MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακτιβιστές «κόλλησαν» πάνω σε πίνακα του Βαν Γκογκ ως μια κίνηση διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή

Ένα ζευγάρι ακτιβιστών κόλλησε τα χέρια του πάνω σε έναν πίνακα του Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο οποίος εκτίθεται στην Courtauld Gallery στο Λονδίνο, ως μια κίνηση διαμαρτυρίας κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: Twitter/Just Stop Oil
Monopoli Team

Χθες, Πέμπτη 30 Ιουνίου, δύο ακτιβιστές – μέλη της οργάνωσης «Just Stop Oil» κόλλησαν τις παλάμες τους πάνω στον πίνακα «Ανθισμένες Ροδακινιές» του Βίνσεντ βαν Γκογκ, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Αυτό έγινε μια μέρα αφότου άλλα μέλη της ίδιας οργάνωσης έκαναν κάτι αντίστοιχο σε ένα έργο τέχνης του Οράτιου Μακάλοχ σε μουσείο στη Γλασκώβη και συνελήφθησαν.

Η αρχική ιδέα, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, ήταν να παροτρυνθούν τα ιδρύματα τέχνης να ενωθούν μαζί τους στο αίτημα κατά των νέων βρετανικών πρότζεκτ για τα ορυκτά καύσιμα.

«Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό», ανέφερε συγκεκριμένα ο 21χρονος Λούις ΜακΚένι, ο ένας από τους δύο ακτιβιστές που κόλλησαν τα χέρια τους στον πίνακα του Βαν Γκογκ, σε βίντεο που δημοσίευσε η ίδια η οργάνωση «Just Stop Oil».

«Είναι ανήθικο για τα πολιτιστικά ιδρύματα να στέκονται δίπλα στις κυβερνήσεις και να παρακολουθούν την ώρα που η κοινωνία μας καταρρέει», συνέχισε. «Οι γκαλερί πρέπει να κλείσουν. Οι διευθυντές καλλιτεχνικών ιδρυμάτων πρέπει να καλέσουν την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως όλα τα νέα πρότζεκτ για ορυκτά καύσιμα».

«Είμαστε εδώ, κολλημένοι σε αυτό τον όμορφο πίνακα, επειδή είμαστε τρομοκρατημένοι για το μέλλον μας», συμπλήρωσε ο 21χρονος ακτιβιστής, προσθέτοντας ότι περίμενε τη σύλληψή τους. «Αν υπήρχε άλλος τρόπος για να γίνει η αλλαγή που χρειαζόμαστε, δεν θα το κάναμε. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα», τόνισε. «Είτε είμαστε σε αντίσταση είτε είμαστε συνένοχοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑWorld Weather Network: Οι καλλιτέχνες αντιδρούν στην κλιματική κρίση12.09.2018

Σύμφωνα με την «Just Stop Oil», το βουκολικό τοπίο του Βαν Γκογκ στοχοποιήθηκε επειδή η περιοχή που απεικονίζει στην Προβηγκία μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει σοβαρή ξηρασία.

Πλάνα που μοιράστηκε η ομάδα διαμαρτυρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την αστυνομία του Λονδίνου να ανεβαίνει τις σκάλες της Courtauld Gallery, προκειμένου να συλλάβει τους διαδηλωτές.

«Ένα έργο τέχνης λαμβάνει αυτή την προστασία και την ανησυχία του κράτους», έγραφε η λεζάντα που συνόδευε το βίντεο. «Ενώ οι λαοί στην Αιθιοπία, τη Σομαλία, την Ινδία, το Πακιστάν, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία (για να αναφέρουμε μερικούς) που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή ΤΩΡΑ αγνοούνται και αφήνονται στην τύχη τους». «Τι είναι πιο σημαντικό; Αυτή η ζωγραφιά; Ή ένα μέλλον;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσείο του Λούβρου: Μεταμφιεσμένος άνδρας πέταξε τούρτα στον πίνακα της Μόνα Λίζα12.09.2018

Ένα παρόμοιο σκηνικό έλαβε χώρα προχθές το απόγευμα στο Kelvingrove Art Gallery and Museum στη Γλασκώβη, καθώς δύο διαδηλωτές της ίδιας οργάνωσης κόλλησαν τα δάχτυλά τους πάνω στον πίνακα «My Heart’s in the Highlands» του Οράτιου Μακάλοχ. Την ίδια στιγμή άλλα μέλη της οργάνωσης ζωγράφισαν με σπρέι το όνομα της ομάδας με έντονο πορτοκαλί στους τοίχους του ιδρύματος.

«Δεν έπρεπε να συμβαίνει αυτό», φώναξε ο διαδηλωτής την ώρα που επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητο της αστυνομίας μετά τη σύλληψή του. «Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ και να με βάζουν σε ένα αστυνομικό βαν όταν απλώς ικετεύω την κυβέρνηση να προσφέρει στη γενιά μου ένα μέλλον».

«Ο κόσμος της Τέχνης είναι συνένοχος. Ο κόσμος της Τέχνης είναι υπεύθυνος», συνέχισε. «Κάθε τομέας του πολιτισμού μας είναι υπεύθυνος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δρούμε ως συνήθως».

Με πληροφορίες από artnet.com.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b