MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
12
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Alexis Gritchenko: Η «Ελληνική Περιπέτεια» του Ουκρανού πρωτοπόρου στο MOMus
Από 22/11/2025 έως 30/04/2026
Life, Death and Everything in Between: Έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin στην Τεχνόπολη
Από 28/02/2026 έως 12/03/2026
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Από 10/02/2026 έως 07/03/2026
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Από 22/01/2026 έως 07/03/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
Why Look at Animals?: Η νέα διεθνής ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ ζητά δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή
Από 15/05/2025 έως 15/02/2026
«65+ Η εφηβεία μιας εικαστικής επιμέλειας»: Το MOMus δίνει φωνή στην τρίτη ηλικία
Από 08/01/2026 έως 15/03/2026
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
Από 15/01/2026 έως 28/02/2026
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 06/12/2025 έως 11/04/2026
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
Από 30/01/2026 έως 27/02/2026
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Από 14/01/2026 έως 27/04/2026
Ήχος από Φως, Χαρτί και Αιθέρα: Οι απαρχές της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής στο MOMus
Από 20/12/2025 έως 30/04/2026
ΑΦΗγήματα: 100 Χρόνια Γεννάδειος Βιβλιοθήκη με έκθεση της ΑΦΗ collective
Από 02/12/2025 έως 08/03/2026
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 20/09/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Εθνική Πινακοθήκη: Δύο αιώνες ζωγραφικής στα Επτάνησα
Από 21/12/2025 έως 22/03/2026
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο - 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Από 08/11/2025 έως 03/05/2026
Η Απουσία του Παρόντος: Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Κανόγλου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Από 04/02/2026 έως 28/02/2026
Η μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφιών του Γιώργου Λάνθιμου κάνει πρεμιέρα στη Στέγη
Από 07/03/2026 έως 17/05/2026
Λυδία Δαμπασίνα: Με μια «Κόκκινη γραμμή» στα Χανιά
Από 13/12/2025 έως 19/04/2026
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 06/02/2026 έως 31/05/2026
Μικρή αναδρομή: Η εικαστική διαδρομή του Τάσου Δήμου στη Sotiropoulos Art Gallery
Από 10/02/2026 έως 28/02/2026
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
Από 01/02/2026 έως 19/04/2026
Ο λόγος και ο τόπος: Έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Από 27/11/2025 έως 28/02/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 20/09/2026
Χώρα της Αμφιλογίας: Η πρώτη ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Σακελλαρίου στην Kourd Gallery
Από 10/02/2026 έως 04/04/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 20/09/2026
Διάφορα

Μαγικές Εικόνες: Παρατείνεται η περιοδική έκθεση του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης

Κατόπιν μεγάλη ζήτησης, η περιοδική έκθεση με εκθέματα από τη συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με τίτλο «Μαγικές Εικόνες», παρατείνει τη διάρκειά της, έως τις 31 Ιουλίου, με νέο ωράριο.

Monopoli Team

«Μαγικές εικόνες»:  Η εμβληματική έκθεση που προανήγγειλε τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος παρατείνεται έως 31 Ιουλίου με νέο ωράριο, καθημερινά από 19:30 ως 23:00. Το νέο μουσείο στον χώρο της Ταινιοθήκης, μέσα από σπάνια εκθέματα, αφηγείται την εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μαγικές Εικόνες

«Μαγικές εικόνες»: Λίγα λόγια για την έκθεση

Οι «Μαγικές εικόνες» είναι μια περιοδική έκθεση αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού -Διεύθυνση Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων του ΥΠΠΟΑ.

Το μοναδικό αυτό  μουσείο  στήθηκε σε επιμέλεια της σημαντικής εικαστικού, Καθηγήτριας Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και μέλους του ΔΣ του Ιδρύματος Αφροδίτης Λίτη. Το Μουσείο, μια κιβωτός κινηματογραφικής μνήμης, θα λειτουργήσει στον χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Κεραμεικό, συνεπώς θα επικοινωνεί με τις αίθουσες προβολής, δημιουργώντας μια γέφυρα του χθες των κινούμενων εικόνων με το σήμερα μίας υπερσύγχρονης, ψηφιακής αίθουσας.   Οι θεατές, θα μπορούν να επισκέπτονται το μουσείο συνδυάζοντάς το με μια βραδινή προβολή στην ταράτσα του θερινού Λαϊς.

Η συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, έργο ζωής της Αγλαΐας Μητροπούλου, περιλαμβάνει προ-κινηματογραφικές συσκευές (καρουζέλ, στερεοσκόπιο, μαγικούς φανούς) καθώς και εξοπλισμό πρώιμου και σύγχρονου κινηματογράφου (κάμερες, συσκευές καταγραφής ήχου, συσκευές προβολής) και βοηθητικό υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή και προβολή ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό (κολλέζες βερνικιού και ταινίας, μετρητές μήκους φιλμ, αρουλέζες, μουβιόλες, τραπέζια μοντάζ).

