MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

UNESCO: Η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Σύμφωνα με την UNESCO οποιαδήποτε αλλαγή στην Αγία Σοφία μπορεί να προκαλέσει αναταραχές λόγω της πολιτιστικής της σημασίας.

Αγία Σοφία
Αγία Σοφία
Monopoli Team

Σύμφωνα με την UNESCO, η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και κάθε αλλαγή στο στάτους της θα πρέπει να αξιολογηθεί πρώτα από την αντίστοιχη Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αυτή η δήλωση της UNESCO έγινε με αφορμή την επικείμενη απόφαση του τουρκικού κράτους να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του δικαστικού σώματος της Τουρκίας για το κατά πόσο ήταν παράνομη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί.

Συγκεκριμένα, η UNESCO δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Αγία Σοφία είναι στην λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, και ως τέτοιο έχει ανάλογες νομικές υποχρεώσεις.

Έτσι, το κράτος της Τουρκίας πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσει ότι δεν θα κάνει αλλαγές που θα υποτιμήσουν την παγκόσμια αξία ενός τέτοιου μνημείου, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της UNESCO.

“Η παγκόσμια αξία ενός μνημείου αποτελεί τη βάση για την απόφαση της Επιτροπή της UNESCO να συμπεριλάβει ένα μνημείο στη λίστα της. Η Αγία Σοφία αποτελεί “μοντέλο” για μια σειρά ναών, ενώ έχει επηρεάσει τόσο την Ανατολική όσο και την Δυτική τέχνη” αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επίσημη ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο 13% των μουσείων παγκοσμίως κινδυνεύει με οριστικό κλείσιμο, λόγω κορονοϊού12.09.2018

Δήλωσαν επίσης ότι έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους στις τουρκικές αρχές, με πολλές επιστολές, ενώ την Πέμπτη μετέφεραν το μήνυμα τους στον πρέσβη της Τουρκίας. “Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν έναν διάλογο πριν ληφθεί κάποια απόφαση που θα μπορούσε να υποτιμήσει την σημασία του μνημείου της Αγίας Σοφίας” ανέφεραν συγκεκριμένα.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b