MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ειρήνη Παπά: Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά τη σπουδαία ηθοποιό με τον πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο της

Η Φίνος Φιλμ είπε το δικό της “αντίο” στην σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό με ένα βίντεο-αφιέρωμα στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στον κινηματογράφο.

photo: Finos Film
Monopoli Team

Χθες, η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός, Ειρήνη Παπά, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, βυθίζοντας σε θλίψη τον κόσμο του πολιτισμού. Ανάμεσα σε όσους την αποχαιρέτησαν ήταν και η Φίνος Φιλμ, που ανέβασε ένα βίντεο με τον πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο της στον κινηματογράφο.

«Αποχαιρετάμε με βαθιά συγκίνηση, μαζί με υπέροχα πλάνα από την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία «Χαμένοι Άγγελοι» (1948) της Φίνος Φιλμ. Από τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» πλάι στον Άντονι Κουίν μέχρι την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη, η Ειρήνη Παπά τόλμησε να μπει σε αχαρτογράφητα νερά, ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, κατέκτησε κοινό και κριτικούς και έγινε μοναδική πρέσβειρα της Ελλάδας» έγραψε στην ανάρτηση η Φίνος Φιλμ.

Το 1948, η Ειρήνη Παππά έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο ως πρωταγωνίστρια στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Χαμένοι Άγγελοι» του Νίκου Τσιφόρου.

O Αλέκος Σακελλάριος ήταν εκείνος που την παρουσίασε στον Φίνο. Η Ειρήνη Παπά είχε παίξει στην επιθεώρηση του «Άνθρωποι… Άνθρωποι» που είχε ανέβει στη Λυρική Σκηνή, με τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής, με τον Σακελλαρίου να εντυπωσιάζεται.

Στην αυτοβιογραφία του έγραφε ότι την πρωτοείδε στο Σύνταγμα. Λόγω της εμφάνισής της, της ένδυσης και του περπατήματος της του έμοιαζε σαν «ένα πανέμορφο πλάσμα με ένα απλό μακρύ φόρεμα, όλο πτυχώσεις, που κινιόταν με μεγαλοπρέπεια και συνάμα απλότητα. Σαν να ζωντάνεψε μια Καρυάτιδα».

Έτσι την γνώρισε τον Φίνο, με αποτέλεσμα να την επιλέξουν για πρωταγωνίστρια στην ταινία του Τσιφόρου.

Η Ειρήνη Παπά σε ηλικία 22 ετών στον πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο της στον κινηματογράφο, φωτο: Finos Film

Η Ειρήνη Παπά σε ηλικία 22 ετών στον πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο της στον κινηματογράφο, φωτο: Finos Film

Η Παπά συνεργάστηκε ξανά με τον Φίνο σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, το 1951, στην «Νεκρή Πολιτεία» του Φρίξου Ηλιάδη, που έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη ελληνική ταινία που συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕιρήνη Παπά – Κώστας Καζάκος: Οταν έπαιξαν μαζί στην «Ιφιγένεια» που προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ και πήγε στις Κάννες12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b