Εκθέματα από τη Συλλογή του Μουσείου

Η συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος περιλαμβάνει προ-κινηματογραφικές συσκευές καθώς και εξοπλισμό πρώιμου και σύγχρονου κινηματογράφου και βοηθητικό υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή και προβολή ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα εκθέματα έχουν συντηρηθεί με τη μεγαλύτερη  προσοχή.

Το παλαιότερο έκθεμα χρονολογείται γύρω στα 1860 και είναι ένα στερεοσκόπιο βάσης από τη Μεγάλη Βρετανία.

Χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ομάδες:

Η πρώτη ομάδα εκθεμάτων αφορά τις προ-κινηματογραφικές τεχνολογίες και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα μοναδικό στο είδος του λειτουργικό μηχάνημα τύπου καρουζέλ, το οποίο έχει επισκευαστεί με επιδεξιότητα από το ειδικευμένο προσωπικό μας. Αυτή η ομάδα εκθεμάτων περιλαμβάνει επίσης ένα χειροποίητο, μαονένιο, επιτραπέζιο στερεοσκόπιο, αρκετούς μαγικούς φανούς από τη δεκαετία του 1900 και πάνω από 1000 γυάλινες πλάκες.

Η δεύτερη ομάδα εκθεμάτων συμπεριλαμβάνει εξοπλισμό κινηματογράφησης όπως κάμερες και συσκευές καταγραφής ήχου. Τα πιο πρώιμα εκθέματα σε αυτήν την κατηγορία χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920. Θα εκτεθούν επίσης αντικείμενα που έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες των αρχικών ιδιοκτητών τους, εξοπλισμός που διατέθηκε στην αγορά με στόχο να προσελκύσει ερασιτέχνες καθώς επίσης και εξοπλισμός που δωρίστηκε στο ίδρυμα μας από διακεκριμένους επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου.

Η τρίτη ομάδα εκθεμάτων αποτελείται από συσκευές προβολής και περιλαμβάνει αντικείμενα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ. Στην πορεία ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε επιδείξεις για το πώς λειτουργούσαν αυτά τα μηχανήματα, ειδικά εκείνα που προσανατολίζονταν περισσότερο στην οικιακή χρήση και χρήση εκτός της κινηματογραφικής αίθουσας.

Τέλος, η τέταρτη και τελευταία κατηγορία εκθεμάτων περιλαμβάνει εργαστηριακά εργαλεία και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν στη φωτοχημική διαδικασία. Αυτή η ομάδα είναι η πιο ποικιλόμορφη ομάδα μουσειακών αντικειμένων μας,  και συμπεριλαμβάνει τόσο μικρά αντικείμενα όπως κολλέζες βερνικιού και ταινίας, μετρητές μήκους φίλμ και αρουλέζες, καθώς επίσης και μεγάλο εξοπλισμό όπως μουβιόλες και τραπέζια μοντάζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕΚ-Πατρίδες: Χορός, μουσική και εικαστικά γίνονται «ένα» σε μια πολυδραστική έκθεση στο Τρένο στο Ρουφ12.09.2018

Η έκθεση μελλοντικά θα εμπλουτισθεί με οπτικοακουστικό υλικό (προβολή τοίχου, οθόνες, αφίσες κ.λπ.) καθώς και διαδραστικό υλικό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Ταινιοθήκη Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Αθήνα (Μετρό Κεραμεικός).
Διάρκεια Έκθεσης: 10 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2022
Είσοδος: Ελεύθερη
Πληροφορίες Χώρου: Ταινιοθήκη Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Αθήνα (Μετρό Κεραμεικός). Τηλ: +30 210 3612046 και +30 210 3609695 (ext. 0117) | E: [email protected] | http://www.tainiothiki.gr
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Good Taste by Dionysios: Οι μηχανισμοί της σύγχρονης τέχνης σε μια έκθεση στη Roma Gallery
Εικαστικά
«Η δύναμη του φανταστικού» από τον Μιχάλη Αρφαρά στη γκαλερί Έκφραση
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Αλέξης Ακριθάκης: Αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Κάτια Βαρβάκη «Έρως και Ψυχή»: Έκθεση στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Η Απουσία του Παρόντος: Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Κανόγλου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Εικαστικά
Η μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφιών του Γιώργου Λάνθιμου κάνει πρεμιέρα στη Στέγη
Εικαστικά
Η Barbara Kruger στην πρώτη ατομική έκθεσή της στην Ελλάδα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μικρή αναδρομή: Η εικαστική διαδρομή του Τάσου Δήμου στη Sotiropoulos Art Gallery
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Στάθης Λογοθέτης – Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Χώρα της Αμφιλογίας: Η πρώτη ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Σακελλαρίου στην Kourd Gallery