MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
σκηνική σύνθεση

Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου στην Πειραιώς 260

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος παρουσιάζει στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, μια νέα εκδοχή της σοφόκλειας «Αντιγόνης», σε μια παράσταση για τη σχέση πόλης και πολιτών με την εξουσία.

| Φωτογραφίες: Pinelopi Gerasimou
Monopoli Team

Μια νέα εκδοχή της σοφόκλειας Αντιγόνης θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και συγκεκριμένα από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου στον Χώρο Η της Πειραιώς 260.

«Αντιγόνη»: Λίγα λόγια για την παράσταση

Μια παράσταση για τη σχέση πόλης και πολιτών με την εξουσία, διαχρονικό ζήτημα του τραγικού έργου. Εστιάζοντας στον καταλυτικό ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η θεατρική δράση τοποθετείται σ’ ένα κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι, όπου κάθε πολιτική διαπραγμάτευση και απόφαση πραγματοποιούνται σε ζωντανό χρόνο. Ο Χορός των γερόντων γίνεται εδώ συμβούλιο πολιτικών στελεχών που εκφράζουν εκφάνσεις του κυρίαρχου λόγου, παρακολουθώντας, πάντα σε live σύνδεση, την ανελέητη σύγκρουση κοσμικού και ηθικού δικαίου.

Σημείωμα του Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου:

«Είναι κοινή η ανησυχία κάθε σκηνοθέτη για το πώς θα κάνει ένα κλασικό κείμενο, και πολύ περισσότερο ένα αρχαίο, να αγγίξει το κοινό του σήμερα. Μιλώντας δε για την Αντιγόνη του Σοφοκλή, έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο άρτια δομημένα κείμενα από καταβολής θεάτρου και την ίδια στιγμή με ένα από τα πλέον αναλυμένα στον δυτικό κόσμο· μεγάλη πρόκληση για κάθε δημιουργό που θα καταπιαστεί με αυτό. Όλα τα παραπάνω είναι σκέψεις και προβληματισμοί που με απασχόλησαν μαζί με τους συνεργάτες μου και που εντέλει αποφάσισα να αφήσω πίσω και, ως δημιουργός, να προχωρήσω σε μια σύγχρονη σκηνική «μετάφραση», ξεκινώντας με μια σειρά ερωτήσεις:

Τι σημαίνει δημόσιος λόγος σήμερα σε μια εποχή εικόνας και εικονικής ζωής;
Ποια είναι τα όρια της εξουσίας;
Ποιες είναι οι μεγάλες δυνάμεις που ορίζουν τη ζωή και τη μοίρα του ανθρώπου, στον κόσμο μας σήμερα, εδώ, στην Αθήνα του 2022»; 

VAST («Values Across Space and Time»)

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αλάξανδρου Ραπτοτάσιου, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του VAST («Values Across Space and Time»), ένα ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο τη μελέτη των θεμελιωδών αξιών για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, διάλογος, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κράτος δικαίου.

Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί συνεργασία μεταξύ οκτώ εταίρων από πέντε χώρες: το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Ελλάδα), το Università degli Studi di Milano (Ιταλία), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Universidade NOVA de Lisboa – NOVA (Πορτογαλία), το Μουσείο Παραμυθιού (Κύπρος), το Semantika (Σλοβενία), το Museo Galileo – IMSS (Ιταλία) και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Ελλάδα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓια μιαν Αντιγόνη: Γιατί επιστρέφουμε στην ηρωίδα του Σοφοκλή;12.09.2018

Επίσης, εντάσσεται στον Kύκλο ANTIGONISMS. Μετά το τέλος της παράστασης την Τρίτη, 5 Ιουλίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ραπτοτάσιο, την οποία θα συντονίσει ο Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας και σύμβουλος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε θέματα λογοτεχνίας.

*Με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς στην πρεμιέρα, για άτομα με προβλήματα ακοής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μετάφραση: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος

Σκηνικά: Marco Turcich
Κοστούμια: Μαρία-Σεσίλ Ιγγλέση
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Marco Turcich
Χορογραφία: Επιμέλεια κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη

Παίζουν: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Ελένη Καραγιώργη, Χριστίνα Δαλαμάγκα, Φοίβος Παπακώστας, Βίκυ Κυριακουλάκου, Λάμπρος Γραμματικός

Τιμές Εισιτηρίων: Διακεκριμένη Ζώνη 20€ • Ζώνη Α΄ 15€/ Φοιτητικό/ 65+/ Καλλ. Σωματείων 12€ • Ζώνη Β΄ 10€/ Φοιτητικό/ 65+/ Καλλ. Σωματείων 8€ • Ανέργων/ Σπουδαστικό Καλλ. Σχολών 5€
Διάρκεια Παραστάσεων: 5-7 Ιουλίου 2022
Πληροφορίες: Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr
Παραστάσεις: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη στις 21:00
Διασκευή: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος
Βοηθός Σκηνοθετη: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/antigoni-tou-sofokli/aleksandros-raptotasios/
Πληροφορίες Χώρου: Πειραιώς 260, Καλλιθέα, Πειραιώς, 260, Τηλ. 21 0928 2900. http://aefestival.gr/
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b