MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το Λούβρο άνοιξε τις πύλες του για την αναδρομική έκθεση Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Μία από τις πιο ακριβές εκθέσεις τέχνης στον κόσμο, με σκοπό να τιμήσει τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, μόλις άνοιξε για το κοινό.

La Belle Ferronnière
Monopoli Team

Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση τιμά τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, που φιλοξενεί και τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, άνοιξε τις πύλες του την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, για μια μεγάλη, αναδρομική έκθεση με περισσότερα από 160 έργα ζωγραφικής και σχεδίων της Αναγέννησης, αποτελώντας μια από τις πιο ακριβές εκθέσεις τέχνης παγκοσμίως.

Τα έργα συγκεντρώθηκαν από όλο τον κόσμο και κάποια είναι δάνεια από τις συλλογές της βασίλισσας Ελισάβετ και το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Το Βρετανικό Μουσείο, το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και το Βατικανό έχουν επίσης δανείσει έργα για την έκθεση στο μουσείο στο Παρίσι.

Η έκθεση, η οποία αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο επισκέπτες τους επόμενους τέσσερις μήνες, στοχεύει να δώσει μια βαθύτερη κατανόηση των μεθόδων εργασίας του καλλιτέχνη χρησιμοποιώντας τα σημειωματάριά του, την τεχνολογία υπέρυθρης απεικόνισης και την εικονική πραγματικότητα.

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν μηχανικός, σχεδιαστής, επιστήμονας και καλλιτέχνης, ο οποίος γοητεύτηκε με την ανθρώπινη μορφή και τις συμπεριφορές των ζώων και των φυτών. Γι΄αυτό και η έκθεση αυτή εξερευνά όλες τις πτυχές του έργου του πάνω στις θεματικές αυτές.

Το περίφημο σχέδιο «Ο Βιτρούβιος Άνθρωπος» / Reuters.

Το διάσημο σχέδιο « Ο Βιτρούβιος Άνθρωπος»

Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του, που κατάφερε να δανειστεί από την Ιταλία το Λούβρο, είναι ο «Βιτρούβιος Άνθρωπος». Το διάσημο σχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης για οκτώ εβδομάδες, μεταφέρθηκε στο Παρίσι μόλις την περασμένη εβδομάδα, παρά τις προσπάθειες να απαγορευτεί η έξοδος από την Ιταλία.

Ο συντηρητής της έκθεσης Vincent Delieuvin είπε ότι το σχέδιο αναδεικνύει τη σημασία της σχέσης μεταξύ επιστήμης και τέχνης. «Στην περίπτωση αυτή, δείχνει την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος», δήλωσε. «Ελπίζουμε να δείξουμε ποιος ήταν ως καλλιτέχνης, γιατί και πώς ο Λεονάρντο ήταν τόσο σημαντικός. Χρησιμοποιούσε μια πολύ ξεχωριστή και πρωτότυπη μέθοδο εργασίας βασισμένη στην επιστήμη». 

Η Μόνα Λίζα μέσα από τη χρήση τεχνολογίας / Courtesy HTC VIVE Arts.

Η Μόνα Λίζα…Beyond the Glass

Η Μόνα Λίζα, ίσως ένα από τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, δεν εμφανίζεται σε αυτή τη έκθεση στη φυσική της μορφή, καθώς διατηρείται αλλού στο Λούβρο σε προστατευμένη θήκη από γυαλί, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να την απολαύσουν με μια πρωτοποριακή μέθοδο που ονομάζεται Beyond the Glass, η οποία με τη χρήση της τεχνολογίας αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο πτυχές του έργου, που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

O περίφημος «Salvator Mundi» δεν θα βρίσκεται ανάμεσα στα έργα της εκθεσης.

O «Salvator Mundi» αγνοείται…

Ένα ακόμα έργο που δεν θα βρίσκεται ανάμεσα στις προθήκες του μουσείου του Λούβρου είναι και ο περίφημος «Salvator Mundi», ο πιο ακριβός πίνακας ζωγραφικής που πωλήθηκε για 450 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία του Christie το 2017. Το μυστήριο για το έργο μεγαλώνει καθώς δεν έχει εκτεθεί δημόσια μετά την πώληση και ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται. Παρ’ όλα αυτά το Λούβρο εξακολουθεί να ελπίζει έτσι ώστε το αίτημα για δάνειο να γίνει δεκτό, έστω και μετά το άνοιγμα της έκθεσης.

Συνολικά 162 έργα ζωγραφικής, σκίτσα, σχέδια με κόκκινη κιμωλία, χειρόγραφα, γλυπτά, αντικείμενα τέχνης συγκεντρώθηκαν, αλλά μόνο 11 από τους σχεδόν 20 πίνακες που αποδίδονται στον ζωγράφο παρουσιάζονται στην έκθεση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020. 

Πηγή: BBC News

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b