MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Otto Wichterle: Αφιερωμένο στον εφευρέτη των φακών επαφής το σημερινό doodle της Google

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο φαρμακοποιός Otto Wichterle εφηύρε τους φακούς επαφής, που φορούν πάνω από 140 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Monopoli Team

Σαν σήμερα, στις 27 Οκτωβρίου το 1913 γεννήθηκε ο Otto Wichterle, ο εφευρέτης των μαλακών φακών επαφής. Μία πολύ σημαντική εφεύρεση, που σήμερα χρησιμοποιούν πάνω από 140 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ποιος ήταν όμως ο σπουδαίος φαρμακοποιός, που χάρισε στην ανθρωπότητα τους φακούς επαφής, και σήμερα τον τιμά η Google με doodle;

Το σημερινό doodle της Google για τον Otto Wichterle

Το σημερινό doodle της Google για τον Otto Wichterle

Ο Otto Wichterle γεννήθηκε πριν από 108 χρόνια στο Προστέγιοφ, που τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρία και πλέον στην σημερινή Τσεχία.

Από μικρός ήταν λάτρης των επιστημών. Πήρε το διδακτορικό του στην Οργανική Χημεία το 1936 από το Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας της Πράγας.

Κατά τη δεκαετία του ’50, ο OttoWichterle -που και ο ίδιος φορούσε γυαλιά οράσεως- δίδασκε στο Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας της Πράγας, ενώ παράλληλα δούλευε πάνω σε ένα απορροφητικό και διαφανές τζελ, για εμφυτεύματα στα μάτια.

Το 1961 κατάφερε να αναπτύξει τους πρώτους μαλακούς φακούς επαφής με αυτοσχέδιο εξοπλισμό και υλικά, όπως ήταν ένα παιδικό παιχνίδι κατασκευών, μία μπαταρία ποδηλάτου, ένα μοτέρ από φωνογράφο και γυάλινους σωλήνες και καλούπια από το σπίτι του.

Για τη σημαντική του αυτή εφεύρεση, αλλά και για τα αμέτρητα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τις πολλές και σημαντικές έρευνές του, που διεξήγαγε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Wichterle εξελέγη ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας της Τσεχίας, έπειτα από την ίδρυση της χώρας το 1993.

Αν και έμεινε στην ιστορία για τους φακούς επαφής -τους οποίους σήμερα χρησιμοποιούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκεται επίσης πίσω από πολλές καθοριστικές εφευρέσεις, που έθεσαν τα θεμέλια για σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «έξυπνα» βιοϋλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση ανθρώπινων συνδετικών ιστών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη EastMojo (@east.mojo)

Πέθανε στις 18 Αυγούστου 1998 στο χωριό Στραζίσκο της Τσεχίας, σε ηλικία 84 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡομπέρτο Μπενίνι: Ο άνθρωπος που μάς έμαθε ότι η ζωή είναι ωραία12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b