MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πενέλοπε Κρουζ: 10 φορές που κατέκτησε τη μεγάλη οθόνη με τις ερμηνείες της

Σήμερα η Πενέλοπε Κρουζ γιορτάζει τα 48 της χρόνια. Εμείς της ευχόμαστε “χρόνια πολλά” και θυμόμαστε τις 10 καλύτερες ερμηνείες της στον κινηματογράφο.

Πενέλοπε Κρουζ. Photo Credits: Instagram/penelopecruzoficial
Πενέλοπε Κρουζ. Photo Credits: Instagram/penelopecruzoficial
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Η Πενέλοπε Κρουζ γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1974 στο Αλκομπέντας της Μαδρίτης. Από μικρή ηλικία αγάπησε τον κινηματογράφο και θέλησε να δει και το δικό της όνομα στις μεγάλες αφίσες επιτυχημένων ταινιών, όπως και έγινε λίγο αργότερα. Την αγάπη της αυτή για τον χώρο του θεάματος πυροδότησε το «Δέσε Με» του 1990, η αγαπημένη της ταινία του Πέδρο Αλμαδόβαρ, του οποίου λίγα χρόνια μετά θα γινόταν σπουδαία μούσα.

Μόλις 15 ετών τότε, η Πενέλοπε Κρουζ πάλευε να βρει ένα πρακτορείο για να την βοηθήσει να σκαρφαλώσει και αυτή στο «βουνό» του Hollywood, όμως σύντομα γνώρισε την απόρριψη. Δεν το έβαλε κάτω και 2 χρόνια μετά, χαιρετούσε όσους την απέρριψαν από την σκηνή των βραβείων Goya, παραλαμβάνοντας την πρώτη σημαντική της «νίκη» στον κόσμο του κινηματογράφου.

Από τότε που έκανε το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη το 1992 στη διάσημη ισπανική ρομαντική κωμωδία Jamón, Jamón, η Πενέλοπε Κρουζ άρχιζε σταδιακά να απασχολεί τον κόσμο του Hollywood. Ακόμη έφηβη, η Κρουζ είχε καταφέρει να μαγέψει το κοινό με την ερμηνεία της και να αφήσει έτσι το αποτύπωμα της στον χώρο του κινηματογράφου, ανοίγοντας τον δρόμο για μία μεγάλη καριέρα. Έπειτα στην ζωή της ήρθε ο αγαπημένος της σκηνοθέτης που θαύμαζε από μικρή και της πρότεινε μία συνεργασία που κρατάει μέχρι και σήμερα.

Οι συνεργασίες της με τον Πέδρο Αλμαδόβαρ ήταν μία μεγάλη σχολή για την Πενέλοπε Κρουζ, όμως την προσωπική της ζωή επηρέασε πιο έντονα η συνεργασία της με τον Γούντι Άλεν στην οσκαρική ταινία Vicky Cristina Barcelona. Η ηθοποιός είχε εκεί την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον Χαβιέρ Μπαρδέμ, με τον οποίο τελικά θα μοιραζόταν και την ζωή της, εκτός από την κινηματογραφική οθόνη. Παρόλο που γνωρίστηκαν το 1992 στο ντεμπούτο της Κρουζ και έχουν συμπρωταγωνιστήσει σε 7 συνολικά ταινίες, το 2008 έμελλε να είναι η χρονιά που θα τους ένωνε το πάθος για τη νέα δουλειά τους. Οι δύο ηθοποιοί παντρεύτηκαν το 2010 και απέκτησαν 2 παιδιά.

Η Πενέλοπε Κρουζ είναι αναμφίβολα από τις ηθοποιούς που καταφέρνουν με κάθε εμφάνισή τους να κλέβουν τις εντυπώσεις και σε κάθε ερμηνεία τους να αποδεικνύουν το ταλέντο τους. Ας θυμηθούμε λοιπόν 10 ερμηνείες της που μας έχουν εντυπωσιάσει μέσα στα χρόνια.

