MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Στάθης Λιβαθινός: Παραιτείται από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Με επιστολή του ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αποχωρεί από το διδακτικό δυναμικό της δραματικής σχολής.

author-image Στέλλα Χαραμή

Με μια δήλωση αποχαιρετισμού, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός λύει τη συνεργασία του με τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες της σχολής, στο τμήμα σκηνοθεσίας που ο ίδιος ίδρυσε προ τριετίας, ο Στάθης Λιβαθινός διατυπώνει αδρά την εξώθηση του σε παραίτηση κάνοντας λόγο για την «άρνηση να συνεργαστείτε μαζί μου έστω για δύο ώρες την βδομάδα ώστε να ολοκληρώσετε τον κύκλο των σπουδών σας, μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε». Και πως κατά συνέπεια «δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να σας αποχαιρετήσω. Ζητώ και πάλι συγγνώμη αν τυχόν πλήγωσα κάποια ή κάποιον από σας – η όποια αυστηρότητα μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για την μελλοντική σας πορεία στο θέατρο» προσθέτει.

Οι κατηγορίες από την πλευρά των σπουδαστών

Η ένταση στη σχέση των μαθητών της Δραματικής και του Στάθη Λιβαθινού είχε αρχίσει να διατυπώνεται εμφατικά τις τελευταίες εβδομάδες, παράλληλα με την μεγάλη κρίση της παραίτησης Λιγνάδη από την καλλιτεχνική διεύθυνση που κορυφώθηκε στην σύλληψη και προφυλάκιση του. Οι ενστάσεις των σπουδαστών ανέφεραν αυταρχική συμπεριφορά του σκηνοθέτη.

Σε  διαδικτυακή συνάντηση με την διευθύντρια της σχολής Δηώ Καγγελάρη που οργανώθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, οι σπουδαστές του Εθνικού είχαν αναφέρει «μεμονωμένα περιστατικά που αφορούσαν πρακτικές διδασκαλίας, όπου παρατηρήθηκε αυταρχική συμπεριφορά και, κατά τα λεγόμενα των σπουδαστών, χρησιμοποιήθηκαν μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια, τα οποία τραυμάτιζαν την αξιοπρέπειά τους και δημιουργούσαν ένα κλίμα διακρίσεων και φόβου».

Τι λέει η διοίκηση του Εθνικού

Σε τεταμένο κλίμα και εντός του Εθνικού – καθώς έγιναν προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα – και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, η λύση της συνεργασίας έγινε δεκτή.

Στην κοινή σημερινή ανακοίνωση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Βασίλη Πουλαντζά, της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Ερις Κύργια και της διευθύντριας της δραματικής σχολής Δηώς Καγγελάρη σημειώνεται πως «παρά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να θεραπευθεί η δυσαρμονία που ανέκυψε κατά τη διδακτική διαδικασία και να επανέλθει κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του Καθηγητή κ. Στάθη Λιβαθινού και των σπουδαστών της Σχολής.

Ο κ. Λιβαθινός, έχοντας τη διάθεση να διευκολύνει τη λειτουργία και το εκπαιδευτικό έργο της Δραματικής Σχολής αλλά και να αποφορτίσει την κατάσταση, έλαβε την απόφαση να αναστείλει επ’ αόριστον τα διδακτικά καθήκοντά του. Η Δραματική Σχολή σέβεται την απόφασή του αυτή και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται, κατά τη θητεία του ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, η ίδρυση του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής και η μεταστέγασή του στις εγκαταστάσεις του «Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ επιστροφή του Στάθη Λιβαθινού στο Εθνικό Θέατρο και στον Μολιέρο12.09.2018

Η αναβάθμιση της δραματικής σχολής

Για την συμβολή του στον εκσυγχρονισμό και τη αναβάθμιση της δραματικής σχολής αναφέρθηκε και ο ίδιος τονίζοντας πως «χρειάστηκε πολύς κόπος και επιμονή χρόνων για να μπορέσω επιτέλους να δημιουργήσω αυτό το Τμήμα Σκηνοθεσίας στο οποίο βρίσκεστε σήμερα, αλλά και να διαθέτει η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τις υποδομές που διαθέτει. Κρατήστε μόνο τα καλά κι αλλάξτε το θέατρο» καταλήγει στο σημείωμα του ευχαριστώντας τόσο τους σπουδαστές όσο και όλους όσοι τον στήριξαν.

Η παραίτηση Λιβαθινού έρχεται στη σκιά της απίστευτης κρίσης που έχει ξεσπάσει στο Εθνικό Θέατρο ύστερα και από τις αποκαλύψεις για την πολύχρονη παραβατική δράση του Δημήτρη Λιγνάδη για εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b