MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Tιμή ρεκόρ για έναν μικροσκοπικό πίνακά του

12,2 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν για να αγοραστεί ο μόλις 7 εκατοστά πίνακας “Το Κεφάλι μίας Αρκούδας” του γνωστού αναγεννησιακού καλλιτέχνη.

Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Το κεφάλι μίας αρκούδας (1480). Photo courtesy of Christie's New York.
Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Το κεφάλι μίας αρκούδας (1480). Photo courtesy of Christie's New York.
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Ένα ρεκόρ για την πιο ακριβή δημιουργία σε χαρτί του Λεονάρντο Ντα Βίντσι καταρρίφθηκε πρόσφατα, μετά από 20 χρόνια. Αυτό έγινε στον οίκο δημοπρασιών Christie’s, οπού πουλήθηκε έναντι 12,2 εκατομμυρίων δολαρίων το έργο Κεφάλι μίας Αρκούδας, ένα σπάνιο και μικροσκοπικό σχέδιο από ασημένιο μελάνι σε ροζ-μπεζ χαρτί, του καλλιτέχνη.

Ο οίκος κατείχε και το προηγούμενο ρεκόρ, αφού το 2001 είχε πουλήσει το έργο του καλλιτέχνη, Το Άλογο και ο Καβαλάρης, έναντι 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το έργο είναι μόλις 7 εκατοστά και χρονολογείται από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1480. Με την πώληση του στα 12 εκατομμύρια δολάρια, θεωρείται το αποκορύφωμα της ετήσιας δημοπρασίας του βρετανικού οίκου Christie’s, με τίτλο Exceptional Sale.

Στην ίδια δημοπρασία βρέθηκαν και ένα χειρόγραφο υπογεγραμμένο από τον Νεύτωνα, που πουλήθηκε έναντι 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων και ένα ασημένιο μελανοδοχείο του 17ου αιώνα, που άνηκε στον Κάρολο τον Πρώτο, έναντι 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ θάνατος του Μαρά: 4 πράγματα που δεν ξέρατε για το αριστούργημα του Ζακ-Λουί Νταβίντ12.09.2018

Πως έφτασε το έργο στα χέρια του οίκου Christie’s;

Το έργο δόθηκε για δημοπρασία από τους συλλέκτες της Νέας Υόρκης, Thomas και Daphne Recanati Kaplan, των οποίων η καλλιτεχνική συλλογή, γνωστή ως Leiden Collection, επικεντρώνεται κυρίως στις δημιουργίες της Χρυσής Εποχής της Ολλανδίας. Απέκτησαν το Κεφάλι μίας Αρκούδας ιδιωτικά το 2008, μέσω του Λονδρέζου έμπορου, Johnny van Haeften, αλλά ήταν κάτι που δεν ταίριαζε στην συλλογή τους, η οποία δεν περιέχει άλλα ιταλικά αναγεννησιακά σχέδια.

Ένα από τα οκτώ σχέδια του Λεονάρντο, που είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, το Κεφάλι μίας Αρκούδας, είναι μέρος μιας σειράς από μελέτες σε ζώα, μικρής κλίμακας, που πιστεύεται ότι έκανε ο καλλιτέχνης στις αρχές της δεκαετίας του 1480.

Λεονάρτνο Ντα Βίντσι, Κεφάλι μίας Αρκούδας (1480). Photo courtesy of Christie’s New York

Λεονάρτνο Ντα Βίντσι, Κεφάλι μίας Αρκούδας (1480). Photo courtesy of Christie’s New York

“Αποτελεί τεράστια σπανιότητα από μόνο του”, δήλωσε ο van Haeften, τώρα διευθυντής εκθέσεων για τη συλλογή Leiden, στο Artnet News πριν από την πώληση, “αλλά είναι και ένα πολύ όμορφο σχέδιο” πρόσθεσε.

Το έργο τέχνης έχει μια εντυπωσιακή ιστορία, αφού κάποτε ανήκε στον Thomas Lawrence, έναν Βρετανό ζωγράφο του 18ου αιώνα και συλλέκτη παλιών σχεδίων και στον Norman Robert Colville, έναν Βρετανό καπετάνιο. Έχει προβληθεί σε ιδρύματα όπως το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι, το Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Pushkin στη Μόσχα και η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο.

Αν και διατέθηκε σε αρκετά μεγάλη τιμή από τον οίκο Christie’s, η προσφορά αυτή δεν παραξένεψε και αντιθέτως, ο πίνακας αγοράστηκε χωρίς δεύτερη σκέψη  από ένα ζευγάρι. Ακόμα, ξεπέρασε εύκολα την τελευταία φορά που άλλαξε χέρια στον οίκο δημοπρασιών, όταν πωλήθηκε για μόλις 12,10 δολάρια, το 1860.

«Μικρό αλλά υπέροχο», δήλωσε στο CNN ο Stijn Alsteens, επικεφαλής του τμήματος Old Masters του οίκου Christie’s. «Θα είναι αναμφίβολα ένα από τα τελευταία σχέδια του Λεονάρντο που θα δούμε στην αγορά».

Πηγή: Artnet news

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Φράνκο Τζεφιρέλι απόγονος του ντα Βίντσι; -Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τους εν ζωή απογόνους του12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b