MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Τζον Γουότερς: Δωρίζει τη συλλογή του στο Μουσείο Τέχνης Βαλτιμόρης με έναν… ιδιαίτερο όρο

Ο σπουδαίος κινηματογραφιστής υποσχέθηκε ότι όταν πεθάνει θα δωρίσει στο Μουσείο Βαλτιμόρης ολόκληρη τη συλλογή του, που περιλαμβάνει έργα του Άντι Γουάρχολ, της Νταϊάν Άρμπους, αλλά και δικά του.

Τζον Γουότερς
Monopoli Team

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times, ο Τζον Γουότερς υποσχέθηκε να δωρίσει όλη την συλλογή του στο Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης μετά τον θάνατο του, ως ένα “δώρο” προς την πόλη του.

Πρέπει όμως να εκπληρώσουν μία… επιθυμία του. Συγκεκριμένα, ο διάσημος κινηματογραφιστής ζήτησε από το Μουσείο να δώσει το όνομά του σε δύο τουαλέτες, αλλά και σε μία (πιο παραδοσιακή) ροτόντα.

Σε αντάλλαγμα, ο δημιουργός των “Ροζ Φλαμίνγκο” είναι διατεθειμένος να δωρίσει ολόκληρη την συλλογή του, την οποία συλλέγει εδώ και πολλές δεκαετίες και περιλαμβάνει 372 έργα από 125 καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών της Ναν Γκόλντιν, του Άντι Γουάρχολ, της Κάθριλ Όπι, η Νταϊάν Αρμπούς, αλλά και του ίδιου.

Μπορεί το Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης να είχε πρόσφατα προκαλέσει αντιδράσεις με τα σχέδια του να πουλήσει έργα του Γουάρχολ, του Μπράις Μάρντεν και του Κλίφορντ Στιλ, ο Γουότερς όμως έχει διαβεβαιωθεί ότι η συλλογή του θα παραμέινει στο μουσείο, και δεν θα πουληθεί αλλού. “Το μουσείο δεν θα μπορεί να την πουλήσει, εφόσον υπάρχουν όροι στο δώρο μου” εξήγησε.

Φυσικά, η επιλογή του να δωρίσει την αγαπημένη του συλλογή στο Μουσείο της Βαλτιμόρης δεν είναι τυχαία, αφού εκεί έκανε και την πρώτη του έκθεση στην γενέτειρά του, με τίτλο Indecent Exposure (“Απρεπής Έκθεση”).

Φωτογραφία από την έκθεση του Τζον Γουότερς στο Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης

Φωτογραφία από την έκθεση του Τζον Γουότερς στο Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης

Παράλληλα, σε αυτό το μουσείο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη. “Θέλω τα έργα μου να πάνε στο μουσείο που μου έδωσε πρώτο ένα μάθημα στην επαναστατικότητα της τέχνης όταν ήμουν 10 χρονών” είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAndy Warhol: Τα πιο διάσημα και αμφιλεγόμενα πορτρέτα του “πάπα της pop”12.09.2018

Ο “πάπας του trash” που είχε έρθει και στη χώρα μας στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα κάνει ακόμα ένα δώρο στο Μουσείο της Βαλτιμόρης, αφού με 80 δικά του έργα θα καταστήσει το μουσείο, ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου μέρους του έργου του.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b