MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ ΠΟΛΗ

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Επιδότηση έως 1000€ για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται νέο σχέδιο, για την προώθηση της χρήσης εναλλακτικών μορφών μετακίνησης και την προστασία του περιβάλλοντος, που θα περιλαμβάνει επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου
Monopoli Team

Νέο σχέδιο, το οποίο προβλέπεται να φέρει ριζικές αλλαγές στις μετακινήσεις, επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με στόχο την προώθηση της «Πράσινης Κινητικότητας», το συγκεκριμένο σχέδιο εστιάζει σε ρυθμίσεις για τη διάδοση των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης. Μεταξύ των μέτρων, τα οποία επεξεργάζεται το υπουργείο και θα αφορούν επιχειρήσεις και ιδιώτες, περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, επιδότηση έως 1000€ για την αγορά ηλεκτροκίνητου ποδηλάτου και όφελος απόσυρσης μηχανοκίνητου δικύκλου έως 500€ (για δυνατότητα αντικατάστασης).

Μετακίνηση φιλική προς το περιβάλλον

Το παρόν σχέδιο σχετίζεται με την αντίστοιχη τροπολογία που είχε κατατεθεί στη βουλή τη Δευτέρα 18 Μαΐου και η οποία αφορά την προσωρινή δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων στην Ελλάδα, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού και της αποφυγής συγχρωτισμού στις μετακινήσεις. Επιπλέον, αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος, με περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ενθάρρυνση χρήσης μέσων φιλικότερων προς το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα αυτοκίνητα φεύγουν, τα ποδήλατα μένουν12.09.2018

Αναλυτικότερα τα μέτρα

Στο πλαίσιο της «Εθνικής Στρατηγικής για το Ποδήλατο», το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται μια σειρά παρεμβάσεων σε διάφορους τομείς:

  • Υποχρεωτική η  δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων σε ΜΜΜ και ΚΤΕΛ, καθώς και δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτου σε κάθε σταθμό, με κόστος περίπου 20% της τιμής του εισιτηρίου.
  • Επιχειρήσεις: Επιδοτήσεις για αγορές ποδηλάτων (ηλεκτρικών και μη) έως 20% της τιμής του, με ανώτατο όριο 5.000€ ανά επιχείρηση. Και υποχρεωτικό Σχέδιο Κινητικότητας εργαζομένων, για επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων, με αντικατάσταση εταιρικών οχημάτων, με ποδήλατα (ηλεκτρικά και μη).
  • Ιδιώτες: Επιδότηση έως 1000€ για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, όφελος απόσυρσης μηχανοκίνητου δικύκλου έως 500€ ανά ιδιώτη και διευκολύνσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, χαμηλόμισθοι, πρόσφυγες κ.α.).
  • Κοινόχρηστα ποδήλατα για τους δημότες πόλεων από 20.000 κατοίκους και πάνω.

Επιπλέον κίνητρα:
  • Απαλλαγή ΦΠΑ για αγορά ποδηλάτου (ηλεκτρικού και μη) διανομών (έως το 2022), για αγορά ποδηλατικού εξοπλισμού (έως το 2022).
  • Απαλλαγή μέρος του φόρου για νέα κτίρια που θα διαθέτουν χώρους στάθμευσης για ποδήλατα (έως το 2025 με επανεξέταση).
  • Ειδικές άμεσες φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις που στηρίζουν την «Πράσινη Κινητικότητα», μέσω των προϊόντων τους.

Περισσότερα από Στην Πόλη
VIMA_WEB3b