MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μαρόκο: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα αρχαιότερα κοσμήματα στον κόσμο

Το παλαιότερο κόσμημα που έχει ποτέ βρεθεί, ηλικίας 150.000 ετών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο νοτιοδυτικό Μαρόκο.

Τα κοσμήματα 150.000 ετών, photo credits: A. Bouzouggar, Insap, Morocco
Τα κοσμήματα 150.000 ετών, photo credits: A. Bouzouggar, Insap, Morocco
Monopoli Team

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ανασκαφές εύρημα που πιστεύεται πως είναι το παλαιότερο κόσμημα που έχει καταγραφεί ποτέ. Το συγκεκριμένο κόσμημα αποτελείται από 33 χάντρες κοχυλιού που χρονολογούνται σχεδόν 150.000 χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με μία πρώτη δημοσίευση του θέματος στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, οι ερευνητές ανακάλυψαν τα κοσμήματα το 2014 και διεξήγαγαν μία σειρά από ελέγχους, για να διαπιστώσουν την ηλικία των κοχυλιών, αλλά και των ιζημάτων που είχαν προκύψει με τον καιρό.

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν στο σπήλαιο Bizmoune – μία περιοχή του νοτιοδυτικού Μαρόκο.

Τα 33 κοχύλια ήταν σκαλισμένα με τρύπες και είχαν στρογγυλευτεί στις άκρες, μαρτυρώντας πως οι τεχνίτες τα έφτιαξαν λεπτοκαμωμένα, ώστε να λειτουργούν ως κολιέ ή σκουλαρίκια.

Τα αντικείμενα δημιουργήθηκαν από δύο είδη θαλάσσιων σαλιγκαριών, τα Columbella rustica και Tritia gibbosula, ενώ η τεχνική συνδέεται με μία πανάρχαια παράδοση της μεσολιθικής εποχής στην Βόρεια Αφρική. Αυτοί οι αρχαίοι πληθυσμοί θεωρούνται από τις πρώτες ομάδες ανθρώπων που ασχολήθηκαν με αυτό που σήμερα αποκαλούμε κατασκευή κοσμημάτων.

Ήταν, πιθανότατα, μέρος του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι εξέφραζαν την ταυτότητά τους μέσω του ντυσίματός τους” λέει ο Steven L. Kuhn, καθηγητής ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου της Αριζόνα και μέλος της διεθνούς ομάδας που εντόπισε τα κοχύλια.

Φαίνεται πως η ανάγκη για έκφραση μίας ατομικής ταυτότητας ήταν παρούσα, ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πίσω, και ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν να επικοινωνήσουν σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων πέρα από τους στενούς φίλους και την οικογένεια τους” κατέληξε ο επιστήμονας για τη σημασία των ευρημάτων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌσκαρ 2022: Ποια είναι τα φαβορί και πότε θα τα δούμε στις αίθουσες;12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b