MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

78ο Φεστιβάλ Βενετίας: Όλα όσα μάς έκαναν εντύπωση από τις δύο πρώτες ημέρες

Οι δύο πρώτες μέρες του 78ου Φεστιβάλ Βενετίας διεξήχθησαν με επιτυχία κι εμείς ανατρέχουμε στα σημαντικότερα γεγονότα της κάθε ημέρας που μάς έκαναν εντύπωση.

H Κίρστεν Ντανστ και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στην πρεμιέρα της ταινίας "The Power of the Dog"
H Κίρστεν Ντανστ και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στην πρεμιέρα της ταινίας "The Power of the Dog"
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Το 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ξεκίνησε την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου και ήδη έφερε μαζί του πολλές συγκινήσεις αλλά και σημαντικά γεγονότα προς συζήτηση. Ας κάνουμε μια ανασκόπηση στα σημαντικότερα γεγονότα των δύο πρώτων ημερών.

Ημέρα πρώτη

Οι δηλώσεις του Μπονγκ Τζουν-χο και της Κλόε Ζάο

Φέτος, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Μπονγκ Τζουν-χο, σκηνοθέτης της ταινίας “Παράσιτα”. Ήδη στην συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης, ο σκηνοθέτης τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα της πανδημίας και του σινεμά, τονίζοντας το πλήγμα που υπέστη το δεύτερο. “Αλλά, κατά κάποιο τρόπο, κοιτώντας πίσω σ’ αυτό, μοιάζει σαν να ήταν ένα τεστ που έδειξε την δυνατότητα επιβίωσης του σινεμά δήλωσε ο Μπονγκ Τζουν-χο. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι “ως δημιουργός ταινιών, δεν πιστεύω ότι η ιστορία του σινεμά και το ίδιο το σινεμά θα μπορούσαν να σταματήσουν τόσο εύκολα. Οπότε ο Covid θα περάσει και το σινεμά θα συνεχίσει”.

O Μπονγκ Τζουν-χο ως πρόεδρος στο 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

O Μπονγκ Τζουν-χο ως πρόεδρος στο 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Η περσινή νικήτρια του Χρυσού Λέοντα με το “Nomadland”, Κλόε Ζάο και μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής, πέρσι δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο Φεστιβάλ Βενετίας, παρά μόνο διαδικτυακά. “Ήμουν συντετριμμένη που δεν μπορούσα να είμαι εδώ πέρσι. Είναι τιμή μου. Ευχαριστώ που με καλέσατε πίσω” δήλωσε η σκηνοθέτις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Βενετίας: Οι 10 αξέχαστες ταινίες που κέρδισαν τον Χρυσό Λέοντα την τελευταία δεκαετία12.09.2018

Ακόμη, ο Μπονγκ Τζουν-χο αναφέρθηκε στον τρόπο που σκοπεύει να κρίνει τις φετινές συμμετοχές, αφού δεν έχει συγκεκριμένα κριτήρια. Σύμφωνα με τον ίδιο “το να διαλέξεις όμορφο σινεμά, έχει όλο να κάνει με το να σέβεσαι το γούστο όλων. Μπορούν όλες να είναι διαφορετικές”. Επίσης, ανυπομονεί για γόνιμες διαμάχες με την υπόλοιπη επιτροπή κι όπως είπε χαρακτηριστικά “είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε μέχρι και την τελευταία ημέρα”.

