MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΌΛΗ

Ποδηλατάδα και άλλες δράσεις από τους δήμους της Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Σε μία πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συμμετέχουν οι δήμοι της Αττικής για να “ξαναγίνουν οι πόλεις μας ανθρώπινες”.

Monopoli Team

Με μία πρωτότυπη εκστρατεία αποφάσισε να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ώστε να “ξαναγίνουν οι πόλεις μας ανθρώπινες” με την ένταξη του ποδηλάτου στη ζωή μας.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία ονομάζεται «6 για έξω»: 6 δράσεις για να ξαναγίνουν οι πόλεις μας ανθρώπινες. Οι δήμοι της Αττικής, και όχι μόνο, προτείνουν 6 χώρους που θα μπορούν για 6 μήνες να πεζοδρομηθούν ή να μετατραπούν σε ποδηλατόδρομους, και με διάφορες δράσεις, σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου, προωθούν τη χρήση ποδηλάτου στις πόλεις.

ΚΕΔΕ: «6 για έξω» 6 δράσεις για να ξαναγίνουν οι πόλεις μας ανθρώπινες

“Ανακαλύψαμε ξανά την αξία του να ζεις σε πόλεις με πράσινο, με πεζοδρόμους που μπορείς να κυκλοφορείς με άνεση και ασφάλεια, με διαδρομές που μπορείς να κάνεις ποδήλατο, με πολλούς ελεύθερους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, που όλοι μπορούμε να περπατήσουμε και να αθληθούμε χωρίς περιορισμούς. Επαναπροσδιορίσαμε βασικές αξίες και προτεραιότητες της ζωής μας, όπως είναι η οικογένεια, η φιλία, η εργασία, η υγεία, το αίσθημα να νοιάζεσαι για το γείτονα και το συνάνθρωπό σου” αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή που ανέλαβε η Αυτοδιοίκηση γίνεται σε συνεργασία με τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, για την ανάληψη 6 συγκεκριμένων δράσεων, που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στις πόλεις μας.

6 δράσεις για ανθρώπινες πόλεις

Ουσιαστικά η πρόταση της ΚΕΔΕ περιλαμβάνει 6 δράσεις.

  1. Τοπικές ψηφοφορίες για προτάσεις βιώσιμων αναπλάσεων
  2. Τουλάχιστον μία πεζοδρόμηση ή δημιουργία ποδηλατοδρόμου στους Δήμους που θα συμμετέχουν, για ελάχιστο διάστημα 6 μηνών
  3. Δημιουργία μιας βόλτας ή ποδηλατικής διαδρομής μήκους 13.033 μέτρων (με αφορμή τον αριθμό 13033 που στέλναμε sms, για να τιμήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη της ζωής από τον κορωνοϊό)
  4. Διοργάνωση Ποδηλατάδας στις 3 Ιουνίου, παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
  5. Ανάληψη μέτρων από πλευράς Δήμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στα ποδήλατα και την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων από τους πολίτες
  6. Τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, σε όλους τους Δήμους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΥπουργείο Περιβάλλοντος: Επιδότηση έως 1000€ για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου12.09.2018

H ιδέα μας είναι «να δούμε αλλιώς», θετικά αυτή τη φορά, τον τρόπο με τον οποίο μέχρι χθες στέλναμε μήνυμα για να ασκηθούμε ή να κάνουμε τον περίπατό μας. Και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία αυτή για να αλλάξουμε την εικόνα των πόλεων μας και να κάνουμε πιο ανθρώπινη τη ζωή όλων μας.

  • Οι Δήμοι καταρχήν που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, θα προτείνουν 6 χώρους που θα μπορούν για 6 μήνες αρχικά να πεζοδρομήσουν ή να μετατρέψουν σε ποδηλατόδρομους, με αντιστοίχιση από το 1 ως το 6
  • Στέλνοντας ο πολίτης μήνυμα Β6 σε έναν πενταψήφιο αριθμό (που σύντομα θα ανακοινωθεί) θα συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση και θα ψηφίζει για την πόλη του, ποιον από αυτούς τους δρόμους προτείνει την αλλαγή χρήσης του.

Ο κάθε Δήμος θα δεσμευθεί ότι για 6 τουλάχιστον μήνες θα δοκιμάσει να πεζοδρομήσει με προσωρινά μέτρα το δρόμο που θα επιλέξουν οι πολίτες του.

Οι δράσεις των Δήμων
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στον Άγιο Δημήτριο

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στον Άγιο Δημήτριο

Έτσι, σήμερα 3 Ιουνίου, στον Άγιο Δημήτριο, για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου διαμόρφωσε μία ειδική λωρίδα για ποδήλατα στη λεωφόρο Αγίου Δημητρίου, ώστε οι ποδηλάτες να μπορούν να κάνουν την βόλτα τους ανενόχλητοι και με ασφάλεια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: “Η ποδηλατική λωρίδα θα λειτουργήσει στις 3 Ιουνίου 2020, από τις 8:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία σε όλες και όλους να συνεχίσουμε μια από τις «θετικές» συνήθειες που αποκτήσαμε κατά την περίοδο της πανδημίας: τη μείωση της αλόγιστης χρήσης του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη και την επιλογή του ποδηλάτου και του καθημερινού βαδίσματος για τις μετακινήσεις μας”.

Στον δήμο Ηλιούπολης, ο δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης διοργανώνει μία “ποδηλατάδα”, έναν γύρο 4 χιλιομέτρων με ποδήλατο, που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κανάρια.

Παράλληλα, ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, καλεί τους δημότες του να αφήσουν τα αυτοκίνητα τους και να κάνουν μία βόλτα με το ποδήλατο! Μάλιστα, αν χρησιμοποιήσουν το hashtag #cycling_vvv, οι πολίτες θα συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό του δήμου.

Στον δήμο Καλλιθέας στο πλαίσιο της δράσης “Πόλη για Ποδήλατο” θα πραγματοποιηθεί επίδειξη e-bikes στον σταθμό ΗΣΑΠ της Καλλιθεάς

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b