MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
25
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ERTFLIX: 6 ντοκιμαντέρ, σειρές και αφιερώματα για την 25η Μαρτίου που αξίζει να δείτε

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, το ERTFLIX έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα με ντοκιμαντέρ και μουσικά δρώμενα που θα μας φέρουν πιο κοντά στους εορτασμούς της ημέρας.

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Φέτος, ένα χρόνο μετά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, η ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μας προσκαλεί να γιορτάσουμε ξανά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, με ένα μοναδικό αφιέρωμα. Για να τιμήσει την ημέρα, το ERTFLIX θα έχει στην πλατφόρμα του κάποια χαρακτηριστικά για την ημέρα ντοκιμαντέρ αλλά και μουσικά αφιερώματα που θα φέρουν τον αέρα της επανάστασης και των αξιών της στο σπίτι μας.

Μιας και το ERTFLIX είναι διαθέσιμο δωρεάν για όλους, αυτές είναι οι 6 πιο αξιόλογες από τις προτάσεις του, για να περάσουμε το απόγευμα της Παρασκευής μας, και όχι μόνο, ευχάριστα και σε επετειακό κλίμα.

Γιατί 21; 12 ερωτήματα

Η σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γιατί 21; 12 ερωτήματα», είναι μία πρωτοβουλία των Μαριλένα Κατσίμη και Πιέρρου Τζανετάκου, οι οποίοι μπαίνοντας στο κλίμα της ημέρας αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί γιορτάζουμε το 1821;».

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί δεν ξέρουν τί ακριβώς γιορτάζουμε σε αυτή τη σημαντική επέτειο, και αυτό είναι κάπως τραγικό. Έτσι, το ντοκιμαντέρ αυτό έρχεται να ρίξει φως σε όλες τις πτυχές της Εθνικής Επετείου, ξεκινώντας από την πρώτη φορά που καθιερώθηκε, το 1838, μέχρι και σήμερα. Οι δύο ερευνητές, μέσα από το ταξίδι τους σε μεγάλης ιστορικής σημασίας για την Επανάσταση τόπους, συνομιλούν με μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης αλλά και με επιστήμονες της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, χαρίζοντας σε εμάς ευρύτερες γνώσεις.

Τοπόσημα του 1821

Με αφορμή τους δύο αιώνες από το ξέσπασμα της Επανάστασης, η ΕΡΤ είχε δημιουργήσει την σειρά ντοκιμαντέρ «Τοπόσημα του 1821», όπου ιχνηλατούσε κάποιες από τις πιο σημαντικές ελληνικές πόλεις, που είχαν υψώσει το ανάστημά τους απέναντι στην υποδούλωση ενός ολόκληρου λαού. Φέτος, έχουμε την δυνατότητα να ξανά δούμε τα επεισόδια αυτά στο ERTFLIX και να θυμηθούμε το ιστορικό αποτύπωμα που έχουν αφήσει εκείνα τα χρόνια στο παρόν. Στους ανθρώπους που ζουν σήμερα, εκεί που πριν 200 χρόνια δόθηκαν οι μάχες για την ελευθερία.

Κείμενα του ’21

Με αφορμή τα  200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου συζητά με τον δημοσιογράφο Πιέρρο Τζανετάκο τις πιο σημαντικές θεματικές της εθνικής παλιγγενεσίας, μέσα σε 12 50λεπτα επεισόδια. Η εκπομπή «Κείμενα του ’21» βασίζεται στις πρωτογενείς πηγές και τις μαρτυρίες της εποχής, αλλά και στην προσωπική έρευνα της ιστορικού. Σκοπός των επεισοδίων είναι η διαλεύκανση των όχι και τόσο γνωστών πεπραγμένων της Επανάστασης και η ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που σημάδεψαν και απελευθέρωσαν έναν ολόκληρο λαό.

