MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Με κορυφαίες παραγωγές ολοκληρώνεται η καλλιτεχνική περίοδος 2021-22

Σημαντικοί μαέστροι, κορυφαίοι σκηνοθέτες, εμβληματικοί χορογράφοι και διακεκριμένοι πρωταγωνιστές διεθνούς εμβέλειας ξεχωρίζουν στο νέο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τον Ιανουάριου έως τον Ιούλιο 2022.

Εθνική Λυρική Σκηνή
«3 Rooms» - «Minus 16» του Ohad Naharin - Φωτογραφία: Maxim Waratt
Monopoli Team

Ορατόριο • Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ | «Jus soli», Καμράν Ιντζέ

13 Μαρτίου 2022 • Ώρα έναρξης: 18.30
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Συντελεστές

Λιμπρέτο: Ιζεντίν Τσαλισλάρ
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
Σχεδιασμός βίντεο: Τζαντάς Σισμάν, Ντενίζ Καντέρ (Nohlab)
Συμμετέχουν η Ορχήστρα και οι Μονωδοί της ΕΛΣ Μαρία Μητσοπούλου, Δημήτρης Πακσόγλου, Τάσος Αποστόλου

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Μια από τις πιο αναμενόμενες παραγωγές της ΕΛΣ για το επετειακό έτος 2021, η οποία ανεστάλη λόγω της πανδημίας, θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2022 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για νέα ανάθεση της ΕΛΣ σε μια τουρκική δημιουργική ομάδα με επικεφαλής τον διακεκριμένο συνθέτη Καμράν Ιντζέ και τον λιμπρετίστα Ιζεντίν Τσαλισλάρ, η οποία θα επιχειρήσει να φέρει στο φως την «ανάγνωση του ηττημένου», δίνοντας τον λόγο στην άλλη πλευρά, εκείνη των σύγχρονων απογόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Izzeddin Calislar

Πώς συναρθρώνεται ο υποκειμενικός λόγος του άλλου πέρα από το ασφαλές έδαφος της εθνικής συναίνεσης; Πώς δίνει κανείς φωνή στην καθαυτό τραυματική διάσταση της κατάρρευσης μιας αυτοκρατορίας πεντέμισι αιώνων και του οδυνηρού περάσματος από την παραδοσιακή, πολυσυλλεκτική της οργάνωση στην αποκλειστική λογική του νεωτερικού εθνικού κράτους; Υπάρχει, άραγε, κοινό έδαφος ανάμεσα στις εκατέρωθεν επίσημες αφηγήσεις και τις εμπειρίες των ηγετών και των υπηκόων τους, απ’ τη σκοπιά του τότε και του τώρα;

Ποιοι στίχοι, ποιοι σκοποί και ποιες εικόνες έχουν τη δύναμη να αποδώσουν την καλειδοσκοπική ποικιλία των αισθημάτων των λαών μπροστά στο βίωμα, αρχικά, του κατακερματισμού και της απώλειας του καθιερωμένου τρόπου ζωής τους, κι έπειτα του βίαιου ξεριζωμού και της αιματηρής ανταλλαγής των πληθυσμών;

Η Ελληνική Επανάσταση από την οπτική γωνία της τούρκικης πλευράς

Το ορατόριο «Jus soli» αποπειράται να μιλήσει για την Ελληνική Επανάσταση από την οπτική γωνία της τουρκικής πλευράς, να ψηλαφήσει τους αποήχους και τον αντίκτυπό της αναμετρώμενο γενναία με τον ακανθώδη καταιγισμό των ερωτημάτων. Καθ’ οδόν, κινητοποιεί μια ρωμαλέα, συμβολική και επικοινωνιακή μουσική γλώσσα και παραχωρεί, με αφοπλιστικό τρόπο, τον τελευταίο, αποστομωτικό λόγο του στη θάλασσα – εμβληματικό υδάτινο σώμα που χωρίζει και ενώνει τους δυο λαούς, και που το έργο επιχειρεί να αναγάγει σε σύμβολο αγάπης, ειρήνης και κατανόησης.

*Μέγας Δωρητής ΕΛΣ & Δωρητής επετειακού προγράμματος 2021 Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Εθνική Λυρική Σκηνή

