MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Ο Άνθρωπος απ’ τον Βορρά: 10 λόγοι για να δεις το έπος του Ρόμπερτ Έγκερς

Πρεμιέρα έκανε την περασμένη Πέμπτη η νέα ταινία του Ρόμπερτ Έγκερς και όλοι μιλούν για μία επική ταινία που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Λίγοι μόλις μήνες είχαν περάσει από την πρεμιέρα του συγκλονιστικού “Φάρου”, όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες ότι ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Έγκερς ετοίμαζε μία ταινία για… Βίκινγκς -και όλοι όσοι είχαμε δει τον “Φάρο” δεν μπορούσαμε να περιμένουμε για την επόμενη δουλειά του ευρηματικού σκηνοθέτη.

Από τότε έχουν περάσει δύο χρόνια και πλέον ξέρουμε ότι η νέα ταινία του Έγκερς είναι πολλά περισσότερα από “μία ταινία Βίκινγκ”. Η πρώτη μεγάλη αποκάλυψη έγινε με το πρώτο επίσημο trailer της ταινίας που κυκλοφόρησε ξαφνικά τον περασμένο Δεκέμβριο και μας έδωσε μια πρώτη γεύση από τον σουρεαλιστικό κόσμο του Northman (ή “Ο Άνθρωπος απ’ τον Βορρά” όπως είναι ο ελληνικός τίτλος), με πρωταγωνιστή τον Αλεξ Σκάρσγκαρντ. Τότε είδαμε ότι πρόκειται για μία πραγματικά φιλόδοξη επική ταινία, με ένα ακόμη πιο φιλόδοξο all-star cast.

Ο Σκάρσγκαρντ ως ένας άλλος Άμλετ, έχει μία αποστολή: Nα εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του (Ίθαν Χοκ), να σκοτώσει τον προδότη θείο του, Fjolnir (Claes Bang) και να σώσει τη μητέρα του, βασίλισσα Gudrún (Νικόλ Κίντμαν). Κατά τη διάρκεια της αποστολής του θα γνωρίσει την Olga (Άνια- Τέιλορ Τζόι), αλλά και μία μάγισσα, που δεν είναι άλλη από τη Björk.

Μία εβδομάδα πριν από την πρεμιέρα της ταινίας, κυκλοφόρησε ακόμη ένα συνταρακτικό τρέιλερ, το οποίο μας έδωσε μια ακόμη ματιά στον ρόλο της Bjork. Και η αγωνία μας κορυφωνόταν όλο και περισσότερο.

“Ο Άνθρωπος απ’ τον Βορρά” έκανε επιτέλους πρεμιέρα την περασμένη Πέμπτη και όλοι μιλούν για το “έπος” του Ρόμπερτ Έγκερς. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ για να σας δώσουμε 10 λόγους για να δείτε κι εσείς τον Northman -αν δεν το έχετε δει ακόμη.

1. Σκηνοθετεί ο Ρόμπερτ Έγκερς

Όταν μιλάμε για ταινία του Ρόμπερτ Έγκερς, τα λόγια είναι μάλλον περιττά. Ξεκινώντας την καριέρα του σε θεατρικές παραγωγές, στα 38 του χρόνια μάς έχει χαρίσει μόνο δύο ταινίες -αλλά τι ταινίες. Η μία είναι το συγκλονιστικό θρίλερ εποχής “Η Μάγισσα” με πρωταγωνίστρια την πρωτοεμφανιζόμενη τότε Άνια-Τέιλορ Τζόι, πριν κάνει το μεγάλο “μπαμ” στο “Γκαμπί της βασίλισσας” του Netflix. Σειρά είχε ο μεγαλειώδης “Φάρος” με τους Γουίλεμ Νταφόε/Ρόμπερτ Πάτινσον που μας χάρισε δύο ρεσιτάλ ερμηνείας και αποτέλεσε μία από τις καλύτερες ταινίες του 2019 -και αυτό ήταν μόλις το δεύτερο σκηνοθετικό του εγχείρημα. Πώς λοιπόν να μην είμαστε ενθουσιασμένοι με τον “Άνθρωπο απ’ το Βορρά”;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τον Ρόμπερτ Έγκερς μέχρι τον Άρι Άστερ: Αυτοί οι νέοι σκηνοθέτες φέρνουν τη νέα εποχή στις ταινίες θρίλερ12.09.2018

