MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Γνωρίστε 18 ελληνικά μνημεία που ανοίγουν… αλλιώς

Αν η παραμονή σας στην ελληνική περιφέρεια παρατείνεται, έχουμε 18 προτάσεις για αντισυμβατικές επισκέψεις σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Στέλλα Χαραμή | 18.08.2020

Αρχαιολογικοί Χώροι

Αρχαία Ασίνη

Τραγουδισμένη από τον Όμηρο, η αρχαία Ασίνη βρίσκεται στο νοτιανατολικό άκρο του δήμου Ναυπλίου. Αποτελείται από την ακρόπολη που είναι κτισμένη σε βραχώδη λόφο σε επαφή με τη θάλασσα και το λόφο της “Μπαρμπούνας” στα δυτικά. Οι ανασκαφές που – στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ξεκίνησε η Σουηδική Αρχαιολογική αποστολή και συνέχισε μετά το 1970 η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία – έχουν φέρει στοφως οικισμούς Πρωτοελλαδικής, Μεσοελλαδικής, Μυκηναϊκής, Γεωμετρικής, Αρχαϊκής και Ελληνιστικής εποχής, νεκροταφεία καθώς και τη σημαντική μυκηναϊκή νεκρόπολη της “Μπαρμπούνας”. Τα τείχη της Ακρόπολης με το μεγάλο πύργο χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή, αν κι έχει ανοικοδομηθεί κατά τα βυζαντινά χρόνια.

Αρχαία Ζώνη Αλεξανδρούπολης

Ο Ηρόδοτος τις ονομάζει «Σαμοθρηΐκεα τείχεα». Είναι μια σειρά από φρούρια πόλεις που Έλληνες άποικοι από τη Σαμοθράκη χτίζουν στα νοτιοανατολικά παράλια της Θράκης στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. Οι αποικίες αυτές υπήρξαν, εξαιρετικής σημασίας, εμπορικά περάσματα για το θρακικό βασίλειο. Η Ζώνη κατείχε, όπως οι έρευνες δείχνουν, ηγετική θέση ανάμεσα τους με ανεπτυγμένη οικονομία, στρατηγικό ρόλο στην περιοχή και συνεχή κατοίκιση. Η Ζώνη όσο και η ευρύτερη περιοχή παρακμάζει σταδιακά μετά τα τέλη του 4ου π.Χ. αι.

Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας

Σε υψόμετρο 333 μέτρων, στους πρόποδες των αρκαδικών βουνών, προβάλλει η εύφορη κοιλάδα της Νεμέας. Εκεί δεσπόζει ο ναός του Δία. Χτισμένος με πωρόλιθο τον 4ο π.Χ. και με κίονες ύψους 10 μ. υπενθυμίζει το αρχαίο μεγαλείο μέσα από τους εννέα εξ αυτών που διαζώζονται. Ανατολικά του ναού βρίσκεται ο στενόμακρος βωμός του Δία, παρόμοιος με αυτόν του Ποσειδώνα στα Ίσθμια. Νοτιανατολικά του ναού βρίσκεται το στάδιο, χωρητικότητας περίπου 40.000 θεατών. Στον στίβο του μήκους 178μ., κάθε δύο χρόνια τελούνταν οι Πανελλήνιοι αγώνες της Νεμέας. Οι αγώνες θεσπίστηκαν όταν οι επτά Αργείοι στρατηγοί, κατά την εκστρατεία τους στη Θήβα, έγιναν η αφορμή για τον θάνατο του γιου του βασιλιά της πόλης, Οφέλτη. Το στάδιο κατασκευάσθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και αποκαλύφθηκε το 1974 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b