Jamon, Jamon (1992)

Η κινηματογραφική καριέρα της Πενέλοπε Κρουζ ξεκίνησε το 1992 με το Jamon, Jamon του Μπίγκας Λούνα. Αν και ήταν μόλις 17 ετών, η Κρουζ εντυπωσίασε με την ερμηνεία της και κατάφερε να κερδίσει υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου των βραβείων Goya. Εδώ γνωρίστηκε για πρώτη φορά με τον μέλλοντα σύζυγό της Χαβιέρ Μπαρδέμ και η χημεία τους ήταν ήδη φανερή, σε μία ταινία που μιλάει για την δύναμη της αγάπης που υπερνικάει κάθε εμπόδιο. Στην ταινία, η Πενέλοπε Κρουζ υποδύεται τη Σίλβια, η οποία μένει έγκυος από τον Χοσέ Λουίς (Τζόρντι Μολά), γόνο πλούσιας οικογένειας, η οποία δεν επικροτεί τη σχέση του αυτή. Εμπόδιο στον έρωτά τους μπαίνει λοιπόν η μητέρα του, η οποία προσλαμβάνει τον Ραούλ (Χαβιέρ Μπαρδέμ) για να αποπλανήσει τη Σίλβια και να την βγάλει από τη ζωή του γιου της.

Όλα για τη μητέρα μου (1999)

Στις αρχές της συνεργασίας της Πενέλοπε Κρουζ με τον Πέδρο Αλμαδόβαρ, η μοίρα τούς ένωσε στην πολυβραβευμένη οσκαρική ταινία του 1999, «Όλα για τη μητέρα μου». Τόσο η ίδια ως Μαρία Ρόσα, όσο και η συμπρωταγωνίστριά της, Σεσίλια Ροθ, ως Μανουέλα, εντυπωσίασαν το κοινό, σε ένα δράμα που έθιγε θέματα σχετικά με το AIDS, την αναζήτησης της σεξουαλικής ταυτότητας, τη θρησκεία αλλά και τις υπαρξιακές κρίσεις. Μετά από ένα φρικτό ατύχημα, η ζωή της Μανουέλα αλλάζει ριζικά και η μόνη της ελπίδα να βρει ένα νόημα στη ζωή της βασίζεται στην ηθοποιό Χούμα Ρόχο (Μαρίσα Παρέδες) και στην Μαρία Ρόσα (Πενέλοπε Κρουζ), την οποία ταλανίζουν τα δικά της προσωπικά θέματα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜε τη γυναίκα στο επίκεντρο: Οι αφίσες του Αλμοδόβαρ είναι πάντα εμβληματικές…12.09.2018

Vanilla Sky (2001)

Τέσσερα χρόνια μετά το «Open Your Eyes» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, κυκλοφόρησε το Vanilla Sky, μία αμερικανική αναπροσαρμογή του ισπανόφωνου σεναρίου, από τον Κάμερον Κρόου. Και στις δύο εκδοχές, η Πενέλοπε Κρουζ πρωταγωνιστεί ως Σοφία, μία γοητευτική Ισπανίδα που καταφέρνει να κερδίσει την καρδιά του «γόη» Ντέιβιντ Έιμς (Τομ Κρουζ), όμως εξαφανίζεται την επόμενη μέρα. Στην ζωή του Ντέιβιντ όμως υπάρχει ήδη η Τζουλιάνα (Κάμερον Ντίαζ), η οποία μπορεί να μην είναι σύντροφός του, το επιδιώκει όμως και θα κάνει τα πάντα για να τον κερδίσει. Η γεμάτη μυστήριο ταινία κρύβει πολλές ανατροπές και λόγω της περίεργης πλοκής και δυστοπικής σκηνοθετικής της ματιάς έλαβε μικτές κριτικές. Το επίκεντρο των συζητήσεων πάντως ήταν η εκπληκτική ερμηνεία της Κρουζ, η οποία της άνοιξε όλες τις πόρτες στον μαγευτικό κόσμο του Hollywood.

Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (2001)

Στην ταινία που ανέδειξε την ομορφιά της Κεφαλονιάς, όχι όμως τη ρεαλιστική ιστορία της ιταλογερμανικής κατοχής, πρωταγωνιστούν ο Νίκολας Κέιτζ και η Πενέλοπε Κρουζ. Το ρομαντικό δράμα τοποθετείται στην Κεφαλονιά του 1942, όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται. Μία διμοιρία Ιταλών στρατιωτών με επικεφαλής τον Νίκολας Κέιτζ, καταφθάνει στο νησί για να ενισχύσει την παρουσία των ναζιστικών δυνάμεων. Εκεί ο πρωταγωνιστής θα γνωρίσει την κουλτούρα των ντόπιων και θα ερωτευτεί την πανέμορφη νεαρή αλλά και δεσμευμένη κόρη του τοπικού γιατρού (Πενέλοπε Κρουζ). Αυτή τη ξέγνοιαστη ατμόσφαιρα θα έρθει να ταράξει η αναζωπύρωση του πολέμου, η οποία θα απειλήσει τη ρομαντική σχέση που αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ του λοχαγού Κορέλι και της Πελαγίας.

Blow (2001)

Το 2001 ήταν αναμφίβολα η χρονιά της Πενέλοπε Κρουζ, καθώς την βρίσκουμε να πρωταγωνιστεί σε μία ακόμα επιτυχημένη ταινία. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστεί στο πλευρό του Τζόνι Ντεπ, σε μία ιστορία γεμάτη ναρκωτικά και δράση, βασισμένη στην πραγματική ζωή του εμπόρου κοκαΐνης, Τζωρτζ Γιούνκ, ο οποίος δούλευε για τον περίφημο Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο Γιούνκ ήταν ο πρώτος που κατάφερε να εισάγει κοκαΐνη στην Αμερική και τον υποδύεται ο Τζόνι Ντεπ, ενώ την σύζυγό του Μίρθα, υποδύεται η Πενέλοπε Κρουζ. Το καστ συμπληρώνει ο Τεντ Ντέμε, ο οποίος ήταν και ο σκηνοθέτης της ταινίας και σχεδόν προφητικά, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της, έχασε τη ζωή του από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Γύρνα Πίσω (2006)

Όταν η Ραϊμούντα (Πενέλοπε Κρουζ) γίνεται μάρτυρας της απόπειρας βιασμού της κόρης της Πόλα (Γιοχάνα Κόμπο) από τον ίδιο της τον πατέρα (Αντόνιο ντε λα Τόρε). Η Πόλα σκοτώνει τελικά τον πατέρα της για να αποτρέψει τον βιασμό και η Ραϊμούντα την βοηθά να το καλύψει, όμως σύντομα θα δεχτούν κάποιες περίεργες επιστροφές από το παρελθόν. Σε μία ταινία του Πέδρο Αλμαδόβαρ που μιλάει για τα δύσκολα θέματα του βιασμού, της ενδοοικογενειακής κακοποίησης, του θανάτου και της μοναξιάς, η Πενέλοπε Κρουζ κατάφερε να ξεχωρίσει με την δραματική ερμηνεία της και να κερδίσει την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου και ένα ακόμα βραβείο Goya.

Vicky Christina Barcelona (2008)

Με αυτή της την ερμηνεία, η Πενέλοπε Κρουζ κέρδισε εκτός από τις εντυπώσεις του κοινού και 4 βραβεία, ένα Όσκαρ, ένα Βραβείο Independent Spirit, ένα Goya και ένα BAFTA. Στο Vicky Christina Barcelona βρέθηκε για ακόμα μία φορά δίπλα στον Χαρβιέρ Μπαρδέμ, αναζωπυρώνοντας τη σχέση τους. Ο Μπαρδέμ πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Χουάν Αντόνιο, ενός πλέιμποι που προσπαθεί να επιλέξει ανάμεσα στην παλιά του αγάπη, την Μαρία Έλενα (Κρουζ ) και δύο τουρίστριες από την Αμερική που μόλις γνώρισε (Ρεμπέκα Χολ/Σκάρλετ Γιόχανσον). Όσο αυτός προσπαθεί να επιλέξει, διάφορες περιπέτειες αστείες και ρομαντικές εκτυλίσσονται στην οθόνη μας, ενώ ταυτόχρονα τα τοπία της Καταλονίας και η χημεία των ηθοποιών μας μαγεύουν.

