, τον διωγμό και την προσφυγιά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.

  Monopoli Team

  Το «Μαύρο Ταξίδι» από τη bijoux de kant, έρχεται για 5 μόνο παραστάσεις, 12-16 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Μπέλλος που φέτος επαναλειτουργεί μετά από χρόνια.

  «Το Μαύρο Ταξίδι» είναι η αληθινή μαρτυρία ενός νεαρού Έλληνα που στρατολογήθηκε για να συμμετάσχει στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Η bijoux de kant μιλά για τις ζωτικές ανάγκες, την πείνα, τη δίψα, αλλά και για τη σκληρότητα που φυτεύει ο πόλεμος στις ψυχές όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Μιλά για τον διωγμό, την προσφυγιά και τη νέα πολιτιστική ταυτότητα του ελλαδικού χώρου.

  Το Μαύρο Ταξίδι, από την ομάδα bijoux de kant στο Θέατρο Μπέλλος

  Σε ένα πεδίο μνήμης, σε ένα τοπίο θραυσμάτων, ένας άγνωστος στρατιώτης του Μηχανικού Τάγματος περιγράφει γλαφυρά την πληγή του ξεριζωμού και ξαναγράφει την ιστορία. Συντροφιά του, ο νεαρός εαυτός του, αλλά και οι ανατολίτικοι ήχοι της Μικρασίας από μια κόρη των Αθηνών που τραγουδά στους σμυρναίικους ρυθμούς μιας πολιτισμικά νέας Ελλάδας.

  Η πρώτη παρουσίαση της παραγωγής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Αρχαίο Θέατρο Αίγειρας, Αχαΐα. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σκουρλέτη.

  «Το Μαύρο Ταξίδι»: Λίγα λόγια για το έργο

  Μια επέτειος είναι πάντα ευκαιρία για να επιστρέψουμε και να ξαναδιαβάσουμε ιστορικές στιγμές που διαμόρφωσαν την ταυτότητά μας. Είναι μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε πάνω στις κραταιές αφηγήσεις, να τις αμφισβητήσουμε ώστε να καταλήξουμε σε νέα αφηγήματα. Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί στο συλλογικό μας ασυνείδητο μια μεγάλη πληγή αλλά ταυτόχρονα και μια αρχή για το ελληνικό κράτος. Η κατακλυσμιαία μετακίνηση και ο πόλεμος έφτιαξαν μια νέα τοπογεωγραφία. Στην Αθήνα φτιάχνεται μια Νέα Σμύρνη, μια Νέα Ιωνία, ένας ολότελα Νέος Κόσμος. Δημιουργούνται γειτονιές που γεμίζουν από ξεριζωμένους. Ο ξεριζωμός και οι μετακινήσεις αυτές συνέθεσαν  την ιστορία, δημιουργώντας μια νέα ανθρωπογεωγραφία.

  Το Μαύρο Ταξίδι, είναι η αφήγηση ενός νέου που έφυγε από το χωριό όπου γεννήθηκε για να συμμετάσχει στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Είναι η εξιστόρηση του πολέμου μέσα από τη ματιά ενός ανθρώπου, που δε γνώριζε προς τα πού και γιατί πηγαίνει στη Μικρασία. Είναι η εσωτερική διαδρομή του ανθρώπου που μοιάζει έρμαιο των αποφάσεων και των συμφερόντων άλλων. Ο Στρατιώτης μιλά με απλότητα αλλά και κριτική σκέψη, υπό το αίσθημα της πείνας και της προσπάθειας επιβίωσης, για  τις στρατιωτικές πρακτικές του ελληνισμού κατά την μικρασιατική εκστρατεία. Άθελα του, καταλήγει σε συμπεράσματα για τα οποία οι ιστορικοί θα μιλήσουν χρόνια αργότερα.

  Ο ανώνυμος Στρατιώτης ταξιδεύει στη Μικρασία για να πολεμήσει ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει και μέσα του ώστε να μπορέσει να καταλάβει, να νιώσει και να εξηγήσει όλα όσα στην πραγματικότητα συμβαίνουν ερήμην του. Ο μικρός στρατιωτάκος του Μηχανικού Τάγματος διαμορφώνει ένα λεξιλόγιο του πόνου, γίνεται ένας μικρός Παπαδιαμάντης κατά την προσπάθεια του να αποδώσει με επισημότητα την απορία του απέναντι στον πόλεμο και την απώλεια.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘέατρο Μπέλλος: Η νέα αρχή ενός ιστορικού θεάτρου12.09.2018

  Η bijoux de kant προσεγγίζει το υλικό της αληθινής μαρτυρίας με τεχνική που σχοινοβατεί ανάμεσα στο θέατρο ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία. Σε ένα πεδίο μνήμης, σε ένα τοπίο θραυσμάτων, ο άγνωστος στρατιώτης του Μηχανικού Τάγματος περιγράφει γλαφυρά την πληγή του ξεριζωμού. Συντροφιά του ένας Άγγελος, ο νεαρός εαυτός του αλλά και οι ανατολίτικοι ήχοι της Μικρασίας από μια κόρη των Αθηνών που τραγουδά στους σμυρναίικους ρυθμούς μιας πολιτισμικά νέας Ελλάδας.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Συγγραφέας: άγνωστος / αληθινή μαρτυρία
  Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

  Σκηνικά: bijoux de kant
  Κοστούμια: Μάριος Ράμμος

  Παίζουν: Θανάσης Δόβρης, Βασίλης Μηλιώνης και η μουσικός Θεοδώρα Αθανασίου

  Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 12 ευρώ
  Διάρκεια Παραστάσεων: 12-16 Οκτωβρίου 2022
  Πληροφορίες: Προπώληση: viva.gr και ανήμερα των παραστάσεων στα ταμεία του θεάτρου.
  Παραστάσεις: Τετάρτη 12/10 , Πέμπτη 13/10, Παρασκευή 14/10, Σάββατο 15/10 στις 21:00 Κυριακή 16/10 στις 20:30
  Φωτογραφίες: Ανδρέας Κανελλόπουλος
  Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/bijoux-de-kant-to-mauro-taksidi/
  Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Μπέλλος, Κέκροπος 1, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 0322 9889.
  Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