MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η Google τιμά τη γλύπτρια Barbara Hepworth με το σημερινό της Doodle

Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στην σπουδαία Βρετανίδα γλύπτρια Barbara Hepworth.

Monopoli Team

Μια σπουδαία γλύπτρια

Η δουλειά της Barbara Hepworth αποτελεί σημαντικό παράδειγμα του μοντερνισμού και ιδιαίτερα του σύγχρονου γλυπτού. Ήταν μια από τις λίγες γυναίκες καλλιτέχνες της γενιάς της στην Αγγλία, που κατάφερε να κάνει διεθνή καριέρα. 

Η Barbara Hepworth γεννήθηκε το 1903 στη Βρετανία. Από πολύ μικρή έδειξε φανερά το ταλέντο της και την κλίση της στις τέχνες. Στην ηλικία των 12 ετών κατείχε, ήδη, αρκετά μουσικά βραβεία. Αργότερα, σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Τέχνης του Λίντς. Στη συνέχεια, κέρδισε ακόμη μια υποτροφία για να σπουδάσει στο Royal College of Art του Λονδίνου. 

Κέρδισε, έπειτα, και τρίτη υποτροφία. Αυτή τη φορά για σπουδές στη Φλωρεντία. Εκεί έμαθε από τον Giovanni Ardini πώς να σκαλίζει το μάρμαρο. Επιπλέον, εκεί γνώρισε τον γλύπτη John Skeaping με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο.

Η Barbara Hepworth επί το έργον.

Η πορεία προς τον μοντερνισμό και η επιρροή σε άλλους καλλιτέχνες

Η Χέπγουορθ ήταν η πρώτη που χάραξε τις τρυπημένες φιγούρες. Αυτές είναι χαρακτηριστικές τόσο του δικού της έργου όσο και, αργότερα, του Χένρι Μουρ. Οι δυο τους ηγήθηκαν της πορείας προς τον μοντερνισμό στη γλυπτική, ενώ επηρέασαν πολλούς καλλιτέχνες με τα έργα τους.

Το 1950, έργα της εκτέθηκαν στο βρετανικό περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας. Μετά τον χωρισμό της από τον δεύτερο άνδρα της, σταμάτησε να δουλεύει με την πέτρα και το ξύλο και ξεκίνησε να δημιουργεί έργα από χαλκό και πηλό. Παράλληλα, προς το τέλος της καριέρας της πειραματίστηκε και με τη λιθογραφία.

Έφυγε από τη ζωή στις 20 Μαΐου 1975, σε ηλικία 72 ετών, μετά από φωτιά που ξέσπασε στο στούντιο της.

Το σημερινό doodle της Google

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b