MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
08
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΣΙΝΕΜΑ

  Φεστιβάλ Καννών 2021: Διχογνωμία έχουν προκαλέσει τα μέτρα ασφαλείας κατά του Covid19

  Το Φεστιβάλ Καννών επιστρέφει και δίνει έμφαση στην τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας με έναν ανώδυνο τρόπο, που όμως και πάλι προκαλεί αντιδράσεις.

  Φεστιβάλ Καννών 2021. Φωτογραφία: Associated Press
  Φεστιβάλ Καννών 2021. Φωτογραφία: Associated Press
  Monopoli Team

  Στις Κάννες, τα τεστ σάλιου θα είναι η προτιμώμενη μέθοδος ελέγχου κατά της εξάπλωσης του Covid. Τα τεστ έχει αναλάβει το εργαστήριο της Biogroup, με κύριο μέλημα τους την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, που σκότωσε 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, παρόλο που η μέθοδος που επιλέχτηκε δεν είναι η οδυνηρή λήψη δείγματος από την μύτη, η διαδικασία συνεχίζει να μην είναι εύκολη.

  Το ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ξεκινά αυτή την εβδομάδα μαζί με τη ζεστή ατμόσφαιρα του Ιουλίου. Πέρσι, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Φεστιβάλ Καννών ακυρώθηκε, λόγω του Covid-19. Ενώ τα ποσοστά μόλυνσης από την παγκόσμια πανδημία έχουν μειωθεί με την βοήθεια των εμβολιασμών, η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει εστίες μόλυνσης σε όλο τον κόσμο. Για τις Κάννες, που αποτελούν μία δεξίωση που προσελκύει κινηματογραφιστές και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν οδηγήσει σε νέες επιπλοκές που ταλαιπωρούν το φεστιβάλ ταινιών, που προσπαθεί να επιστρέψει μετά από απουσία ενός έτους λόγω της πανδημίας.

  Οι γαλλικοί νόμοι απαιτούν από εκείνους που συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους είτε να εμβολιάζονται είτε να αποδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR). Αλλά λόγω των περιορισμών που προκαλεί μία εφαρμογή εμβολιασμών που χρησιμοποιεί η γαλλική κυβέρνηση, όσοι έρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η εφαρμογή αυτή ισχύει μόνο για τους Ευρωπαίους πολίτες και ως αποτέλεσμα αυτού του περιορισμού, οι επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ασία και την Αγγλία δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί. Συνεπώς, θα αντιμετωπίζονται ουσιαστικά σαν να μην έχουν εμβολιαστεί. Το νέο αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε σύγχυση, παράπονα και προβληματισμό στους επισκέπτες του φεστιβάλ.

  Κάννες 2021: Η αφίσα του φεστιβάλ

  Κάννες 2021: Η αφίσα του φεστιβάλ

  Πώς θα γίνονται τα τεστ;

  Σύμφωνα με τους πρόσφατους κανόνες που ανακοινώθηκαν, οι μη Ευρωπαίοι παρευρισκόμενοι στις Κάννες θα πρέπει να κάνουν τεστ για τον Covid κάθε 48 ώρες για να μπορέσουν να εισέλθουν στο Palais, το κτίριο όπου οι παραγωγοί τοποθέτησαν τραπέζια για τους κινηματογραφικούς αστέρες, οι οποίοι θα περνούν από μια πίσω πόρτα για να πάρουν μέρος στις συνεντεύξεις τύπου. Στην Γαλλία ωστόσο δεν απαιτείται απόδειξη εμβολιασμού για την είσοδο σε κινηματογραφικές αίθουσες, επομένως όσοι απλά θα παρακολουθήσουν τις προβολές εξαιρούνται από τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα δοκιμών.

  Τα τεστ σαλιού θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός και λιγότερο επώδυνος τρόπος για την μείωση της εξάπλωσης του Covid-19. Παρότι είναι λιγότερο επίπονα και απαιτούν λιγότερο προσωπικό, καθώς ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συλλέξει μόνος του το δείγμα, είναι πιο χρονοβόρα και σίγουρα ούτε αυτός ο τρόπος μπορεί να θεωρηθεί ευχάριστος. Η διαδικασία πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να συγκεντρωθεί επαρκής ποσότητα σάλιου.

  Σύγχυση ή ανακούφιση;

  Λίγες ώρες απομένουν πριν την σημερινή έναρξη του Φεστιβάλ και οι πυρετώδεις προετοιμασίες στο κέντρο δειγματοληψίας δείχνουν μία εικόνα σύγχυσης, που δεν θυμίζει σε τίποτα την πρότερη αίγλη των Καννών. Οι παρευρισκόμενοι, ακολουθώντας τις οδηγίες των υπευθύνων, πρέπει να γεμίσουν ένα δοχείο με το σάλιο τους και να βεβαιωθούν πως, τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του σάλιου είναι αποτελεσματική για να ολοκληρωθεί το τεστ.

  Στην ατμόσφαιρα υπήρχαν αρκετοί αναστεναγμοί απογοήτευσης από τους παρευρισκόμενους, που δυσανασχέτησαν με την ποσότητα σαλιού που χρειάστηκε για την δειγματοληψία. Οι οδηγίες του εργαστηρίου Biogroup συμβούλεψαν πως θα έπρεπε, όσοι θα έκαναν τεστ, να μην έχουν φάει, πιεί και καπνίσει τουλάχιστον μισή ώρα πριν την δειγματοληψία και ιδανικά να έχουν βουρτσίσει τα δόντια τους.

  Παρόλα αυτά, πολλοί παρευρισκόμενοι συγχαίρουν με ανακούφιση, αφού γλίτωσαν την λήψη δείγματος από την ρινική κοιλότητα, τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ για την επιλογή αυτού του τρόπου, ως πιο εύκολου και σίγουρα λιγότερο επώδυνου, αλλά και για τις επαρκείς και εύκολες οδηγίες που προσφέρουν στους εξεταζόμενους.

  Όλα είναι έτοιμα για το Φεστιβάλ Καννών που επιστρέφει μετά από ένα χρόνο απουσίας και υπόσχεται να τηρήσει όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, χωρίς όμως να στερήσει τίποτα από την λάμψη του Φεστιβάλ.

  Πηγή: Variety

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑΒ: Μετά από 30 χρόνια ο ιστορικός κινηματογράφος των Άνω Πατησίων ανοίγει ξανά12.09.2018

  Περισσότερα από Cine News
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