MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Πολύπτυχο της Γάνδης: Ξανά “ανοιχτό” στο κοινό το έργο που έχει κλαπεί περισσότερες φορές στην ιστορία

Το κοινό θα μπορεί να απολαύσει από κοντά ένα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα, που έχει κλαπεί περισσότερες φορές στην ιστορία, την “Προσκύνηση του Αμνού”, γνωστό και ως Πολύπτυχο της Γάνδης.

Πολύπτυχο της Γάνδης, φωτογραφία/credits: Sint-Baafskathedraal Gent/artinfladers.be
Πολύπτυχο της Γάνδης, φωτογραφία/credits: Sint-Baafskathedraal Gent/artinfladers.be
Monopoli Team

Το κοινό θα μπορεί να απολαύσει από κοντά ένα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα του κόσμου, και σίγουρα το έργο που έχει κλαπεί περισσότερες φορές στην ιστορία, τη “Προσκύνηση του Αμνού” των Χιούμπερτ και Γιαν Βαν Άικ, γνωστό και ως Πολύπτυχο της Γάνδης.

Το έργο θα παραμείνει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μπάβο στην Γάνδη, στο Βέλγιο, εκεί δηλαδή όπου οι αδερφοί Βαν Άικ φιλοτέχνησαν το εντυπωσιακό έργο το 1432. Πλέον, όμως, θα βρίσκεται σε μία νέα, αλεξίσφαιρη θήκη έξι μέτρων, αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ναού, αυτό θα βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών, ενώ θα προσφέρει καλύτερες κλιματικές συνθήκες στο έργο, του οποίου τις φθορές οι ειδικοί προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τα τελευταία εφτά χρόνια.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της θήκης αυτής, όμως, είναι η ασφάλεια. Εδώ και 588 χρόνια, καθ’ όλη τη διάρκεια δηλαδή της ιστορίας του, το Πολύπτυχο της Γάνδης έχει σχεδόν καεί από τους Καλβινιστές, έχει κλαπεί από τον Ναπολέοντα για το Λούβρο, έχει κοπεί στην μέση στα χέρια του Βασιλιά της Πρωσίας και έχει κλαπεί ξανά από τον Χίτλερ, ο οποίος σκόπευε να το ανατινάξει, όταν σώθηκε τελευταία στιγμή από μία ομάδα κατασκόπων στην Αυστρία.

Δυστυχώς, το έργο δεν βγήκε αλώβητο από όλες αυτές τις περιπέτειες. Ένα από τα δώδεκα ταμπλό του αγνοείται μέχρι και σήμερα, μετά από μία ληστεία που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου το 1934 στον ναό.

Στην πρώτη επίσημη αποκάλυψη της νέας θέσης του έργου την Πέμπτη 25 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Φλαμανδίας δήλωσε ότι ελπίζει η έκθεση του έργου να προσελκύσει ακόμα περισσότερους τουρίστες. Λόγω του κορονοϊού, οι επισκέπτες θα πρέπει να κλείσουν “ραντεβού” για να δουν από κοντά το αριστούργημα από τις 29 Μαρτίου.

Με πληροφορίες από την Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSalvator Mundi: Βρέθηκε κλεμμένο αντίγραφο του διάσημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b