Ραγισμένες Αγκαλιές (2009)

Στο Ραγισμένες Αγκαλιές, η πλέον μούσα του Πέδρο Αλμαδόβαρ υποδύεται τη Λένα, μία γυναίκα που «σημάδεψε» τη ζωή ενός τυφλού σκηνοθέτη, ο οποίος ακούει στο όνομα Χάρρυ Κέιν (Λιούις Χόμαρ). Η πιο αληθινή του αγάπη πλέον βρίσκεται μακριά του και αυτός αναπολεί τις στιγμές που ζήσανε μαζί, σκεπτόμενος τα λάθη κι όσα θα μπορούσε να μην είχε κάνει, για να είναι ακόμα μαζί. Σε μία ταινία ωδή για την αγάπη και την απώλεια, η Πενέλοπε Κρουζ σαγηνεύει αναμφίβολα με την ερμηνεία της ως Μαγδαλένα, προστατευμένη στο εξαιρετικό σκηνοθετικό περιβάλλον του Αλμαδόβαρ.

Πόνος και Δόξα (2019)

Η συνεργασία της Πενέλοπε Κρουζ με τον Αλμαδόβαρ ξανά ζωντάνεψε σε μία από τις πιο πρόσφατες ταινίες του σκηνοθέτη, το «Πόνος και Δόξα» του 2019. Δίπλα στον Αντόνιο Μπαντέρας, ο οποίος υποδύεται τον Σαλβαδόρ Μάλλο, μία εκδοχή του ίδιου του Αλμαδόβαρ, η Πενέλοπε Κρουζ μας συστήνει την Ρόζα, μητέρα του Μάλλο, στην ημι-αυτοβιογραφική ταινία του σκηνοθέτη. Ο Σαλβαδόρ Μάλλο είναι ένας ηλικιωμένος σκηνοθέτης, του οποίου η καριέρα έχει σχεδόν τελειώσει και η κρίση ηλικίας του χτυπά την πόρτα, οπότε ξεκινά ένα απολογισμό της ζωής, για όσα έκανε, όσα δεν έκανε και όσα έπρεπε να έχει κάνει. Η ταινία απέσπασε συνολικά 7 βραβεία Goya και την θετική ανταπόκριση κοινού και κριτικών.

Παράλληλες Μητέρες (2021)

Η Πενελοπέ Κρουζ δε θα μπορούσε να μην πρωταγωνιστεί στη νέα επιτυχία του Αλμαδόβαρ, Παράλληλες Μητέρες. Η μούσα του σκηνοθέτη υποδύθηκε αυτή τη φορά τη Τζάνις, μία ετοιμόγεννη γυναίκα, η οποία αποφάσισε να φέρει στον κόσμο το παιδί της μόνη της, χωρίς καμία πραγματική στήριξη. Χαρούμενη για την απόφασή της, θα γνωρίσει στο δωμάτιο του μαιευτηρίου την νεαρή Άνα (Μιλένα Σμιτ), η οποία είναι θύμα βιασμού και εξίσου μόνη, όμως καθόλου αισιόδοξη για το μέλλον της. Σε μία ακόμα επιτυχημένη ταινία του Αλμαδόβαρ, διακρίνουμε τις έμμεσες μνείες του σκηνοθέτη στις διαφορετικές οπτικές της κάθε γενιάς αλλά και στα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν όλες τις γυναίκες, ανεξαιρέτου ηλικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣάλμα Χάγιεκ: Οι καλύτερες ερμηνείες μίας ηθοποιού που δεν φοβάται να «τσαλακωθεί»12.09.2018

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b