MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις στην πόλη: 6 προτάσεις για την Κυριακή 30 Ιανουαρίου

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης σήμερα, Κυριακή 30 Ιανουαρίου, μας προσφέρουν μια ανασκόπηση σε διάφορες πτυχές της ελληνικής ιστορίας από την Αρχαία Ελλάδα και τα χρόνια του Όθωνα έως τον ταραγμένο 20ο αιώνα και το σήμερα.

ΙΠΠΟΣ. Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα: Έκθεση τέχνης και επιστήμης στην Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών | Πρωτογεωμετρικό πήλινο αλογάκι από παιδική ταφή. @Γ. Ασβεστάς
Αριστούλα Ζαχαρίου

Κινηματογράφος

1. «Χώρα σε Βλέπω»: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χωροχρόνο του Ελληνικού Σινεμά από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«100 Ώρες του Μάη» των Δήμου Θέου και Φώτου Λαμπρινού

Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, προβολή και μελέτη ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, «Χώρα σε Βλέπω», επιστρέφει στην Αθήνα με ένα εκλεκτικό πρόγραμμα προβολών, 27-31 Ιανουαρίου 2022. Κινηματογραφικά είδη, γενιές, παρέες δημιουργών, κοινωνικοί αγώνες και το πάντα επίκαιρο γυναικείο ζήτημα, ιστορία και μυθοπλασία, ενώνονται σε ένα σφιχτοδεμένο πρόγραμμα που χωράει από το βουκολικό έπος του Δημήτρη Γαζιάδη (η «Αστέρω» του 1929 με συνοδεία πρωτότυπης μουσικής της Nalyssa Green) μέχρι το μετα-αποκαλυπτικό σινεμά του Νίκου Νικολαΐδη«Πρωινή Περίπολος» του 1987). Κυριακή 30/1: 17:30, «Ο Αγώνας των Τυφλών» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού. 19:30, «Μέγαρα» των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου. «100 Ώρες του Μάη» των Δήμου Θέου και Φώτου Λαμπρινού. 21:30, «Z» του Κώστα Γαβρά.
27-31 Ιανουαρίου 2022
Δωρεάν
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Oδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, 104 35 Κεραμεικός (Μετρό Στάση Κεραμεικός). Τηλ: +30 210 3612046 και  +30 210 3609695 (ext. 0117) | E: [email protected] |  http://www.tainiothiki.gr

2. Ιανουάριος με Ξεχωριστές Μικρού Μήκους Ταινίες στον Κινηματογράφο Ανδόρα

Ελληνικές μικρού μήκους ταινίες ταλαντούχων νέων σκηνοθετών εστιάζουν στη σχέση ανθρώπων και ζώων, φωτίζουν τα προβλήματα αλλά και την ψυχή των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων,  μιλούν για μια απρόσμενη σχέση μεταξύ ενός έφηβου και μιας μεγαλύτερης γυναίκας, και μας συστήνουν έναν ιδιόρρυθμο ένοικο μιας πολυκατοικίας. Από τις 27/1 θα προβάλλεται το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Χρήστου Καρτέρη «Τεό, ο γείοτονάς μου» (14′). H ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Ντοκιμαντέρ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (12α Βραβεία Ίρις) και με το Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο 43ο Φεστιβάλ Δράμας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν τις ταινίες στην τιμή του εισιτηρίου της μεγάλου μήκους ταινίας.
Κιν/φος Ανδόρα, Σεβαστουπόλεως 117, Αµπελόκηποι. | http://www.andora.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝίκος Κούρκουλος: H ζωή και οι σπουδαίοι ρόλοι ενός μεγάλου ηθοποιού12.09.2018

Εκθέσεις

3. ΙΠΠΟΣ. Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα: Έκθεση τέχνης και επιστήμης στην Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών

Ταφή αλόγου από το νεκροταφείο Φαλήρου. Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.)

Μία συναρπαστική έκθεση τέχνης και επιστήμης διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, στην Πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης» έως το τέλος Απριλίου 2022. Με τίτλο «ΙΠΠΟΣ: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα», η έκθεση θέτει σε πρώτο πλάνο το σημαντικό ρόλο της αρχαιολογικής επιστημονικής έρευνας στην κατανόηση του παρελθόντος. Ένας άρτια σωζόμενος, αρχαίος σκελετός αλόγου, από τις ανασκαφές του νεκροταφείου του Φαλήρου, θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο κοινό. Σκοπός της έκθεσης, η οποία πέρα από το φιλότεχνο κοινό, απευθύνεται σε οικογένειες και σχολικές ομάδες, είναι να αναδείξει τους διαφορετικούς ρόλους που έπαιζαν τα άλογα στην αρχαία Αθήνα και να διδάξει στους επισκέπτες την ιδιαίτερη σημασία που είχαν στη ζωή των αρχαίων Αθηναίων, μικρών και μεγάλων. Την έκθεση πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις.
Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιανουαρίου 2022  – 30 Απριλίου 2022
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή: 12.00 – 18.00 & Πέμπτη: 16:00 – 22:00
Είσοδος Ελεύθερη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη, Σουηδίας 61, 106 76 Αθήνα. 

