MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
12
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΛΗ

Σχέδιο αποκατάστασης της βίλας Ιόλα ως Κέντρο Πολιτισμού

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, εγκρίθηκε η μελέτη μετατροπής της ιστορικής βίλας Ιόλα, στην Αγία Παρασκευή σε χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η εστία του σημαντικού συλλέκτη

Η βίλα έχει συνδεθεί με μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, τον συλλέκτη Αλέξανδρο Ιόλα (1907-1987) που προώθησε τη σύγχρονη τέχνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της τέχνης από το 1950 και ως τα τέλη της δεκαετίας 1970.

Το κτήριο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας, αφού φιλοξένησε μέρος από τις αξιολογότερες συλλογές του Ιόλα, με έργα των de Chirico, Man Ray, Modigliani, Calder, Jean Tinguely, Warhol, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τάκι. Να θυμίσουμε ο Ιόλας δώρισε μέρος της συλλογής του στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.


Σήμερα, 33 χρόνια από το θάνατό του, θα ξεκινήσει η αποκατάσταση της οικίας. Η προτεινόμενη χρήση συμφωνεί με το όραμα του Ιόλα, αναδεικνύοντας το χαρακτηρισμένο από το 1998 διατηρητέο κτήριο, το οποίο αγόρασε ο δήμος της Αγίας Παρασκευής, το 2017, για να το αξιοποιήσει ως Κέντρο Πολιτισμού.

Το 2018 η μελέτη με τίτλο “Δημιουργική επανάχρηση ιδιοκτησίας Ιόλα” εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Αγίας Παρασκευής με τον όρο “οι απαραίτητες μελέτες, καθώς και οι τυχόν τροποποιήσεις και συμπληρώσεις να υποβληθούν για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και να συνταχθούν βάσει προδιαγραφών οι οποίες θα δοθούν από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.

Διάταξη ως μουσείο μοντέρνας τέχνης

Βασική επιδίωξη είναι η διατήρησης της υπάρχουσας μορφής του κτηρίου (διαμερισματοποίηση) στο πνεύμα ενός μουσείου μοντέρνας τέχνης. Η διάταξη των εννέα αιθουσών στο ισόγειο προσφέρει κυκλική ροή των επισκεπτών. Η αίθουσα της τραπεζαρίας, με το μαρμάρινο τραπέζι, θα διαμορφωθεί σε αίθουσα συσκέψεων και συνεδριάσεων. Το υπνοδωμάτιο του Ιόλα, δίπλα στην κυρία είσοδο, θα φιλοξενήσει χώρους γραφείων, ενώ στην προσθήκη της ανατολικής πλευράς του κτηρίου, στο χώρο της κουζίνας και στο νεότερο υπνοδωμάτιο του Ιόλα, θα δημιουργηθεί εντευκτήριο/ κυλικείο που θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες.

Στον όροφο, η μεγάλη αίθουσα, όπου βρισκόταν και το έργο του Τάκι, θα μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων). Διατηρείται ο χώρος της βιβλιοθήκης με ίδια χρήση ενώ στον όροφο της προσθήκης θα δημιουργηθούν δύο μικροί ξενώνες φιλοξενίας καλλιτεχνών.


Οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να αλλοιώσουν τις εξωτερικές όψεις του κτηρίου αλλά και του εσωτερικού διακόσμου (ορθομαρμαρώσεις). Θα διατηρηθούν και θα συντηρηθούν τα στοιχεία εξοπλισμού του κήπου (τραπέζια, καθιστικά κ.ά.). Θα υποβληθεί στο ΥΠΠΟΑ προς έγκριση το σχέδιο της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου συμπεριλαμβανομένων των έργων τέχνης που θα τοποθετηθούν εκεί, καθώς και ο εξωτερικός φωτισμός.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Δραστηριότητες
Μουσείο Βορρέ: Ιστορίες, παιχνίδι και τέχνη στο πιο δημιουργικό Summer Camp για παιδιά 6-11 ετών
Εικαστικά
Ντέιβιντ Χόκνεϊ: Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Βρετανός ζωγράφος
Εικαστικά
Συνομιλίες: Αφιέρωμα του Ιδρύματος Γουλανδρή στην εμβληματική γλύπτρια Germaine Richier στην Άνδρο
Εικαστικά
Athens Photo Festival 2026: Η μεγάλη διεθνής συνάντηση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
Μπιενάλε του Μαρντίν 2026: Ένα εικαστικό ταξίδι στην καρδιά της Μεσοποταμίας
Εικαστικά
«Τα Ημερολόγια»: Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Χρήστου Μποκόρου, στο Φουγάρο Art Center του Ναυπλίου
Εικαστικά
«15 Χρόνια Χρώματα»: Περισσότερα από 70 έργα του Βαγγέλη Βελώνια στο Μουσείο Αλιείας
Εικαστικά
Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής για πρώτη φορά στην Αθήνα
Εικαστικά
5 λόγοι για να μη χάσεις το Cycladic Late Night στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Art & Culture
Η 2η Μπιενάλε Κεραμικής στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου
Art & Culture
Chronotopia: Οι νικητές του Βραβείου Τέχνης Γ. & Α. Μαμιδάκη και η Κρήτη μέσα από χιλιάδες φακούς
Εικαστικά
Για δεύτερη πενταετία στο ΕΜΣΤ η Κατερίνα Γρέγου