MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τι είναι το πράσινο πιστοποιητικό και τι αλλάζει στα ταξίδια;

Πώς θα εκδίδουμε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό και πώς θα διασφαλιστούν οι ελεύθερες μετακινήσεις;

Photo: unsplash
Monopoli Team

Τι είναι το πράσινο πιστοποιητικό;

Είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι κάποιος είτε έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, είτε έχει κάνει τεστ για τον ιό με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Πώς θα το εκδίδουμε;

Από την 1η Ιουνίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να  εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Να αναφέρουμε ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΑ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Που θα ισχύει το πράσινο πιστοποιητικό;

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Ποια στοιχεία θα περιέχει το πράσινο πιστοποιητικό;

Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών.

Πόσο κοστίζει;

Τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της ΕΕ, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να τα φέρει έντυπα ή ψηφιακά.

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b