MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης: «Κόβει» τους καλλιτεχνικούς της δεσμούς με υποστηρικτές του Πούτιν

Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης δηλώνοντας την αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό αποφασίζει να προχωρήσει σε προσωρινή διακοπή της συνεργασίας της με διακεκριμένους καλλιτέχνες και εμβληματικούς θιάσους από τη Ρωσία, λόγω της συσχέτισης τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης: Κόβει τους καλλιτεχνικούς της δεσμούς με υποστηρικτές του Πούτιν
Monopoli Team

Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, μια από τις πιο φημισμένες όπερες στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία με τους Ρώσους καλλιτέχνες και τους οργανισμούς που στηρίζουν τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook ο γενικός διευθυντής της Μητροπολιτικής Όπερας, Πίτερ Γκέλμπ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση της Ουκρανίας, λέγοντας: «Ως ένας διεθνής οπερατικός οργανισμός, η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης βρίσκεται αρωγός στον αγώνα ενάντια στην καταπίεση(…) δεν μπορούμε να συνεργαζόμαστε πλέον με καλλιτέχνες και ιδρύματα που υποστηρίζουν ή υποστηρίζονται από τον Πούτιν- όχι έως ότου η εισβολή και οι θάνατοι σταματήσουν, η τάξη αποκατασταθεί και γίνουν επανορθώσεις». 

Ενώ σε δήλωση του στους Κυριακάτικους New York Times πρόσθεσε επίσης: «Είναι τρομερό οι καλλιτεχνικές συνεργασίες να μετατρέπονται έστω και προσωρινά σε παράπλευρη απώλεια των ενεργειών του Πούτιν».

Ποιοι καλλιτέχνες και οργανισμοί επηρεάζονται από την απόφαση

Αν και ο Γκέλμπ δεν διευκρίνισε με ποιους καλλιτέχνες και οργανισμούς σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπή συνεργασίας, ωστόσο τρεις από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές του Ρώσου Προέδρου, το Θέατρο Μαριίνσκι, ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Βαλέρι Γκεργκίεφ, καθώς και η διάσημη σοπράνο Άννα Νετρέμπκο αποτελούν συχνούς συνεργάτες του νεοϋορκέζικου οπερατικού οργανισμού.

Η Met Opera προγραμματίζει, επιπλέον, να φιλοξενήσει μια παραγωγή της όπερας του Βάγκνερ « Lohengrin» από το Θέατρο Μπολσόι στον Μάρτιο του 2023. Το Μπολσόι, όπως και το Μαριίνσκι, επιχορηγούνται από το Ρωσικό Κράτος.

Αβέβαιες οι μελλοντικές διεθνείς καλλιτεχνικές συνεργασίες για τη Ρωσία

Η απόφαση της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης έρχεται μέρες μετά από αυτή του Carnegie Hall  και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης να βγάλουν τον Βαλέρι Γκεργκίεφ και τον πιανίστα Ντένις Ματσούεφ από μια σειρά τριών κονσέρτων εξαιτίας των δεσμών των δύο μουσικών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, την Παρασκευή, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ακύρωσε τις εμφανίσεις των Μπαλέτων Μπολσόι που είχαν προγραμματιστεί γι’ αυτό το καλοκαίρι.

Η Met Opera βρίσκεται σε αρκετά πλεονεκτική θέση όσων αφορά τη συνεργασία με Ρώσους καλλιτέχνες και οργανισμούς. Για χρόνια ολόκληρα η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης παρουσίασε στο αμερικάνικο κοινό αναρίθμητες παραγωγές του Θεάτρου Μαριίνσκι.

Βαλέρι Γκεργκίεφ

Ο Βαλέρι Γκεργκίεφ υπήρξε ενεργός υποστηρικτής του Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη από τη γνωριμία τους το 1992. Το 2014 τον υποστήριξε, μάλιστα, στα γεγονότα του Ντόνετσκ, καθώς και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας,  με τον Ρώσο Πρόεδρο να στηρίζει ένθερμα με τη σειρά του το Θέατρο Μαριίνσκι.

Την Κυριακή ο ατζέντης του Γκεργκίεφ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία τους για τον λόγο αυτό. Παράλληλα διάφοροι δήμαρχοί και καλλιτεχνικοί διευθυντές σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις του έδωσαν διορία να κόψει τους δεσμούς του με τον Πούτιν, αλλιώς θα απολυθεί από τη θέση του στους εκεί κρατικούς οργανισμούς.

Άννα Νετρέμπκο

Άννα Νετρέμπκο

Από τη μεριά της, η διάσημη σοπράνο Άννα Νετρέμπκο, της οποίας το διεθνές άστρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με εμφανίσεις στη σκηνή της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, πιθανώς να επηρεαστεί από αυτή την απόφαση. Η επόμενη εμφάνιση της στη Met Opera είναι προγραμματισμένη για τις 30 Απριλίου, όπου θα πρωταγωνιστήσει στο ανέβασμα του «Τουραντό» του Πουτσίνι.

Όπως και το όνομα του Γκεργκίεφ έτσι και εκείνο της Νετρέμπκο συσχετίζεται με τον Πούτιν για δεκαετίες ολόκληρες. Το 2012 επιδοκίμασε την εκλογή του, ενώ το 2014, όχι πολύ αργότερα από την προσάρτηση της Κριμέας η σοπράνο προχώρησε σε δωρεάν στην Όπερα του Ντόνετσκ, υπό τη διαχείριση του ρωσόφιλου αυτονομιστή ηγέτη Oleg Tsaryov. Φωτογραφήθηκαν, μάλιστα, μαζί κρατώντας μια αποσχιστική σημαία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @anna_netrebko_yusi_tiago

Σε ανάρτηση της, όμως, στο Ίνσταγκραμ, η Άννα Νετρέμπκο δήλωσε ότι είναι «αντίθετη σε αυτόν τον πόλεμο» και υποστήριξε ότι «δεν ασχολείται με την πολιτική», ενώ συνέχισε γράφοντας: «Πιέζοντας έναν καλλιτέχνη ή οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις δημόσια και να αποκηρύξουν την πατρίδα τους δεν είναι σωστό».

Tο συγκεκριμένο ποστ, ωστόσο, το διέγραψε σχολιάζοντας σε νέο ότι «Χρειάζομαι λίγο χρόνο να αναλογιστώ κάποια πράγματα, γιατί η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να σχολιάζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη».

Πηγή: NPR

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b