MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

78ο Φεστιβάλ Βενετίας: Οι ταινίες που τράβηξαν τα βλέμματα φέτος

Το 78ο Φεστιβάλ Βενετίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σαββατοκύριακο και αυτές είναι οι ταινίες που κέρδισαν κοινό και κριτικούς.

H Οντρέι Ντιγουάν με τον Χρυσό Λέοντα
H Οντρέι Ντιγουάν με τον Χρυσό Λέοντα
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε το 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας μετά από ένα δεκαήμερο γεμάτο μεγάλες πρεμιέρες και λαμπερές εμφανίσεις. H επιτροπή, με πρόεδρο τον Μπονγκ Τζουν-χο (“Παράσιτα”), έκανε τις επιλογές της ανάμεσα σε 21 ταινίες και ανακοίνωσε τους μεγάλους νικητές της κάθε κατηγορίας για φέτος.

Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε όλες εκείνες τις ταινίες που φέτος τράβηξαν τα βλέμματα και κέρδισαν κοινό και κριτικούς.

Χρυσός Λέοντας: “Happening” της Οντρέι Ντιγουάν

Το σημαντικότερο βραβείο του Φεστιβάλ δόθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε γυναίκα -πέρσι στην Κλόε Ζάο. Η Ντιγουάν έγινε μόλις η 6η γυναίκα που κατακτά το βραβείο αυτό στα 78 χρόνια διεξαγωγής του Φεστιβάλ Βενετίας. Το φιλμ αποτελεί τη δεύτερη σκηνοθετική της δουλειά και βασίζεται στην αυτοβιογραφία της Ανι Ερνό. Πρόκειται για τη ζωή της στη Γαλλία του 1960, μια εποχή που οι εκτρώσεις απαγορεύονταν κι εκείνη μένει έγκυος.

Η Ντιγουάν δήλωσε ότι “Έκανα αυτή την ταινία με θυμό. Την έκανα με λαχτάρα, επίσης με την καρδία μου και το μυαλό μου. Ήθελα το Happening να είναι μια εμπειρία, ένα ταξίδι στο δέρμα αυτής της νέας κοπέλας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Βενετίας: Οι 10 αξέχαστες ταινίες που κέρδισαν τον Χρυσό Λέοντα την τελευταία δεκαετία12.09.2018

Αργυρός Λέοντας: “The Hand of God” του Πάολο Σορεντίνο

Τον Αργυρό Λέοντα απέσπασε ο Ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο για την αυτοβιογραφική ταινία του, παραγωγή του Netflix. Αναπαριστά τα εφηβικά του χρόνια, μέσα στα οποία οι γονείς του έφυγαν από τη ζωή ενώ ο ίδιος σώθηκε κατά τύχη. Ποιος θα το περίμενε ότι θα τον έσωζε το πάθος του για τον Ντιέγκο Μαραντόνα; Ένας αγώνας του τον κράτησε μακριά από την εκδρομή που στοίχισε τη ζωή των γονιών του!

Καλύτερη Σκηνοθεσία: “The Power of the Dog” της Τζέιν Κάμπιον

Η Κάμπιον κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία εποχής με πρωταγωνιστές τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και την Κίρστεν Ντανστ. Ένας χαρισματικός ιδιοκτήτης ενός ράντσου έρχεται σε αντιπαράθεση με τον αδερφό του, όταν ο δεύτερος φέρνει τη νέα του γυναίκα με τον γιο της. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στην πλατφόρμα του Netflix.

