MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αληθινά ή τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα; Το οικολογικό δίλημμα των γιορτών

Αν και οι περισσότεροι από εμάς στολίσαμε από νωρίς φέτος, παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν είναι αργά για να αναρωτηθούμε εάν έχουμε κάνει τη σωστή επιλογή δέντρου για τις γιορτές.

Monopoli Team

Φαίνεται πως το 2021 η διάθεσή μας για κάθε τι γιορτινό έχει ενισχυθεί, καθώς αναζητούμε τρόπους να νιώσουμε όμορφα παρά τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας. Έτσι και η αναζήτηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου ξεκίνησε αρκετά νωρίς φέτος, σε μια προσπάθεια να νιώσουμε λίγη χαρά και ενθουσιασμό μετά από δύο – σχεδόν – χρόνια με συνεχείς περιορισμούς.

Ωστόσο υπάρχει πολλές φορές το δίλημμα: Ψεύτικο ή αληθινό δέντρο; Τι γίνεται με το ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων;

Επιλέγουμε ένα πλαστικό δέντρο που μπορούμε να ξεσκονίζουμε και να στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα για πολλά χρόνια ή επιλέγουμε την αυθεντική μυρωδιά του πεύκου ή του έλατου, αγοράζοντας ένα φρεσκοκομμένο δέντρο και το πετάμε στο τέλος των γιορτών; Τι λένε οι ειδικοί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ20 ξεχωριστά diy χριστουγεννιάτικα δέντρα που μάς…διασκεδάζουν12.09.2018

Ποιο δέντρο έχει το χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα;

Οι ειδικοί εξήγησαν πως τα τεχνητά δέντρα είναι τα πιο επιζήμια για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οργανισμό «The Carbon Trust», ένα πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, ύψους δύο μέτρων, έχει ανθρακικό αποτύπωμα 40 κιλών CO2. Πρόκειται δηλαδή για ένα ποσό 10 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ενός αληθινού δέντρου.

Την ίδια στιγμή, ένα φυσικό δέντρο δύο μέτρων που έχει ρίζες, το έχουμε πάρει κοντά από την περιοχή μας και απορρίπτεται σωστά μετά την χρήση του – φυτεύεται ή καίγεται για παράδειγμα – έχει αποτύπωμα άνθρακα 3,5 κιλά CO2. Αντίθετα, 4 φορές περίπου περισσότερο φαίνεται να είναι το αποτύπωμα ενός δίμετρου φυσικού δέντρου χωρίς ρίζες, που απορρίπτεται σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων με το νέο έτος (16 κιλά CO2).

Επομένως, ένα τεχνητό δέντρο θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τουλάχιστον 10 χρόνια, προκειμένου οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του να ισοσταθμίσουν με εκείνες ενός φυσικού δέντρου που αποκτήθηκε και απορρίφθηκε με υπευθυνότητα. Αν έχει φτιαχτεί για να αντέχει τόσο πολύ τουλάχιστον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαράια Κάρεϊ: Πόσα χρήματα βγάζει κάθε χρόνο από το «All I Want For Christmas»;12.09.2018

Τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των φυσικών δέντρων

Ο Daren Messem, διευθύνων σύμβουλος πιστοποίησης στο Carbon Trust, εξηγεί ότι το αποτύπωμα τεχνητού δέντρου σε υψηλή περιεκτικότητα άνθρακα οφείλεται στις «εντατικές διαδικασίες παραγωγής ενέργειας».

Παράλληλα, ένα φυσικό πεύκο ή έλατο «απορροφά φυσικά το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει οξυγόνο

Τα επιχειρήματα του Messem υπέρ των φυσικών δέντρων συνεχίζονται, ενημερώνοντάς μας πως όταν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο απορρίπτεται για κομποστοποίηση «παράγει CO2 και μεθάνιο».

Ο περιβαλλοντικός οργανισμός «The Woodland Trust» αναφέρει επίσης πως όταν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο κόβεται, αντικαθίσταται από ένα άλλο δενδρύλλιο.

Φυσικά, αν έχετε ήδη ένα ψεύτικο δέντρο, οι ειδικοί συνιστούν τη διατήρησή του για όσο αυτό αντέξει.

[relart 4]

Πώς να επιλέξετε σωστά ένα φυσικό δέντρο για τα Χριστούγεννα

Αν καταλήξατε στην αγορά ενός πραγματικού δέντρου, η Cobb εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προτιμηθούν οι τοπικές αγορές. Αρχικά, περιορίζονται οι μακρινές μετακινήσεις. Επίσης, εκτός από τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, μειώνονται και τα χιλιόμετρα που διανύονται για την απόκτηση του δέντρου και συνακόλουθα το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον.

Επιπλέον, η Emi Murphy, υπεύθυνη της οργάνωσης «Friends of the Earth», δίνει έμφαση στην μεταφύτευση των χριστουγεννιάτικων δέντρων σε γλάστρες, εξηγώντας πως μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα μικρό μπαλκόνι, σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμα και να φυτευτούν στο έδαφος, για να χρησιμοποιούνται σε ετήσια βάση.

Τέλος, προτείνεται ως επιλογή και η ενοικίαση δέντρων, τόσο από άλλα νοικοκυριά όσο και από τοπικά καταστήματα (π.χ. φυτώρια), ακόμα και η διακόσμηση πολυετών φυτών εσωτερικού χώρου που μπορεί να έχουμε ήδη στα σπίτια μας.

Πηγή: Indepedent

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b