MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ολύμπια: Το λυρικό θέατρο της πόλης, για την πόλη

Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα βασισμένο στο λυρικό θέατρο και τη μουσική, το ιστορικό Θέατρο «Ολύμπια», υπό την ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ολιβιέ Ντεκότ, ετοιμάζεται να «επανασυστηθεί» στους κατοίκους της πόλης.

Σπύρος Κακουριώτης | 07.10.2021

Ένας παλιός γνώριμος του αθηναϊκού κοινού βάζει τα καλά του και επανασυστήνεται στους κατοίκους της πόλης. Το Θέατρο «Ολύμπια», που εδώ και σχεδόν 80 χρόνια έχει ταυτίσει το όνομά του με το λυρικό θέατρο, ετοιμάζεται να σηκώσει και πάλι την αυλαία και να υποδεχθείθεατές, από αυτό το σαββατοκύριακο, 9 και 10 Οκτωβρίου.

Έχοντας, από το 2018, μετατραπεί σε Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», η μέχρι τότε ιστορική έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής πέρασε στην ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, προκειμένου να στεγάσει τα δημοτικά Μουσικά Σύνολα και τις εκδηλώσεις τους.

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ολύμπια, Olivier Descotes

Έπειτα από ενάμιση χρόνο σιωπής, λόγω πανδημίας, το «Ολύμπια» πραγματοποιεί μια δυναμική επανεμφάνιση ως διακριτός χώρος πολιτισμού στη ζωή της πόλης. Επικεφαλής αυτού του νέου εγχειρήματος ένας επίσης παλιός γνώριμος του χώρου του πολιτισμού, ο Olivier Descotes, πρώην επικεφαλής του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας και νυν γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ροσσίνι, στο Πέζαρο της Ιταλίας.

Με αφορμή την επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου στην οδό Ακαδημίας, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στη  κεντρική του αίθουσα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν εκεί κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022, ένα πρόγραμμα που, στο πρώτο του μέρος τουλάχιστον, είναι προσανατολισμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

«Όχι ένα ακόμη θέατρο»

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Χαιρετίζοντας την επαναλειτουργία του θεάτρου, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο για «στοίχημα» ώστε το «Ολύμπια» να μην αποτελέσει «ένα ακόμη θέατρο, αλλά να είναι το κέντρο του πολιτισμού της Αθήνας». Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος, σκιαγράφησε πέντε άξονες για τη λειτουργία του: τη δημιουργία δικών του παραγωγών και συμπαραγωγών, την εμμονή στον μουσικό του χαρακτήρα, την υπέρβαση των ορίων της πόλης, μέσα από ανταλλαγές και φιλοξενίες παραστάσεων, τη στέγαση των Μουσικών Συνόλων του Δήμου και τον σεβασμό στην ασφάλεια όλων.

Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ

Από τη μεριά της, η απερχόμενη πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Άννα Ροκοφύλλου, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό του θεάτρου, αλλά και στη σύντομη λειτουργία του υπό τη διεύθυνση του δήμου, τόνισε ότι το «Ολύμπια» «επιστρέφει δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, προγραμματίζοντας συναυλίες και παραστάσεις υψηλού επιπέδου».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε εκτενώς ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου και υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγράμματος των Μουσικών Συνόλων, Ολιβιέ Ντεκότ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανακοινώθηκαν παραστάσεις και συναυλίες μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.Στον βαθμό που η εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα το επιτρέπει, το δεύτερο μέρος του προγράμματος, που είναι ήδη έτοιμο, θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο.