Καλύτερη Ηθοποιός: Πενέλοπε Κρουζ στο “Parallel Mothers” του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Η Πενέλοπε Κρουζ απέσπασε αυτό το βραβείο για την ερμηνεία της στην καινούργια ταινία του Αλμοδόβαρ, η οποία άνοιξε το 78ο Φεστιβάλ Βενετίας την 1η Σεπτεμβρίου. Παίζει μια γυναίκα που γίνεται μητέρα στην ηλικία των 50 και ταυτόχρονα γίνεται φίλη με μια πολύ νέα κοπέλα, που γίνεται επίσης μητέρα το ίδιο διάστημα. Στον λόγο της, ευχαρίστησε τον Αλμοδόβαρ λέγοντας:“σ’ ευχαριστώ ακόμη μια φορά για την πίστη σου σε μένα, που με εμπνέεις κάθε μέρα με την αναζήτηση σου για την αλήθεια εντός και εκτός σετ…έχεις δημιουργήσει μαγεία πάλι”. Έπειτα, αφιέρωσε το βραβείο στον σύζυγό της, Χαβιέ Μπαρδέμ, στα παιδί τους και στην πεθερά της που πέθανε πρόσφατα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜε τη γυναίκα στο επίκεντρο: Οι αφίσες του Αλμοδόβαρ είναι πάντα εμβληματικές…12.09.2018

Καλύτερος Ηθοποιός: Τζον Αρτσίλα στο “On the Job: The Missing 8” του Έρικ Μάτι

Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί σίκουελ της ταινίας “On the Job” του 2013, σε σκηνοθεσία επίσης του Φιλιππινέζου Έρικ Μάτι. Σε αυτό το φιλμ, εξετάζεται η διαφθορά και η λογοκρισία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όταν ένας νέος ισχυρός πολιτικός ανεβαίνει στην εξουσία στις Φιλιππίνες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η ταινία διαρκεί συνολικά 3 ώρες και 30 λεπτά!

Καλύτερο Σενάριο: Μάγκι Τζίλενχαλ για το “The Lost Daughter”

Η ηθοποιός Μάγκι Τζίλενχαλ σκηνοθετεί και γράφει σενάριο για την πρώτη της κινηματογραφική ταινία! Το καστ περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα όπως την Ολίβια Κόλμαν και την Ντακότα Τζόνσον και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις Σπέτσες. Μια καθηγήτρια γνωρίζει μια γυναίκα με την κόρη της, καθώς βρίσκεται σε διακοπές. Αυτή η γνωριμία και η εμμονή μαζί τους, της ξυπνά ταραχώδεις αναμνήσεις του παρελθόντος!

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: “Il Buco” του Μικελάντζελο Φραμαρτίνο

Η ιταλική δραματική ταινία του Φραμαρτίνο αφηγείται την εξωπραγματική ιστορία μιας ομάδας σπηλαιολόγων. Αφού έχουν εξερευνήσει όλα τα σπήλαια στη βόρεια Ιταλία, πηγαίνουν σε σπήλαια της νότιας Ιταλίας που δεν έχει ξαναβρεθεί άνθρωπος!

Βραβείο “Μαρτσέλο Μαστροογιάννι” Νέου Ταλέντου: Φίλιπο Σκότι στο “The Hand of God” του Πάολο Σορεντίνο

Ο Φίλιπο Σκότι κέρδισε το βραβείο αυτό στο 78ο Φεστιβάλ Βενετίας, ως νέο πρόσωπο για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία του Πάολο Σορεντίνο.

Φίλιπο Σκότι

Φίλιπο Σκότι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ78ο Φεστιβάλ Βενετίας: Όλα όσα μάς έκαναν εντύπωση από τις δύο πρώτες ημέρες12.09.2018

Τα βραβεία του τμήματος “Ορίζοντες”

Καλύτερη Ταινία: “Pilgrims” της Λαουρίνας Μπαρέισα
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Ερίκ Γκραβέλ με την ταινία “À Plein Temps”
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: “El Grand Movimiento” του Κίρο Ρούσο
Καλύτερη Ηθοποιός: Λορ Καλαμί στο “À Plein Temps”
Καλύτερος Ηθοποιός: Πίσετ Κουν στο “White Building”
Καλύτερο Σενάριο: Πίτερ Κέρεκες και Ιβάν Οστροτσόβσκι για το “107 Mothers”
Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: “Los Huesos” των Κριστόμπαλ Λεόν και Χοακίν Κοτσίνια

Δείτε αναλυτικά τα βραβεία εδώ.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b