4. «Γεφυροποιός»: Έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη»

O Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1935-2012), παρουσιάζει την έκθεση «Γεφυροποιός» του σκηνοθέτη, κινηματογραφιστή και φωτογράφου Νίκου Νικολοπουλου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2022. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), περιλαμβάνει φωτογραφίες από το εικοσαήμερο των γυρισμάτων της ταινίας «Η Άλλη Θάλασσα», κατά τη διάρκεια των οποίων ο σκηνοθέτης έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή.
Έναρξη: Σάββατο 29 Ιανουαρίου, 10:00 – 20:00
Διάρκεια έκθεσης έως 2 Μαρτίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο. Πληροφορίες: 210 3452150, στάση Μετρό: Κεραμεικός |www.opanda.gr.

5. Ίδρυμα Γουλανδρή: Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Σωτήρης Σόρογκας – Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του»

Παλιό καΐκι στη Βιστωνίδα 2010-2016. Ακρυλικό και κάρβουνο σε καμβά 150 x 200 εκ.

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρέχει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα ξενάγησης στην περιοδική έκθεση «Σωτήρης Σόρογκας – Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του», που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα. Η έκθεση περιλαμβάνει 20 περίπου έργα, τα περισσότερα μεγάλων διαστάσεων, που καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του ζωγράφου, μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες. Σε μια εποχή αμφισβήτησης των παραδοσιακών αξιών, ο Σωτήρης Σόρογκας ήταν και παραμένει ένας λόγιος ζωγράφος, στο έργο του οποίου συνυπάρχουν η θεωρία και η πράξη, η ύλη και το πνεύμα. Η λιτή χρωματική γκάμα κυριαρχεί στον ζωγραφικό κόσμο που έχει δημιουργήσει, ο οποίος ισορροπεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το λευκό και το μαύρο.
Παρασκευή | 18.30-19.15, Σάββατο-Κυριακή | 13.00-13.45
Κόστος συμμετοχής: Γενική είσοδος με ξενάγηση στην περιοδική έκθεση 12€ | Μειωμένο εισιτήριο με ξενάγηση στην περιοδική έκθεση 10€ | Ελεύθερη είσοδος με ξενάγηση στην περιοδική έκθεση 4€. Εισιτήρια εδώ
Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα. Τ: 210 7252895. E: [email protected] | goulandris.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ γυναίκα στο σπίτι…: Η νέα σειρά της Κρίστεν Μπελ είναι η περίεργη παρωδία του Netflix που πρέπει να δεις12.09.2018

Άλλες εκδηλώσεις

6. Ανακαλύπτοντας το Μοναστηράκι: Περίπατος από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

«Αμπατζήδικα», «Τζιερτζίδικα», «Πλατεία της Παλιάς Στρατώνας» είναι μερικά από τα παρατσούκλια που χρησιμοποιούσαν οι Αθηναίοι για να αναφερθούν στην πολύβουη περιοχή της Αθήνας. Το Greek Cultural Institute και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης σας προσκαλούν την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, στις 11:00, σε μια βόλτα εξερεύνησης τοπωνύμιων, ιστοριών, μυστικών τοποθεσιών και ανθρώπων. Πού οφείλει την ονομασία της η πολυσύχναστη γειτονιά; Ποιο είναι το καταραμένο τζαμί και γιατί; Τι σχέση έχει η πλατεία Αβησσυνίας τη σημερινή Αιθιοπία; Ποιος ήταν ο Γιουσουρούμ; Ποια μυστικά κρύβει ο σιδηροδρομικός σταθμός του Μοναστηρακίου; Ποια οδός προοριζόταν για το πιο ωραίο βουλεβάρτο της πόλης;
Κυριακή 30/1, 11:00
Κόστος ξενάγησης: 12 €/άτομο. Φοιτητές, Κάτοχοι κάρτας ανεργίας: 10€ /άτομο. Παιδιά έως 15 ετών: 8 €/άτομο (με τη συνοδεία ενηλίκου).
Απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής εδώ.
Σημείο Συνάντησης: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Αγίας Φιλοθέης 17 (εντός στοάς). Πληροφορίες: 2103250341 [email protected].
Για την εξασφάλιση της θέσης σας απαραίτητη είναι η προπληρωμή. Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡωμαίος και Ιουλιέτα: Ο πιο μεγάλος έρωτας όλων των εποχών ήταν καταδικασμένος από τα αστέρια12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b