1821, η Ελληνική Επανάσταση

Παρακολουθώντας 13 επεισόδια 50 περίπου λεπτών, η σειρά “1821, η Ελληνική Επανάσταση” θα μας μεταφέρει για λίγο στον συναρπαστικό κόσμο του επαναστατικού Αγώνα που ξέσπαγε το 1821 και έμελλε να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα επαναστατικά κινήματα, οδηγώντας στην ελληνική παλιγγενεσία. Τα επεισόδια αυτά θα ανατρέξουν από την αρχή του Αγώνα και της Φιλικής Εταιρείας, μέχρι και την επιτυχημένη έκβασή του. Παράλληλα, η σειρά ρίχνει φως στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Επανάστασης και στη γενικότερη λειτουργία του τότε κράτους, το οποίο παρόλο που υπολειτουργούσε σημαντικά, κατάφερε να στηρίξει την Ελευθερία.

«Της Λευτεριάς τ’ αγέρι – Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, παρουσιάζει τη λαϊκή όπερα του Γιώργου Βούκανου «Της Λευτεριάς τ’ αγέρι – Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», σε κείμενα-στίχους της Μαίρης Βούκανου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό χώρο του Λιμποβισίου, στο σπίτι των Κολοκοτρωναίων. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, και περιγράφει με τρόπο γλαφυρό τη ζωή του και την αγάπη του για την πατρίδα.

Ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας, η Άντα Αθανασοπούλου και ο Σταμάτης Μπερής, παίζουν ο Αστέριος Πελτέκης και η Χρύσα Ρώμα, ενώ συμμετέχει η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης και η Χορωδία «Ορφέας» Τρίπολης, σε διδασκαλία της Χριστίνας Αθανασοπούλου.

Ελευθερία

Ο διεθνούς φήμης Κύπριος μουσικοσυνθέτης Μάριος Ιωάννου Ηλία παρουσιάζει αποκλειστικά στο ERTFLIX το νέο του έργο «Ελευθερία», το οποίο κινηματογραφήθηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στο σύνολό του, είναι ένα πολυδιάστατο και σύνθετο συμφωνικό έργο, γεμάτο μελωδίες που έβαλαν μουσική στην ποίηση.

Τα κείμενα και τα ποιήματα που θα ακουστούν είναι των Άγγελου Σικελιανού, Διονύσιου Σολωμού, Κωστή Παλαμά, Ανδρέα Κάλβου, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καζαντζάκη και πολλών ακόμα καλλιτεχνών που μίλησαν για την Επανάσταση μέσα από την τέχνη τους και μας θυμίζουν μέχρι και σήμερα τη διαχρονική αξία της Ελευθερίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑERTFLIX: Αριστουργηματικά ντοκιμαντέρ μέσα από τον φακό πολυβραβευμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών12.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
MagentaTV: Νέα σεζόν με κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, νέες πρωτότυπες παραγωγές, blockbusters και πολυαναμενόμενες σειρές
Cine News
4 ημέρες γεμάτες σινεμά στη Σάμο: Όσα θα δούμε στο 4o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Μεσογειακοί Διάλογοι»
Cine News
«Do You Love Me»: 70 χρόνια Βηρυτός μέσα από ένα καθηλωτικό κινηματογραφικό ταξίδι στη Στέγη
Cine News
Carte blanche στον Λάνθιμο, πρεμιέρες, μεγάλα αφιερώματα: Όλοι οι λόγοι που ανυπομονούμε για τις “Νύχτες Πρεμιέρας”
Cine News
5+1 ταινίες που πρέπει να δεις αν σου άρεσε το καθηλωτικό Fjord
Cine News
Η ΔΕΗ Χρυσός Χορηγός στις «Νύχτες Πρεμιέρας»
Cine News
NAZA: Το ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε τη Βενετία, σε πανελλήνια Α’ προβολή στις Νύχτες Πρεμιέρας
Cine News
Κάμπινγκ: Όλα όσα ξέρουμε για την κωμωδία που θα βλέπεις όλη τη νέα σεζόν
Cine News
Ριφιφί: Όλοι οι λόγοι που θα (ξανά) δούμε τη σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια
Cine News
Zendaya παντού: Τι συμβαίνει και βλέπουμε τους ίδιους ηθοποιούς ξανά και ξανά;
Cine News
ΣΚ με Slow Horses – Οι πιο αποτυχημένοι της MI5 επέστρεψαν
Cine News
7ο KinoFest: Ο γερμανόφωνος κινηματογράφος ξανά στην Πάτρα, πιο προσβάσιμος από ποτέ