MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Φεστιβάλ Καννών: Ακτιβιστικές δράσεις γυναικών έκλεψαν την παράσταση στο κόκκινο χαλί

Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, δύο διαμαρτυρίες φεμινιστικών ομάδων κατάφεραν να τραβήξουν τα βλέμματα μακριά από τους αστέρες του κινηματογράφου, προς πιο επίκαιρα ζητήματα, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γυναικοκτονίες στην Γαλλία.

Monopoli Team

Όχι μία, αλλά δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα, είδαμε φεμινίστριες διαδηλώτριες να τραβούν τα βλέμματα στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών, επισκιάζοντας τους αστέρες του κινηματογράφου και τις λαμπερές πρεμιέρες.

Χθες, μια ομάδα ακτιβιστριών παρευρέθηκε στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρα της ταινίας του Ali Abbasi “Holy Spider” που αφηγείται την ιστορία μίας γυναίκας δημοσιογράφου που ερευνούσε έναν serial killer που σκότωνε σεξεργάτριες στο Ιράν.

Λίγο πριν την πρεμιέρα, λοιπόν, φεμινίστριες βρέθηκαν στο κόκκινο χαλί, για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των γυναικοκτονιών στη Γαλλία τον τελευταίο χρόνο

Συγκεκριμένα γέμισαν το κόκκινο χαλί με μαύρο καπνό και με σηκωμένες τις γροθιές τους άνοιξαν ένα πανό που έγραφε τα ονόματα των 129 γυναικών που δολοφονήθηκαν από το τελευταίο φεστιβάλ Καννών μέχρι σήμερα.

Βίντεο της δράσης, που έκαναν τον γύρο των social media, δείχνουν τους φύλακες να παρακολουθούν την διαμαρτυρία, χωρίς να επεμβαίνουν, σε αντίθεση με τη διαμαρτυρία που έλαβε χώρα λίγες μέρες νωρίτερα.

Την Παρασκευή, η πρεμιέρα της νέας ταινίας του George Miller “Three Thousand Years Of Longing” διακόπηκε όταν μία γυναίκα έσκισε την τουαλέτα της και αποκάλυψε το γυμνό της σώμα, που ήταν βαμμένο με τα χρώματα της Ουκρανίας και το μήνυμα “Σταματήστε να μας βιάζετε”.

Η γυναίκα θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τη σεξουαλική βία -ένα έγκλημα πολέμου που δεν λείπει ούτε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου γίνεται λόγος για πολλές καταγγελίες σεξουαλικών κακοποιήσεων και βιασμών από Ρώσους στρατιώτες.

Οι φύλακες βέβαια δεν ήταν τόσο ψύχραιμοι, όσο με την χθεσινή διαμαρτυρία, αφού έσπευσαν καταπάνω της, ώστε να την απομακρύνουν από το κόκκινο χαλί το συντομότερο.

Ακόμα και τα λίγα δευτερόλεπτα παρουσίας της, όμως, ήταν αρκετά, για να τραβήξει την προσοχή από τους παρευρισκόμενους celebrities, με ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο να συζητούν ακόμη για τη δράση της -αν και πολλοί έχασαν το νόημα της διαμαρτυρίας.

Είναι γεγονός ότι το Φεστιβάλ Καννών φέτος πραγματοποιείται στην σκιά σημαντικών πολιτικοκοινωνικών αναταράξεων, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποτελεί το επίκεντρο της συζήτησης, είτε λόγω δράσεων όπως της ακτιβίστριας, είτε μέσα από τις ταινίες του Φεστιβάλ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Mariupolis 2”, το τελευταίο ντοκιμαντέρ του Ουκρανού σκηνοθέτη Mantas Kvedaravicius, που σκοτώθηκε τον Απρίλιο στον πόλεμο.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b