MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έρευνα: Ανησυχητική η μείωση των επισκέψεων στα μουσεία του κόσμου και της Ελλάδας

Αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας της Art Newspaper, που αποκάλυψε πόσες μέρες ήταν κλειστά τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, πόσους επισκέπτες υποδέχτηκαν και πόσους έχασαν.

Έρευνα: Δραματική η μείωση των επισκέψεων στα μουσεία το 2020
Έρευνα: Δραματική η μείωση των επισκέψεων στα μουσεία το 2020
Monopoli Team

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Art Newspaper, ο αριθμός των επισκέψεων στα κορυφαία Μουσεία και Πινακοθήκες του κόσμου έπεσε κατά 77% τον τελευταίο χρόνο. Από 230 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, τα μουσεία υποδέχτηκαν μόλις 54 εκατομμύρια επισκέπτες συνολικά το 2020 σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα, που πραγματοποιείται ετησίως τα τελευταία 20 χρόνια, αποτελεί συνήθως χαρμόσυνο γεγονός, αφού αποκαλύπτει τα 100 πιο δημοφιλή μουσεία και πινακοθήκες της χρονιάς. Φέτος, όμως, τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά, με τους χώρους πολιτισμού να έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τις πόρτες τους για το κοινό λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το Λούβρο στο Παρίσι παραμένει το πιο δημοφιλές μουσείο στον κόσμο, χάρη στην πολύκροτη έκθεση για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι που πραγματοποιήκε λίγο πριν κλείσει το μουσείο τον Φεβρουάριο του 2020. Μέσα στην χρονιά, το Λούβρο είχε 2,7 εκατομμύρια επισκέπτες -μείωση ύψους 72% από το 2019.

Δεύτερο στη λίστα βρέθηκε το Tate Modern στο Λονδίνο με 1,4 εκατομμύρια επισκέπτες. Είχε μείνει κλειστό για 173 ημέρες, χάνοντας 56 εκατομμύρια ευρώ. Τρίτο στη λίστα ήταν τα μουσεία του Βατικανού, ενω στην τέταρτη θέση βρέθηκε το Βρετανικό Μουσείο, που συνήθως προσελκύει περισσότερους επισκέπτες από το Tate. Παρέμεινε όμως κλειστό για 208 ημέρες, εξού και η μείωση ύψους 80%.

Όσο για το Μουσείο της Ακρόπολης, παρέμεινε κλειστό για 150 μέρες, με αποτέλεσμα να βιώσει μία μείωση ύψους 82%, αφού υποδέχτηκε μόλις 324 χιλιάδες επισκέπτες το 2020! Μαζί με την Εθνική Πινακοθήκη της Γουάσινγκτον, το Εθνικό Μουσείο του Παλατιού στην Taipei, το MET του Τόκιο και τα μουσεία του Κρεμλίνου (86%), το Μουσείο της Ακρόπολης παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση.

Με πληροφορίες από την Art Newspaper

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b