MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μωβ μέδουσες: 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε αν μας τσιμπήσουν

Σε έξαρση είναι και φέτος ο πληθυσμός των μωβ μεδουσών, των οποίων το τσίμπημα είναι ιδιαίτερα επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, με τους λουόμενους να πρέπει να είναι προσεκτικοί στις βουτιές τους στις ελληνικές θάλασσες

Photo by Tsuyuri Hara on Unsplash
Monopoli Team

Σε έξαρση είναι και φέτος ο πληθυσμός των μωβ μεδουσών, των οποίων το τσίμπημα είναι ιδιαίτερα επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, με τους λουόμενους να πρέπει να είναι προσεκτικοί στις βουτιές τους στις ελληνικές θάλασσες. Οι περισσότερες μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί στον Σαρωνικό Κόλπο, επομένως οι κάτοικοι της Αθήνας και της Αττικής πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και κυρίως όσοι έχουν παιδιά.

Αυτή τη στιγμή, οι μωβ μέδουσες βρίσκονται στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου. Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου, η μωβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες.

«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα», είπε ο κ. Χρήστου. Όπως σημειώνει ο κ. Χρήστου σε περίπτωση τσιμπήματος, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια:

  1. Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b