Η έναρξη του Φεστιβάλ Βενετίας με την πρεμιέρα της ταινίας “Παράλληλες Μητέρες”

Η εναρκτήρια ταινία του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας ήταν οι “Παράλληλες Μητέρες” του Πέδρο Αλμοδόβαρ με πρωταγωνίστρια την Πενέλοπε Κρουζ. Η ταινία έλαβε θερμή υποδοχή από το κοινό με ένα χειροκρότημα διάρκειας πέντε λεπτών ενώ όλοι -συμπεριλαμβανομένων των συντελεστών- φορούσαν μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια, σεβόμενοι τους κανονισμούς. Η Κρουζ, μάλιστα, έδειξε ιδιαίτερα συγκινημένη με την αντίδραση του κοινού και έγειρε προς τον Αλμοδόβαρ, κρατώντας τον σφιχτά από το χέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαράλληλες Μητέρες: Πρεμιέρα για τη νέα ταινία του Αλμοδόβαρ με την Πενέλοπε Κρουζ, στο Φεστιβάλ Βενετίας12.09.2018

Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί την 7η συνεργασία του Ισπανού σκηνοθέτη με την Πενέλοπε Κρουζ. Το φιλμ προσεγγίζει τη θεματική της μητρότητας από δύο διαφορετικές οπτικές, μιας μεσήλικης γυναίκας και μιας έφηβης. Και οι δύο ανύπαντρες και αντιμέτωπες με τη νέα φάση ζωής, δημιουργούν έναν στενό δεσμό μεταξύ τους!

Η βράβευση του Ρομπέρτο Μπενίνι

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Λέοντα για το συνολικό έργο της καριέρας του. Ο Ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός έχει διαγράψει μια αξιόλογη πορεία στον χώρο με κυριότερο έργο το “Η Ζωή Είναι Ωραία”, στο οποίο πρωταγωνίστησε αλλά και σκηνοθέτησε. Υπενθυμίζεται ότι η ταινία κέρδισε τρία Όσκαρ – Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου και Καλύτερης Μουσικής.

Στο Φεστιβάλ Βενετίας, τον Μπενίνι παρουσίασε η σκηνοθέτις και καλή του φίλη, Τζέιν Κάμπιον με πολύ θερμά λόγια για τον ίδιο. Συγκεκριμένα, τον χαρακτήρισε “μια κωμική ιδιοφυία με καρδιά και ειλικρίνεια που μπορεί να ενσαρκώσει την χαρά λες και είναι ένα μπουκάλι Prosecco που εκρήγνυται”. Απευθυνόμενη στο κοινό, είπε “σας παρακαλώ, όλους εσάς στο Φεστιβάλ, ετοιμαστείτε να ερωτευτείτε και να ξέρετε πως ό,τι κι αν συμβεί, η ζωή είναι ωραία, γιατί ο Μπομπ το απέδειξε”. “Ερμήνευσε αυτό το θαύμα με την ταινία του, μετατρέποντας μια ιστορία για το Ολοκαύτωμα σε μια σκοτεινή, θεία κωμωδία της αυτοθυσίας”.

O Ρομπέρτο Μπενίνι με τον τιμητικό Χρυσό του Λέοντα

O Ρομπέρτο Μπενίνι με τον τιμητικό Χρυσό του Λέοντα

Ο Μπενίνι ευχαρίστησε την Κάμπιον λέγοντας “αυτά τα λόγια θα παραμείνουν για πάντα στην καρδιά μου. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι πολύ αστείο, απίστευτο. Ήμουν άναυδος, σαστισμένος. Ήταν απίστευτο, αξέχαστο”. Έπειτα, πραγματοποίησε την ομιλία του στα ιταλικά, χαιρετώντας και τον Ιταλό πρωθυπουργό ενώ, μετά στράφηκε στην γυναίκα του, Νικολέτα Μπράσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: 12 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στη Μόστρα12.09.2018

“Έχουμε κάνει τα πάντα μαζί εδώ και 40 χρόνια. Δεν μπορώ να σου αφιερώσω αυτόν τον Λέοντα αλλά μπορούμε να τον μοιραστούμε. Εγώ θα πάρω την ουρά, για να εκφράσω την ευχαρίστησή μου, να δείξω την χαρά μου. Και το υπόλοιπο είναι δικό σου, ειδικά τα φτερά γιατί αν ήμουν ικανός να πετάξω, είναι χάρη σ’ εσένα δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ημέρα δεύτερη:

