MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΗ

Palazzo Strozzi: Το μουσείο στη Φλωρεντία “ανοίγει” ξανά… συμβολικά

Καθώς η Ιταλία παραμένει σε lockdown, o Γάλλος street artist JR αποκάλυψε μία τεράστια εγκατάσταση στο μπροστινό μέρος του Palazzo Strozzi της Φλωρεντίας, ώστε να τονίσει τη σημασία του να διατηρείται “ανοιχτή” η πρόσβαση στην τέχνη

Palazzo Strozzi, JR, La Ferita (2021). Photo by JR.
Palazzo Strozzi, JR, La Ferita (2021). Photo by JR.
Monopoli Team

Καθώς η Ιταλία παραμένει σε lockdown, o Γάλλος street artist JR αποκάλυψε μία τεράστια εγκατάσταση στο μπροστινό μέρος του Palazzo Strozzi της Φλωρεντίας, ώστε να τονίσει τη σημασία του να διατηρείται “ανοιχτή” η πρόσβαση στην τέχνη, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης που έχει ξεσπάσει.

Αρκετές ιταλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Ρώμης, του Μιλάνου και της Βενετίας βρίσκονται σε κατάσταση lockdown από τις 15 Μαρτίου και θα παραμείνουν έτσι μέχρι τις 6 Απριλίου. Παρ’ όλο που η Φλωρεντία δεν έχει τόσο αυστηρά μέτρα συγκριτικά με κάποιες άλλες περιοχές, τα μουσεία και άλλοι χώροι πολιτισμού παραμένουν κλειστά.

Ο φωτογράφος και street artist JR χρησιμοποίησε την χαρακτηριστική μέθοδο του με photo-collage, για να δημιουργήσει αυτή τη site-specific εγκατάσταση στο εξωτερικό του αναγεννησιακού παλατιού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη JR (@jr)

Με τίτλο “La Ferita” το οποίο στα ιταλικά σημαίνει “πληγή”, ο καλλιτέχνης θέλησε να δημιουργήσει μια οφθαλμαπάτη μιας βαθιάς εγκοπής η οποία “σκίζει” το εξωτερικό μέρος του κτηρίου. Μέσα από τις ρωγμές μπορεί κανείς να δει για ακόμη μια φορά μία ασπρόμαυρη εκδοχή του εσωτερικού του κτηρίου.

Ο Arturo Galansino με τον καλλιτέχνι JR. Photo by Ela Bialkowska, OKNO Studio.

Ο υπεύθυνος του μουσείου Arturo Galansino με τον καλλιτέχνι JR., credits: Ela Bialkowska, OKNO Studio.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του μουσείου Arturo Galansino, οι συμβολικές αυτές “πληγές” αναφέρονται στο πλήγμα που έχουν βιώσει οι χώροι πολιτισμού μετά από το αναγκαστικό κλείσιμό τους λόγω της πανδημίας.

Ο Galansino δήλωσε μάλιστα στο Artnet News ότι η δημόσια αποστολή του μουσείου πρέπει να συνεχιστεί ακόμα και όσο παραμένει κλειστό. Γι’ αυτό και στηρίζει δημόσια έργα τέχνης, όπως αυτό του JR. Πρόκειται μάλιστα για την αρχή μιας νέας πρωτοβουλίας του μουσείου, με στόχο να στηριχθεί η παραγωγή και η προώθηση της σύγχρονης τέχνης στην Ιταλία. Κύριο μέλημά του μουσείου όμως παραμένει ένα: Να “ανοίξει” ξανά ο πολιτισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠολύπτυχο της Γάνδης: Ξανά “ανοιχτό” στο κοινό το έργο που έχει κλαπεί περισσότερες φορές στην ιστορία12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b