2. Έχει βασιστεί στην ιστορία που αποτέλεσε την έμπνευση για τον Άμλετ

Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Έγκερς υπογράφει και το σενάριο της ταινίας, μαζί με τον Ισλανδό ποιητή και μυθιστοριογράφο Sjón. Που βασίστηκε όμως; Σε μία αρχαία νορμανδική ιστορία -την ιστορία που ενέπνευσε τον Άμλετ του Σαίξπηρ. Η πλοκή της ταινίας εξάλλου περιστρέφεται γύρω από έναν νεαρό πρίγκιπα των Βίκινγκς, ονόματι Άμλετ, του οποίου ο πατέρας, βασιλιάς Aurvandil (Ίθαν Χοκ), δολοφονείται μπροστά στα μάτια του από τον θείο του, Fjolnir (Claes Bang). Βέβαια, η ταινία δεν είναι άλλη μια κλασική εκδοχή του Άμλετ. Όπως λέει ξανά και ξανά ο Έγκερς: “λέμε την ιστορία με τον δικό μας, μοναδικό τρόπο”.

3. Είναι μία “πραγματική” ταινία Βίκινγκς -παρά τις σαιξπηρικές αναφορές

Όπως επίσης έχει επισημάνει πολλές φορές ο Έγκερς, αυτή είναι μία “πραγματική” ιστορία -ή μάλλον έπος- για Βίκινγκς. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ακριβώς… ιστορικά ακριβής (εξάλλου μιλάμε για τον Έγκερς, ο σουρεαλισμός είναι αναπόφευκτος), στον “Άνθρωπο απ’ τον Βορρά” δεν θα δείτε Βίκινγκς βγαλμένους από το Χάλογουιν, αλλά έναν πραγματικό βίκινγκ μύθο, με φόντο σκανδιναβικά βουνά και θάλασσες. Ο ίδιος ο Έγκερς έχει αναφέρει: “Αυτό είναι ένα έπος για τους Βίκινγκς, με μαγεία, μυστικισμό, σπαθιά και όλα όσα θα ήθελε κανείς από μία ταινία ιστορία. Όλοι νομίζουν ότι ξέρουν τους Βίκινγκς. Σκέφτονται την ταινία του Κερκ Ντάγκλας. Σκέφτονται χαρακτήρες βγαλμένους από καρτούν με κράνη ή σειρές, όπου οι Βίκινγκς ντύνονται σαν rock stars επιστημονικής φαντασίας. Αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό”.

4. Πρωταγωνιστεί ο πιο κατάλληλος… Βίκινγκ

Όταν ο Έγκερς σκηνοθετεί, οι μεγάλοι ηθοποιοί γίνονται ακόμα “μεγαλύτεροι”, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ρόμπερτ Πάτινσον στην πιο συγκλονιστική ερμηνεία της καριέρας του. Αυτή τη φορά, ο Άλεξ Σκαρσγκαρντ πήρε μάλλον πολύ κυριολεκτικά αυτό το γεγονός, αφού μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά σε έναν μεγαλειώδη, άγριο και γεμάτο οργή Βίκινγκ. Η σκανδιναβική του καταγωγή, η προσωπική του αγάπη για τους νορμανδικούς μύθους και το ταλέντο του τον κάνουν τον τέλειο πρίγκιπα Άμλετ.

5. Αυτός ειναι ο ρόλος που θα μπορούσε να δώσει στην Κίντμαν την επόμενη υποψηφιότητα για Όσκαρ

Η Νικόλ Κίντμαν είναι από τις ηθοποιούς που είτε θα λατρέψεις, είτε θα μισήσεις. Όποια και αν είναι τα συναισθήματά σου για την ηθοποιό, όμως, δεν γίνεται να μην την παραδεχτείς ως βασίλισσα Γκούντρουν και μητέρα του Άμλετ, σε μία πραγματικά καταπληκτική ερμηνεία. Αρκεί να περιμένουμε τα Όσκαρ 2023 για να δούμε αν θα πάρει το αίμα της πίσω, μετά τη φετινή της ήττα από την Τζέσικα Τσαστέιν.