«Φάουστ» του  Σαρλ Γκουνό | Φωτογραφία: Harris Akriviadis

Όπερα • Αναβίωση | «Φάουστ» του  Σαρλ Γκουνό

6, 8, 9, 10, 12, 14, 16, 17 Απριλίου 2022 • Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακή 18.30)
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Πιερ Ντυμουσσώ
Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Κινησιολογία: Ρενάτο Τζανέλλα
Σκηνικά: Αλεσσάντρο Κάμερα • Κοστούμια: Κάρλα Ρικόττι
Φωτισμοί: Βινίτσιο Κέλι • Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Φάουστ: Ιβάν Μάγκρι / Γιάννης Χριστόπουλος
Μαργαρίτα: Ιρίνα Λούνγκου / Βασιλική Καραγιάννη
Μεφιστοφελής: Γιάννης Γιαννίσης / Πέτρος Μαγουλάς / Τάσος Αποστόλου
Βαλεντίνος: Διονύσης Σούρμπης / Νίκος Κοτενίδης
Βάγκνερ: Γιώργος Ματθαιακάκης / θ.α.
Ζήμπελ: Μιράντα Μακρυνιώτη / Διαμάντη Κριτσωτάκη
Μάρθα: Άννα Αγάθωνος / Χρυσάνθη Σπιτάδη

Συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Επιστροφή μιας επιτυχημένης παραγωγής

Μια επιτυχημένη παραγωγή του 2012, η οποία είχε παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή για να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε μουσική διεύθυνση Πιερ Ντυμουσσώ και σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα.

Φάουστ: Η εκδοχή του Γκουνό

Ο Φάουστ του Σαρλ Γκουνό αποτελεί τυπικό δείγμα γαλλικής μεγαλόπρεπης όπερας (grand opéra) και είναι η πρώτη του είδους που σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Από το 1859 που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι, ο Φάουστ παρέμεινε το δημοφιλέστερο λυρικό έργο μέχρι περίπου τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τον Γκαίτε ο Φάουστ κρατά μονάχα την αφήγηση και παρακάμπτει το φιλοσοφικό υπόβαθρο: ο ηλικιωμένος επιστήμονας Φάουστ πουλά την ψυχή του στον Μεφιστοφελή, με αντάλλαγμα τη νιότη και τον έρωτα. Στο επίκεντρο της όπερας δεν βρίσκεται τόσο ο ίδιος Φάουστ όσο η Μαργαρίτα, που μεταμορφώνεται χάρη στον έρωτα και τελικά πληρώνει σκληρά τις επιλογές της.

Εθνική Λυρική Σκηνή

Φωτογραφία: Harris Akriviadis

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο σκηνοθέτης και πρώην διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα, με πολυετή θητεία στη διεύθυνση του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, δημιουργεί μια εντυπωσιακή παραγωγή, μεταφέροντας την υπόθεση του έργου σε μια παλιά άδεια αίθουσα διδασκαλίας. Εκεί, μπροστά από μαυροπίνακες γεμάτους γνώση, ο Φάουστ, μόνος, βασανίζεται από τα θεμελιώδη ερωτήματα περί ζωής, θανάτου, έρωτα, ευτυχίας. Μέσα στο θολωμένο μυαλό του συναντά τον Μεφιστοφελή, ο οποίος, με δέλεαρ τη Μαργαρίτα, τον πείθει να υπογράψει τη συμφωνία με τον διάβολο.

Ο Τζανέλλα σημειώνει:

«Η προσέγγισή μου απομακρύνεται τόσο από το υπερφυσικό όσο και από το θρησκευτικό στοιχείο και τοποθετεί τον άνθρωπο και τις αδυναμίες του στο επίκεντρο της υπόθεσης. Ο Φάουστ γίνεται πράγματι πάλι νέος ή απλά ο Μεφιστοφελής τού δείχνει όσα θέλει να δει; Εγκαταλείπουν στ’ αλήθεια την αίθουσα προκειμένου να ταξιδέψουν σε άλλους τόπους και να ζήσουν τις πιο εντυπωσιακές περιπέτειες, ή μήπως δεν εγκαταλείπουν ποτέ την αίθουσα διδασκαλίας; Άραγε αυτή η αίθουσα είναι το κεφάλι του Φάουστ, γεμάτο με τόσες πληροφορίες ώστε να μη διακρίνει το πραγματικό από το φανταστικό;».

Πρωταγωνιστούν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι μονωδοί όπως, μεταξύ άλλων, οι Ιβάν Μάγκρι, Γιάννης Χριστόπουλος, Ιρίνα Λούνγκου, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννης Γιαννίσης, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Τάσος Αποστόλου, Διονύσης Σούρμπης κ.ά.

*Μέγας Δωρητής ΕΛΣ Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • Η προπώληση των εισιτηρίων για το τρίμηνο Ιανουάριος, Φεβρουάριος Μάρτιος 2022 θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, από τα Ταμεία της ΕΛΣ και την ticketservices.gr.
  • Η προπώληση των εισιτηρίων για το τετράμηνο Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος 2022 θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022, από τα Ταμεία της ΕΛΣ και την ticketservices.gr.
  • Η προπώληση για τις παραγωγές του Ηρωδείου θα πραγματοποιηθεί μετά την έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων του Φεστιβάλ Αθηνών, την Άνοιξη του 2022.
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b