MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Άντι Γουόρχολ: Σε δημοπρασία “η μπλε Μέριλιν” που αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ

«Ο σημαντικότερος πίνακας του 20ού αιώνα που θα πωληθεί σε δημοπρασία στην τελευταία γενιά» είναι σύμφωνα με τον οίκο Christie’s το πορτρέτο με τίτλο “Shot Sage Blue Marilyn”, η αξία του οποίου αναμένεται να φτάσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Monopoli Team

Αυτόν τον Μάιο, ο οίκος Christie’s θα φιλοξενήσει την δημοπρασία ίσως του πιο ακριβού έργου σύγχρονης τέχνης που έχει ποτέ πωληθεί, ένα πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε, που ο Άντι Γουόρχολ δημιούργησε πριν από 60 περίπου χρόνια.

Ο πίνακας με τίτλο “Shot Sage Blue Marilyn” αναμένεται να φτάσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Αν οι εκτιμήσεις είναι σωστές, η δημοπρασία αυτή θα διπλασιάσει σχεδόν το ρεκόρ του Γουόρχολ, του οποίου ο ακριβότερος πίνακας προς το παρόν είναι ο “Silver Car Crash (Double Disaster)”, που πουλήθηκε το 2013 στον οίκο Sotheby’s για 105,4 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας απεικονίζει μία φωτογραφία της Μονρόε από την προώθηση της ταινίας της, “Νιαγάρας”, του 1953. Αυτή η εικόνα είναι μία από τις αγαπημένες του Γουόρχολ, την οποία χρησιμοποιούσε συνεχώς στο έργο του μέχρι τον θάνατό του το 1987. Προέρχεται από τη σειρά πορτραίτων του “Shot Marilyn”, που ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε μετά από ένα περιστατικό στο κεντρικό studio του το 1964, όπου ένας επισκέπτης πυροβόλησε μερικούς καμβάδες του.

Όλα τα έσοδα της πώλησης θα πάνε στο φιλανθρωπικό ίδρυμα των συλλεκτών, που μέχρι τώρα είχαν στην κατοχή τους το έργο, στους οποίους ανήκει και η γκαλερί Thomas Ammann Fine Art. Πριν τον Thomas Mann, που απόκτησε το έργο τη δεκαετία του ’70, κάτοχος του πίνακα ήταν ο εκδότης S.I. Newhouse. Ο Γουόρχολ δημιούργησε μόνο πέντε αντίτυπα του πίνακα. Άλλα αντίτυπα βρίσκονται στα χέρια μεγάλων συλλεκτών, όπως οι Peter Brant και Ken Griffin.

Αυτή η δημοπρασία πρόκειται να βοηθήσει πολύ την αγορά τέχνης, μετά την πανδημία, αφού θα αποτελέσει νέο ρεκόρ για έναν σύγχρονο καλλιτέχνη. Συμφωνα με τον Alex Rotter, διευθυντή της τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα στο Christie’s, “αυτός ο πίνακας ήταν ένα μυστήριο για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο της τέχνης. Όταν ένας τέτοιος πίνακας έρχεται σε δημοπρασία, αλλάζει την αγορά, όχι μόνο για τον Άντι Γουόρχολ, αλλά αλλάζει και την ίδια την αγορά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα Ημερολόγια του Άντι Γουόρχολ: 5 λόγοι που πρέπει να δείτε το νέο docuseries του Netflix για τον “πάπα της pop”12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b