MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
PET STORIES

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: 10 τρόποι να βοηθήσουμε τα αδέσποτα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων στις 4 Απριλίου, η Dogs’ Voice μοιράζεται μαζί μας τον δικό της δεκάλογο αγάπης και φροντίδας για τα αδέσποτα.

author-image Μαριάννα Κουρκούνη

Τα περισσότερα μαγαζιά με φιλοζωϊκή δράση και αισθήματα έχουν κατεβάσει ρολά. Το υποχρεωτικό “φρένο” στις μετακινήσεις έχει περιορίσει τις εξόδους μας στο ελάχιστο, ενώ ενεργοί εθελοντές δεν έχουν πρόσβαση στα ζώα διπλανών Δήμών ή άλλών γειτονιών. Εκτός αυτού, υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση γύρω από το πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει ουσιαστικά χωρίς κυρώσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου, μας δίνει την καλύτερη αφορμή για να μιλήσουμε ξανά για τα αδέσποτα, προσαρμόζοντας τον λόγο και τις πράξεις μας στη νέα πραγματικότητα που ζούμε.

10 τρόποι για να βοηθήσουμε τα αδέσποτα, από την Dogs’ Voice:

1. Προσφέρουμε τροφή & νερό

Αφήνουμε κοντά στο σπίτι μας δοχεία με νερό και ξηρά τροφή. Προσέχουμε πολύ να μην αφήνουμε υπολείμματα από το φαγητό μας. Φροντίζουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες και το κυριότερο να τοποθετούμε τα δοχεία σε ασφαλή σημεία.

2. Παρέχουμε φιλοξενία

Αν οι συνθήκες του σπιτιού το επιτρέπουν, αυτή είναι ιδανική περίοδος για να φιλοξενήσουμε ένα αδέσποτο ζώο σε ανάγκη και να το βοηθήσουμε να μην επιστρέψει στον δρόμο ή σε κλουβί.

3. Γινόμαστε εθελοντές σίτισης 

Κάνουμε εγγραφή στην ειδική φόρμα της Dogs’ Voice, για να γίνουμε εθελοντές σίτισης στο Δήμο μας. Έτσι, μπορούμε να βοηθήσουμε ζώα, στα οποία λόγω των μέτρων άλλοι εθελοντές που μένουν σε άλλους Δήμους δεν έχουν πρόσβαση. 

4. Κοινοποιούμε αγγελίες υιοθεσίας

Η στιγμή είναι ιδανική για να δραστηριοποιηθούμε στις κοινοποιήσεις αγγελιών υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Δίνουμε ορατότητα στα ζώα που περιμένουν και εμπνέουμε τους φίλους μας να υιοθετήσουν!

5. Επικοινωνούμε με φιλοζωϊκές οργανώσεις

Είναι μια καλή περίοδος να έρθουμε σε επαφή με τη φιλοζωική οργάνωση της περιοχής μας. Μαθαίνουμε πώς μπορούμε να γίνουμε εθελοντές, όπως και όσο μπορούμε, όταν η περίοδος περιορισμού μετακινήσεων τελειώσει.

6. Ενημερωνόμαστε για τα δικαιώματα των ζώων

Πόσες φορές έχετε βρεθεί σε μια συζήτηση που κάποιος έλεγε ότι ψάχνει να ζευγαρώσει το σκύλο του; Πόσες φορές είχατε ένα γείτονα που κακοποιούσε το ζώο του; Πόσα ζώα έχετε δει στη γειτονιά σας να ζουν μονίμως σε μπαλκόνια και ταράτσες; Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για διάβασμα, ενημέρωση και προβληματισμό σχετικά με την αιτία ύπαρξης αδέσποτων και την κακοποίηση των ζώων. Την επόμενη φορά που κάποιος σκέφτεται να δημιουργήσει περισσότερα ζώα ή να κακοποιήσει ένα ζώο, θα ξέρετε πόσο σοβαρό είναι και θα αντιδράσετε με επιχειρήματα και με καταγγελία στην αστυνομία.

7. Στηρίζουμε οικονομικά τις φιλοζωϊκές

Κάνουμε μια μικρή δωρεά σε φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία που δεν σταματούν στιγμή να φροντίζουν αδέσποτα ζώα.

8. Προγραμματίζουμε επίσκεψη σε καταφύγια

Χαρτογραφούμε τα καταφύγια αδέσποτων ζώων που βρίσκονται κοντά μας. Οργανώνουμε από τώρα επίσκεψη σε αυτά με φίλους, συναδέλφους και οικογένεια για να μάθουμε τις ανάγκες τους και να βοηθήσουμε στην πράξη, όταν η περίοδος που μένουμε σπίτι τελειώσει. Εμπνέουμε τους γύρω μας να δώσουν προτεραιότητα στα ζώα που περιμένουν στο καταφύγιο.

9. Βοηθούμε τους συνανθρώπους μας

Αν έχουμε στην πολυκατοικία ή στο περιβάλλον μας κάποιον ηλικιωμένο άνθρωπο ή κάποιον άνθρωπο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα με κατοικίδιο, μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια: μια βόλτα, κάποια ψώνια, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο αν παρουσιαστεί ανάγκη. Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να συνδεθούμε περισσότερο με τους συνανθρώπους μας, ακόμα και αν μένουμε ο καθένας στο σπίτι του.

10. Υιοθετούμε ένα αδέσποτο

Ο καλύτερος τρόπος από όλους: αν είμαστε έτοιμοι να βάλουμε ένα ζώο στη ζωή μας, υιοθετούμε ένα υπεύθυνα!

Ακόμα και σε μια περίοδο που καλούμαστε να μείνουμε στο σπίτι, μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα που μας έχουν ανάγκη!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κάθε σκύλος ένα σπίτι – Dogs’ Voice

To Dogs’ Voice είναι o μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στηρίζει το έργο 102 φιλοζωικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα. Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες, εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας αστικής πανίδας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και παρέχει νομική υποστήριξη σε καταγγελίες κακοποίησης ζώων.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b