Η πρεμιέρα της ταινίας “The Power of the Dog” με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, έκανε πρεμιέρα στο 78ο Φεστιβάλ Βενετίας η ταινία “The Power of the Dog” σε σκηνοθεσία της Τζέιν Κάμπιον. Οι δύο πρωταγωνιστές, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και η Κίρστεν Ντανστ, εμφανίστηκαν απόλυτα λαμπεροί. Μαζί με την σκηνοθέτιδα έκαναν μια ομαδική αγκαλιά κατά η διάρκεια των χειροκροτημάτων μετά την προβολή της ταινίας, διάρκειας τεσσάρων λεπτών! Ο Κάμπερμπατς, μάλιστα, έβγαλε για λίγο την μάσκα για να υποκλιθεί προς το κοινό.

Η ταινία είναι ένα δράμα εποχής, παραγωγής του Netflix, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τόμας Σάβατζ. Στη Μοντάνα, τη δεκαετία του 1920, ένας χαρισματικός αγρότης, ο Φιλ, εξοργίζεται όταν ο αδερφός του φτάνει σπίτι με τη νέα του γυναίκα και ξαφνικά, έρχεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρα συναισθήματα. Οι προοπτικές της ταινίας είναι πολλά υποσχόμενες, ιδιαίτερα για τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς!

Η πρεμιέρα της ταινίας “The Hand of God” του Πάολο Σορεντίνο

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο στα 50 του και μετά από πολλές επιτυχίες – “Τhe Great Beauty”, “The Young Pope” και άλλες- αποφάσισε να γυρίσει μια αυτοβιογραφική ταινία. Το φιλμ ανατρέχει στην φυσιολογική εφηβική ζωή του στην Νάπολη του 1980, στην οποία ξαφνικά ήρθαν τα πάνω κάτω. Σε ηλικία 16 ετών, έχασε και τους δύο γονείς του, οι οποίοι δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα στο σπιτάκι για σκι της οικογένειας. Ο ίδιος σώθηκε, χάρη στην μεγάλη του αγάπη για τον Μαραντόνα, που τον κράτησε εκείνο το Σαββατοκύριακο σπίτι για να δει έναν αγώνα του…

Η ταινία είναι μια ωδή στην οικογένεια και μιλά για τη βίαιη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Τα δύσκολα εφηβικά βιώματα του Σορεντίνο θα αποτυπώνονταν κάποια στιγμή σε ένα έργο του. Σύμφωνα με τον ίδιο “θεώρησα πως θα είναι βοηθητικό καθώς έμεινα κολλημένος πάντοτε στην ηλικία των 16, στον πόνο εκείνης της ηλικίας. Ποτέ δεν μπόρεσα να φύγω από αυτό.”

Η εμφάνιση της Κρίστεν Στιούαρτ

Η Κρίστεν Στίουαρτ, μια μέρα πριν την πρεμιέρα της ταινίας “Spencer” στο Φεστιβάλ Βενετίας, στην οποία υποδύεται την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, έκανε την πρώτη της εμφάνιση. Φωτογραφήθηκε με την κοπέλα της και σεναριογράφο, Ντίλαν Μέιγιερ. Οι δυο τους εμφανίστηκαν απλά ντυμένες, με τις μάσκες τους και χέρι-χέρι. Έχουν συμμετάσχει μαζί στη σειρά του Netflix “Homemade” του 2020, για λίγο στο παλιό σπίτι της Στιούαρτ στο Λος Άντζελες, σε συνεργασία με τον Πάμπλο Λαρέν, σκηνοθέτη του “Spencer”.

H Κρίστεν Στιούαρτ με τη σύντροφό της Ντίλαν Μέιγιερ

H Κρίστεν Στιούαρτ με τη σύντροφό της Ντίλαν Μέιγιερ

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b