«Θέατρο δημόσιο, στην υπηρεσία του κοινού»

Παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία του νέου προγράμματος, ο Ολιβιέ Ντεκότ τόνισε πως «το Ολύμπια θα παραμείνει ένα μουσικό θέατρο αφιερωμένο στο λυρικό θέατρο, αλλά και σε διαφορετικά είδη μουσικής, με έμφαση πάντα στη φωνή, καθώς και σε άλλες μορφές τέχνης. Ένα θέατρο δημόσιο, στην υπηρεσία του κοινού. Ένα θέατρο της πόλης, για την πόλη. Στόχος του είναι να συγκεντρώσει ένα ευρύ κοινό μέσα από ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα, ικανό να αγγίξει διαφορετικές γενιές. Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2021 εστιάζει κυρίως στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με παραστάσεις όπερας, οπερέτας, θεάτρου και σύγχρονου χορού, που πλαισιώνονται παράλληλα από πολλά μουσικά αφιερώματα, συναυλίες τζαζ και έντεχνης μουσικής, συνθέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα».

Το νέο πρόγραμμα είναι δομημένο γύρω από τρεις κεντρικές θεματικές. Εκτός από τη δισεκατονταετηρίδα της Επανάστασης, στην οποία είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις μέχρι και το τέλος του 2021, το 2022 θα έχει ως άξονες τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπως και την επέτειο γέννησης του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2021

«Αχιλλεύς. Ελλάς εκλιπαρούσα»

Η έναρξη της νέας σεζόν πραγματοποιείται αυτό το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, με την παράσταση «Αχιλλεύς. Ελλάς εκλιπαρούσα», ένα ηρωικό δράμα του Αθανάσιου Χριστόπουλου, έτσι όπως το προσέγγισε η θεατρική ομάδα των bijoux de kant και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης. Γραμμένο το 1804, στο πνεύμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, έμμετρο, σε μια ιδιόμορφη απλή καθαρεύουσα σε ποικίλα μέτρα (δεκαπεντασύλλαβοι ομοιοκατάληκτοι και επτασύλλαβοι στα χορικά), η παράσταση διερευνά και επαναδιαπραγματεύεται την έννοια της ελληνικότητας και της συλλογικότητας μέσα από τον μύθο της οργής του Αχιλλέα απέναντι στον Αγαμέμνονα.

Ανασυνθέτοντας τα υλικά μιας «παλιάς θεατρικότητας», έτσι όπως εμφανίζεται στη μορφή των «μπουλουκιών», καταδυόμενη στις ρίζες του νεοελληνικού λόγου και της αρχαιοελληνικής μυθολογίας,  η bijoux de kant προσεγγίζει το ηρωικό δράμα μέσα από μια γλυκόπικρη αίσθηση αλλά και συγχρόνως κωμική και ανάλαφρη ματιά, θίγοντας  μερικά από τα βασικότερα ζητήματα της νεοελληνικής ιστορίας.

«Η πολιορκία της Κορίνθου»

Γιώργος Πέτρου

Καθώς η όπερα και η οπερέτα κατέχουν κεντρική θέση στο νέο πρόγραμμα, στις 19 Οκτωβρίου παρουσιάζεται «Η πολιορκία της Κορίνθου» (LeSiege de Corinthe), η τρίπρακτη όπερα του GioachinoRossini, που αναφέρεται στον αγώνα των Ελλήνων κατά των Οθωμανών και κινητοποίησε το φιλελληνικό κίνημα στη γαλλική πρωτεύουσα. Η όπερα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην παρισινή εκδοχή της, αυτή του 1826.Ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου καθοδηγεί μια διανομή που αποτελείται από σπουδαίους Έλληνες και ξένους σολίστ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, ενώ η σκηνοθέτις Ροδούλα Γαϊτάνου συμπράττει με επτά πρωτοπόρους εικαστικούς καλλιτέχνες που επέλεξε η ιστορικός Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, οι οποίοι δημιουργούν σε πραγματικό χρόνο μια θεαματική εικαστική τοποθέτηση.

«Μάρκος Μπότσαρης»

Βύρων Φιδετζήης @ Spiros Katopodis

Το περίφημο «εθνικόν μελόδραμα» του Παύλου Καρρέρ «Μάρκος Μπότσαρης», μια ελληνική «εθνική» όπερα, όπως έχει χαρακτηριστεί, στην οποία εξιστορείται η πορεία και η δράση του σπουδαίου στρατηγού, ανεβαίνει στη σκηνή του «Ολύμπια» στις 5 Νοεμβρίου, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, σε νέα ενορχήστρωση του ίδιου. Το τετράπρακτο μελόδραμα του 1861 θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή στα ελληνικά.

