MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η «Watercolor International 5»

Τέσσερις Γάλλοι υδατογράφοι μιλούν για την τέχνη τους και την Μπιενάλε Υδατογραφίας.

Monopoli Team

«Είμαι πραγματικά χαρούμενος, καθώς αυτή η έκθεση καθιερώνεται ως μία από τις καλύτερες παγκοσμίως και προσπαθούμε να μεγαλώνει και να γίνεται ακόμα καλύτερη, χρόνο με τον χρόνο», επισημαίνει ο εικαστικός Γιώργος Πολίτης που επιμελείται για 5η φορά την «Watercolor International 5». Πάνω από 150 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στη Μπιενάλε Υδατογραφίας, που συνεχίζεται μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη.

«Η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε το κοινό να γνωρίσει τους καλύτερους, τους πιο επιτυχημένους σύγχρονους υδατογράφους από όλο τον κόσμο. Στην έκθεση θα συναντήσει κανείς διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις, ακόμη και διαφορετικά υδατομέσα σε χαρτί, οπότε αυτή η έκθεση παρουσιάζει ένα “μωσαϊκό” τεχνικών και απόψεων της σύγχρονης υδατογραφίας» εξηγεί ο κ.Πολίτης.

Η υδατογραφία είναι ένα από τα πιο προσιτά στον καθένα μέσα, με υλικά που είναι διαθέσιμα από τα μαθητικά μας χρόνια. Ίσως γι’ αυτό να είναι και κάπως παρεξηγημένη ή υποτιμημένη. Όμως στα χέρια ταλαντούχων καλλιτεχνών αποτελεί μια κορυφαία μορφή τέχνης. Οι μεγαλύτεροι και γνωστότεροι ζωγράφοι της ιστορίας ασχολήθηκαν με υδατογραφίας κι έχουν αφήσει σπουδαία έργα! Στις μέρες μας η γλώσσα της υδατογραφίας είναι περισσότερο διεθνής από ποτέ. Οι εκθέσεις σε όλον τον κόσμο πολλές και σημαντικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟλύμπια: Το λυρικό θέατρο της πόλης, για την πόλη12.09.2018

Ανάμεσα στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες θα βρει κανείς τέσσερις Γάλλους, που μιλούν στο Monopoli.gr για την τέχνη τους.

Roland Palmaerts

«Άρχισα να χρησιμοποιώ τη μέθοδο του ντεκουπάζ στα χρόνια του 1995. Για να εμπλουτίσω το πώς θα παρουσίαζα τις πόλεις στα έργα μου, επέλεξα να κόβω και να κολλώ οτιδήποτε θα μπορούσε να μου τραβήξει την προσοχή. Ένας χαρακτήρας, μια διαφήμιση, ένα λογότυπο, κάποιο σύμβολο, … σαν ένας ταξιδιώτης μέσα σε ένα άγνωστο σύμπαν. Αυτό το σημαντικό μείγμα πληροφοριών, διαφορετικές γειτονιές με τις δικές τους γλώσσες, τους υπέροχους πολιτισμούς τους, το φαγητό. Τα αρώματα και τα χρώματα, όλα αυτά μπορεί κάποιος να τα βρει στους πίνακές μου!».

Françoise Croigny Manier

«Λατρεύω τον αυθορμητισμό, αυτή την ώσμωση μεταξύ νερού και χρώματος, τη φθορά και τις προκλήσεις. Οι μεγαλύτερες επιφάνειες επιτρέπουν την ελευθερία κινήσεων, ενώ ο δημιουργός πρέπει να εκμεταλλεύεται το απροσδόκητο. Οτιδήποτε προκαλεί συναίσθημα μπορεί να ζωγραφιστεί. Αυτό το υπέροχο μέσο της υδατογραφίας μας κάνει να ταξιδεύουμε βαθιά μέσα μας, αναζητώντας την ευτυχία».

Corinne Izquierdo

«Με ελκύουν τα λευκά και φωτεινά θέματα και τα παιχνίδια με το φως. Στη δουλειά μου, προσπαθώ να δώσω ρευστότητα και κίνηση κι έτσι επέλεξα να δουλεύω με τη μέθοδο wet in wet (σε βρεγμένο χαρτί). Θα έλεγα ότι αυτή η τεχνική θυμίζει κάτι σαν γλυπτική σε χαρτί με την έννοια ότι ανακαλύπτουμε σταδιακά το θέμα, σχεδιάζοντας με νερό, πάνω σε χρωματικές επιφάνειες».

Didier Brot

«Μετά τη δολοφονία του Georges Floyd στη Μινεάπολη, αυτή η  τόσο αρνητική εικόνα του έγχρωμου άντρα στις ΗΠΑ με συγκίνησε βαθιά. Το κίνημα Black Lives Matter με συγκίνησε. Αμέσως ήξερα ότι έπρεπε να ζωγραφίσω πορτρέτα εγχρώμων σε αρνητικό. Έτσι γεννήθηκε η νέα μου σειρά! Αλλά δεν μπορούσα να το κρατήσω σε κάτι ασπρόμαυρο, χρειαζόμουν χρώμα. Το Μαύρο έγινε Μπλε. Εξ ου και η σειρά μου: Blue Lives Matter που υποστηρίζει σαφώς το Black Lives Matter. Στο έργο μου στην έκθεση στη Θεσσαλονίκη, ένας νεαρός Αφρο-Κουβανός πρέπει να μάθει να παλεύει από μικρή ηλικία αν θέλει να επιβιώσει. Πυγμαχία, μια διέξοδος ή μια σανίδα σωτηρίας; Και τα δυο ίσως…».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Watercolor International 5»
Διάρκεια μέχρι 8/10/21
Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 14
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα-Τετάρτη: 11.00-20.30, Πέμπτη-Παρασκευή: 11.00-16.00

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b