6. Η “βασίλισσα του σκακιού” σε ρόλο-έκπληξη

Μπορεί η Άνια-Τέιλορ Τζόι να έχει αφήσει εποχή στην ποπ κουλτούρα ως “βασίλισσα του σκακιού” χάρη στην τεράστια επιτυχία του Netflix, ο πρώτος αξέχαστος ρόλος της όμως ήταν σε θρίλερ του Έγκερς και αυτή η επιτυχημένη συνεργασία συνεχίζεται τώρα στον “Άνθρωπο απ’ τον Βορρά”. Ο Έγκερς ήθελε να κρατήσει τον ρόλο της “μυστικό” μέχρι και την τελευταία στιγμή, οπότε κι εμείς δεν θα κάνουμε spoiler. Η Τζόι πάντως αποδεικνύει ότι δεν σκοπεύει να περιοριστεί στον ρόλο που την έκανε διάσημη.

7. Η επιστροφή της Bjork στον κινηματογράφο

Έχουν περάσει 17 χρόνια από τον τελευταίο ρόλο της Bjork στο «Drawing Restraint 9» του Μάθιου Μπάρνι και δεν πιστεύαμε ότι θα την ξαναδούμε σύντομα στη μεγάλη οθόνη, αφού είχε δηλώσει ότι η συμμετοχή της στο «Χορεύοντας στο σκοτάδι» του φον Τρίερ την είχε “τρομοκρατήσει”. Η έκπληξη μας λοιπόν όταν την είδαμε στο πρώτο τρέιλερ της ταινίας ως μία απόκοσμη “μάγισσα” που ψιθύριζε προφητείες ήταν μεγάλη -και η έκπληξη μας όταν είδαμε την αναπάντεχα καλή ερμηνεία της, ακόμη μεγαλύτερη.

8. Η καταπληκτική μουσική των Robin Carolan και Sebastian Gainsborough

Για το soundtrack της ταινίας, ο Έγκερς επιστράτευσε τον Robin Carolan, ιδρυτή της δισκογραφικής Tri Angle και συχνό συνεργάτη της Bjork και τον Sebastian Gainsborough, γνωστός στον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής ως Vessel, που κατάφεραν να συλλάβουν τον μυθικό και βίαιο κόσμο του Northman.

9. Οι κριτικές είναι διθυραμβικές

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Rotten Tomatoes, ο μέσος όρος των 140 κριτικών για την ταινία προσεγγίζει το 7.8/10 και διαβάζουμε: “Ένα αιματηρό έπος εκδίκησης, ενα  οπτικό θαύμα που κόβει την ανάσα, ο “Άνθρωπος απ’ τον Βορρά” βρίσκει τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Έγκερς να διευρύνει την οπτική του, χωρίς να θυσιάζει καθόλου το χαρακτηριστικό στυλ του”.

Ο “δικός μας” Κωνσταντίνος Καϊμάκης έγραψε στην κριτική του: “Εικαστικά εντυπωσιακό, μυσταγωγικά ανυπέρβλητο και δοσμένο μέσω μιας απόκοσμης γοητείας θανάτου, ο «Άνθρωπος απ’ τον Βορρά» μας μεταφέρει στη γη των Βίκινγκς, την Ισλανδία, πριν από χίλια χρόνια”.

10. Είναι η πιο ιδιαίτερη ταινία που θα δεις αυτή τη στιγμή στους κινηματογράφους

Βίκινγκς, Σαίξπηρ, υπέροχη σκηνοθεσία, καταπληκτική εικόνα, συγκλονιστικές ερμηνείες από ένα all-star cast σε μία ταινία με budget 90 εκατομμυρίων δεν είναι κάτι που βλέπουμε συχνά. Και ανυπομονούμε να το ξαναδούμε -γιατί όχι στην επόμενη ταινία του Έγκερς.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b