«U(r)topias»

Πατρίσια Απέργη @ Θανάσης Καρατζάς

Ακόμη μία παράσταση που εμπνέεται από την Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζεται από τις 12 έως τις 21 Νοεμβρίου. Πρόκειται για το νέο έργο της ομάδας σύγχρονου χορού «Αερίτες», με τίτλο «U(r)topias», σε σύλληψη και χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη. Το πρόθεμα -Ur σημαίνει αρχαίο, πρωτόγονο. Στο έργο, η ομάδα, ανακαλύπτοντας κομμάτια και θραύσματα του παλιού, προβάλλει τις δικές της ιδέες για νέους τρόπους μάχης και αντίστασης, ορίζει μια νέα, δική της «ουτοπία».

«Ανδρονίκη»

Τάσης Χριστογιαννόπουλος @Valeria Isaeva

Στις 28 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί η τετράπρακτη όπερα «Ανδρονίκη» του Αλέξανδρου Γκρεκ, μια συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας 1821-2021. Ένα έργο –το πρώτο του Κερκυραίου συνθέτη– μέσα από το οποίο ο ίδιος επιχειρεί να συνδυάσει την ελληνική παράδοση με τα επιτεύγματα της δυτικής μουσικής, θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή, σε νέα ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.

«Η Κρητικοπούλα»

@Μαριλένα Σταφυλίδου

Τέλος, «Η Κρητικοπούλα», το κύκνειο άσμα του Σπύρου Σαμάρα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1916, ανεβαίνει από τις 18 έως τις 27 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια και μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα. Πρόκειται για αναβίωση της παράστασης που δόθηκε το 2011, στον ίδιο χώρο, από την ΕΛΣ.

Συναυλίες και εορταστικό πρόγραμμα

Παράλληλα, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων προβάλλει το έντεχνο ελληνικό τραγούδι με δύο συναυλίες: Στις 23 Νοεμβρίου, φόρος τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, με ένα αφιέρωμα στο οποίο ερμηνεύουν τραγούδια του οι Νένα Βενετσάνου, Κώστας Μακεδόνας, Μαρία Σουλτάτου και Δώρος Δημοσθένους.Στις 29 Δεκεμβρίου, η Φωτεινή Βελεσιώτου σε μια μουσική περιπλάνηση σε τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, αλλά και κομμάτια μεγάλων συνθετών. Μαζί της η Ανατολή Μαργιολά.

Ακόμη, η Athens Big Band στις 24 Νοεμβρίου συμπράττει με δύο εξαιρετικούς ερμηνευτές, την Ειρήνη Κωνσταντινίδη και τον Alex Affolter, στη συναυλία «Golden Voices!», μια βραδιά γεμάτη διαχρονικές μελωδίες, με επίκεντρο τη «χρυσή εποχή» της τζαζ. Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, στις 30 Δεκεμβρίου, υπόσχεται «Swinging Christmas», με τους Σταύρο Ρωμανό και Τζένη Καπάδαη, με κομμάτια που έγιναν θρυλικά από τους Frank Sinatra και Ella Fitzgerald.

Τέλος, το θέατρο «Ολύμπια» αποχαιρετά το 2021 με την εορταστική συναυλία «The Twelve Days of Christmas», με τραγούδια και ύμνους απ’ όλο τον κόσμο, με τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων και τη διακεκριμένη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη υπό την μπαγκέτα του Σταύρου Μπερή, ενώ υποδέχεται τη νέα χρονιά με ένα πρωτοχρονιάτικο Gala Όπερας, στις 13 Ιανουαρίου, με τους διεθνούς φήμης Μυρτώ Παπαθανασίου, Pietro Adaíni και Δημήτρη Τηλιακό και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του Nikolas Nägele.

Το πλήρες πρόγραμμα του Θεάτρου «Ολύμπια» μπορείτε να βρείτε εδώ

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b