MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Γη μόλις βίωσε την μικρότερη μέρα στην ιστορία της

Η επιτάχυνση της περιστροφής της Γης μπορεί να οδηγήσει σε “απρόβλεπτες και καταστροφικές” συνέπειες.

Monopoli Team

Η 29η Ιουνίου του 2022 ήταν η μικρότερη μέρα στην ιστορία της Γης –1,59 μιλιδευτερόλεπτα μικρότερη από μια “κανονική” μέρα, από τότε που οι επιστήμονες ξεκίνησαν να καταγράφουν το ατομικό ρολόι τη δεκαετία του ’60.

Παρ’ όλο που η διαφορά μοιάζει πολύ μικρή, αυτή η επιτάχυνση της περιστροφής της Γης μπορεί να οδηγήσει σε “απρόβλεπτες και καταστροφικές” συνέπειες και διακοπές, σύμφωνα με τους μηχανικούς του Meta, Oleg Obleukhov και Ahmad Byagowi.

Αν και βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από τις ημέρες διάρκειας 19 ωρών που υπήρχαν πριν από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια, αυτή η αυξημένη περιστροφή μπορεί να μας αναγκάσει να χρησιμοποιήσουμε “αρνητικό” δευτερόλεπτο στα ατομικά ρολόγια -το αντίθετο από το “επιπλέον δευτερόλεπτο” που είχαν προτείνει το 1972 επιστήμονες της Ένωσης Τηλεπικοινωνιών για να αντισταθμίσουν την καθυστερημένη περιστροφή της Γης.

Ωστόσο, ένα “αρνητικό δευτερόλεπτο” θα μπορούσε να επηρεάσει δραματικά τις λειτουργίες τεχνολογικών συστημάτων που λειτουργούν με βάση την διεθνή ατομική ώρα (International Atomic Time – TAI).

Οι επιστήμονες λοιπόν αναζητούν μία λιγότερο “επικίνδυνη” λύση για να εφαρμόσουν την ατομική ώρα. Σύμφωνα με το Meta, ένα “επιπλέον” δευτερόλεπτο μπορεί να οδηγεί στο να πέσουν οι servers, ενώ ένα αρνητικό δευτερόλεπτο δεν έχει εξεταστεί σε μεγάλη κλίμακα και μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στα λογισμικά που βασίζονται στην ατομική ώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια δημοσίευση του Meta, ενδέχεται το λιώσιμο των πάγων να επηρεάζει την ταχύτητα της περιστροφής της Γης, αλλάζοντας την γωνιακή ταχύτητά της.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b